Chleb kukurydziany jest prosty i szybki w wykonaniu. Chleb z mąki kukurydzianej jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach. Do ciasta na chleb kukurydziany dodaję ser żółty, który nadaje wypiekom wytrawnego smaku. Warto wiedzieć, że można zrobić chleb kukurydziany na drożdżach, ale równie pyszny i ekspresowy w wykonaniu jest chleb kukurydziany na sodzie oczyszczonej. Ten przepis na chleb kukurydziany nadaje się również jako baza do wytrawnych kanapek lub grzanek. Podpowiadamy, jak upiec chleb z mąki kukurydzianej.
Chleb kukurydziany / fot. StockFood
(średnia 4.08 z 290 głosów)
Chleb kukurydziany – przepis:
Wszystkie składniki na chleb kukurydziany należy dokładnie wymieszać i połączyć ze startym żółtym serem. Następnie trzeba uformować z ciasta podłużny bochenek, włożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Chleb z mąki kukurydzianej należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Domowy chleb kukurydziany należy wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Chleb kukurydziany jest gotowy do podania.
Porady
Kukurydziany chleb to wypiek, który może mieć wiele wersji smakowych. W Stanach Zjednoczonych przygotowuje się go z dodatkiem cukinii, płatków owsianych lub suszonej żurawiny. Można nawet spotkać przepis na chleb kukurydziany zawierający suszone wiśnie. Ponadto warto eksperymentować z dodatkiem sera. Im wyrazistszy i ostrzejszy w smaku np: cheddar, tym prosty chleb kukurydziany stanie się bardziej wyjątkowy.
Chleb kukurydziany często jest podawany do chowdera kukurydzianego, albo do meksykańskiego chilli con carne.
Chleb z mąką kukurydzianą postrzegany jest jako jeden ze zdrowszych wypieków. Uważa się, że jest bardziej kaloryczny niż chleb pszenny. Chleb kukurydziany w 100 g ma 330 g. Z drugiej strony jest to rodzaj słodko-wytrawnego ciasta, które chleb często ma w nazwie. Chleb kukurydziany, co do zasady nie zawiera glutenu. Jednak osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi powinny dokładnie przeczytać opakowanie z mąką kukurydzianą. Producenci często zaznaczają, że w produkcie mogą znajdować się śladowe ilości glutenu, gdyż w zakładzie produkcyjnym mogą zmieszać się różne rodzaje mąk np: mąka pszenna. Kukurydza jest składnikiem, który nie zawiera glutenu. Jednak warto mieć na uwadze z czym jest łączona i czy kupiony produkt jest czysty w składzie. W ten sposób dowiemy się, czy chleb kukurydziany jest bezglutenowy.
Sprawdź również: jaka mąka na chleb? Poradnik od A do Z
Komentarze