REKLAMA

Chleb pełnoziarnisty z jogurtem

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 20 minut Pieczenie: 50 minut Bochenek: 2810 kcal Składniki na 1 bochenek

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb chleb pełnoziarnisty Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
2810 kcal
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 159 głosów)


Składniki:

  • MĄKA:
  • 25 dag pszennej
  • 15 dag żytniej
  • 10 dag gryczanej
  • łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • po 5 dag nasion lnu i pestek słonecznika
  • 20 dag jogurtu
  • 250 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Mąki wymieszać z cukrem, drożdżami, solą, ziarnami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jogurt wymieszać z 250 ml letniej wody i 2 łyżkami oleju, podgrzać (35°C), dodać do mąki. Składniki wyrobić na jednolite ciasto. Uformować podłużny chleb i przełożyć na blachę.
  • Wierzch ponacinać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 35 min. Piekarnik nagrzać. Chleb piec przez 10 min w temp. 250°C (termoobieg 220°C), a następnie temperaturę zmniejszyć do 225°C (termoobieg 200°C) i piec 40 min.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 2810

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy