Ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

Ciasto czekoladowe z całymi gruszkami to proste i bardzo efektowny wypiek. Sprawdzi się od święta, na wyjątkową okazję. Spróbuj ciasta czekoladowego z całymi gruszkami.

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 l wody
  • 250 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • laska wanilii, wydobyte nasiona
  • 4 małe gruszki, obrane, zachowane w całości z ogonkiem
  • ciasto:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 40 g mąki
  • 80 g proszku migdałowego
  • łyżka gorzkiego kakao
  • łyżeczka do kawy proszku do pieczenia
  • lukier:
  • 80 g płynnej śmietanki kremówki
  • 80 g gorzkiej czekolady, połamanej

Przygotowanie

  1. W rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i laską wanilii z wydobytymi nasionami. Gotujemy, aż cukier się rozpuści, wkładamy gruszki i gotujemy na malutkim ogniu ok. 15 min. Osączamy, lekko studzimy. Na ciasto: czekoladę roztapiamy z płynną śmietanką, najlepiej w kąpieli wodnej. Masło ubijamy z cukrem na jasny krem. Dodajemy jajka, jedno po drugim, stale ubijając. Wlewamy roztopioną letnią czekoladę.
  2. W salaterce  mąkę mieszamy z proszkiem migdałowym, solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Suchą masę przesiewamy na masę czekoladową. Delikatnie mieszamy, aby wszystko się połączyło, a puszystość nie zniknęła. Keksówkę (dł. 26–30 cm) wykładamy pergaminem. Wlewamy na dno 1/3 ciasta i pionowo, w niewielkiej odległości umieszczamy gruszki. Zalewamy je resztą ciasta, delikatnie wyrównujemy, (mogą trochę wystawać ponad powierzchnię, ciasto urośnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Wskazówki

Zobacz: makaron penne z indykiem, groszkiem i bekonem
 

 

 

 

 

 

 

czekolada gruszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy