Tego zapachu i smaku nie zastąpi żaden bochenek ze sklepu! Chleb żytni na drożdżach pozostaje długo świeży i jest naprawdę pyszny. Kanapki przygotowane z niego są bardzo zdrowe! Domowy chleb żytni z ziarnami - dynią, siemieniem i innymi zdrowymi dodatkami – idealnie sprawdzi się na śniadanie i kolację. Niejedna osoba podjada jednak jeszcze ciepłe kromki jako pyszną przekąskę. Wypróbuj przepis na chleb żytni – na pewno zagości on na dłużej w twojej kuchni.
BBS
(średnia 4.4 z 184 głosów)
Przesiane mąki, ziarna, otręby i 2 łyżki pestek dyni wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody, wlewamy do mąki. Dodajemy 3,5 szklanki wody, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto na chleb żytni przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, ponownie wyrabiamy chleb żytni. Przepisy na chleby można wykonać również w wypielaczu do chleba.
Ciasto na chleb żytni na drożdżach przekładamy do dwóch foremek (30x11 cm) posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy resztą pestek dyni. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby ciasto mogło dodatkowo wyrosnąć.
Chleb żytni pieczemy 20 minut w piekarniku elektrycznym nastawionym na ogrzewanie grzałką dolną w 180 °C. Następnie przełączamy na ogrzewanie górne i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. Przepis na chleb żytni podpowiada, aby po tym czasie wyjąć bochenek z piekarnika i ostudzić w formie. Nie powinno się kroić gorącego chleba.
Porady
- Jakie płatki wybrać, aby zrobić zdrowy chleb żytni? Przepis poleca płatki sojowe, które nie dość, że mają sporo witamin i białka, ułatwiają również wiązanie składników chleba.
- Jeśli korzystamy z piekarnika gazowego, chleb żytni pieczemy 45 minut w 200 °C.
- Co zrobić, aby mieć długo świeży chleb żytni? Przepis na to jest prosty. Należy go trzymać w przewiewnym chlebaku owiniętego bawełnianą lub lnianą ściereczką. W ten sposób chleb żytni zachowa świeżość nawet do tygodnia.
Przepisy na chleb żytni zaliczają się raczej do tych zdrowych i niskokalorycznych. Kromka chleba żytniego (35 gramów) ma około 80 kcal. Nie jest to dużo, jeśli weźmiemy pod uwagę to, że kanapki z takiego chleba są bardziej sycące niż z białego pieczywa. Dzieje się tak, ponieważ chleb żytni jest bogatszy w błonnik, który wspomaga trawienie. Szukając więc odpowiedzi na pytanie, czy chleb żytni jest zdrowy, należy odpowiedzieć, że zdecydowanie tak! Kromka ciemnego chleba jest gęstsza i ma bardziej kwaśny smak od białego pieczywa. Znajdzie się w niej sporo witamin. Ma on też niższy indeks glikemiczny, dlatego polecany jest diabetykom. Polecamy nasz poradnik, jaka mąka na chleb będzie najzdrowsza i dlaczego.
Jak upiec chleb w domu, aby zawsze się udał? Z pomocą przychodzą tutaj maszyny do wypiekania chleba. Wystarczy włożyć do takiej wszystkie składniki i pozwolić, aby zadziała się magia. Jednak dla miłośników i miłośniczek tradycyjnego gotowania mamy przepis na chleb żytni jak z kuchni naszych babć. Suche składniki należy wymieszać i połączyć z zaczynem z drożdży. Dobrze, jeśli chleb żytni będzie wyrastał w ciepłym pomieszczeniu przykryty ściereczką – wtedy ciasto nie obeschnie. Chleb można piec w keksówce, okrągłej blaszce lub samodzielnie uformować bochenki.
Powyższy przepis na chleb żytni korzysta z drożdży, jednak jeśli mamy więcej czasu, warto przygotować tradycyjny polski chleb żytni na zakwasie. Jak zrobić zakwas na chleb żytni? Odpowiedź znajdziecie w tym przepisie!
Komentarze