Chleb żytni z ziarnami

Dwa miesiące temu wyszukałam ten przepis. Od tej pory jeszcze nie kupiłam chleba tylko piekę własny.

chleb

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.42 z 182 głosów)

Składniki:

  • 50 dag mąki żytniej
  • 50 dag mąki krupczatki
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki sezamu
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • margaryna i bułka tarta do foremek
  • białko

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Przesiane mąki oraz pestki, otręby i ziarna wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniej wody, wlewamy do mąki i ziaren. Dodajemy ok. 3 szklanek wody, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swą objętość (ok. 1 godz.).
  • Foremki ( 30cm/11cm) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do dwóch foremek. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 min.
  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Pieczemy chlebki ok. 45 minut ( aż boki będą odstawać od ścianek foremek ).
  • Z własnego doświadczenia wiem, że kto upiecze ten chlebek nie kupi już w sklepie.
  • Można oczywiście eksperymentować z ilością dodanych ziaren, ale nie wolno przesadzać, bo chlebek będzie ciężki i lepki.
  • Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy