Chleb pełnoziarnisty

Ocena:

4.48 (165)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Chleb pełnoziarnisty upieczony w domu można zjeść jeszcze ciepły. Doskonale smakuje chwilę po wyjęciu z piekarnika. Świeże kromki wystarczy posmarować masłem lub dżemem i śniadanie gotowe. Domowy chleb z mąki pełnoziarnistej robiony na drożdżach nie wymaga przygotowywania zakwasu. Ładnie wyrasta i ma chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista  300 g

  • drożdże  7 g

  • sól  5 g

  • cukier  5 g

  • woda  200 ml

  • oliwa z oliwek  75 ml

Chleb pełnoziarnisty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mieszanie składników: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól i cukier. Podgrzewamy wodę (ma być ciepła, ale nie może być gorąca) i mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek (60 ml).

  • Krok 2:

    Wyrastanie: okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 15–18 cm smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto na chleb, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz.

  • Krok 3:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Chleb pełnoziarnisty nacinamy nożem, aby bochenek ładnie wyglądał i posypujemy mąką. Wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 35 min.

Porady

  • W składnikach na chleb pełnoziarnisty uwzględniliśmy suche drożdże, ale można użyć świeżych. Na proporcje podane w przepisie potrzeba 20 g świeżych drożdży. Należy rozrobić je z ciepłą wodą i cukrem. Przygotowany rozczyn przekładamy do mąki, doprawiamy szczyptą soli, dodajemy oliwę i mieszamy.
  • Chleb można przed pieczeniem posmarować oliwą, a wierzch posypać gruboziarnistą solą lub ziarnami słonecznika.
  • Aby skórka pieczywa była jeszcze bardziej rumiana i chrupiąca, można posmarować wierzch chleba żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.
  • Chleb pełnoziarnisty można upiec także w glinianym naczyniu lub zwykłej blaszce keksówce.
  • Po upieczeniu, należy uchylić drzwiczki piekarnika na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy chleb i odstawiamy na kratkę do przestudzenia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chleb pełnoziarnisty z nasionami

Ciasto na chleb można wymieszać z nasionami:

Dzięki dodatkom pieczywo będzie zawierało większą ilość błonnika, który ma pozytywny wpływ na pracę jelit. Do chleba można dodać także orzechy – włoskie lub laskowe, które wzbogacą wypiek o nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele cennych witamin.

Czy chleb na drożdżach jest zdrowy?

Osoby, które nie mają przeciwwskazań do spożywania drożdży, mogą bez obaw spożywać domowy chleb na drożdżach. Co prawda, chleb na zakwasie  ma niższy indeks glikemiczny – jest więc bardziej odpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę. Zawiera także bakterie kwasu mlekowego, które wspierają pracę układu pokarmowego.

Chleb z drożdżami przygotowany z dobrych składników w domu jest o wiele zdrowszy od takiego, który kupimy w sklepie. Mamy pewność, że nie zawiera niepotrzebnych składników, dodatkowych cukrów, spulchniaczy i konserwantów.

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Mąka pełnoziarnista zawiera więcej błonnika i składników odżywczych od mąki pszennej oczyszczonej. Powstaje z pełnych ziaren, niepozbawionych okrywy nasiennej. Jest bogata w:

  • cynk – który wzmacnia włosy i paznokcie oraz wspiera odporność organizmu,
  • żelazo – odpowiedzialne za produkcję hemoglobiny,
  • fosfor – dbający o wytrzymałość kości i zębów,
  • witaminy z grupy B – które dodają energii, pozytywnie wpływają na pracę mózgu, przemianę materii, a także kondycję skóry i włosów.

Pieczywo pełnoziarniste zawiera mniejszą ilość glutenu niż chleb przygotowany z białej mąki. Jednak nie jest wskazany dla osób chorujących na celiakię. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę pszenną – ryżową lub kukurydzianą.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne