Chleb pełnoziarnisty upieczony w domu można zjeść jeszcze ciepły. Doskonale smakuje chwilę po wyjęciu z piekarnika. Świeże kromki wystarczy posmarować masłem lub dżemem i śniadanie gotowe. Domowy chleb z mąki pełnoziarnistej robiony na drożdżach nie wymaga przygotowywania zakwasu. Ładnie wyrasta i ma chrupiącą skórkę.
iStock
(średnia 4.47 z 161 głosów)
Mieszanie składników: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól i cukier. Podgrzewamy wodę (ma być ciepła, ale nie może być gorąca) i mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek (60 ml).
Wyrastanie: okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 15–18 cm smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto na chleb, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Chleb pełnoziarnisty nacinamy nożem, aby bochenek ładnie wyglądał i posypujemy mąką. Wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na 35 min.
Porady
- W składnikach na chleb pełnoziarnisty uwzględniliśmy suche drożdże, ale można użyć świeżych. Na proporcje podane w przepisie potrzeba 20 g świeżych drożdży. Należy rozrobić je z ciepłą wodą i cukrem. Przygotowany rozczyn przekładamy do mąki, doprawiamy szczyptą soli, dodajemy oliwę i mieszamy.
- Chleb można przed pieczeniem posmarować oliwą, a wierzch posypać gruboziarnistą solą lub ziarnami słonecznika.
- Aby skórka pieczywa była jeszcze bardziej rumiana i chrupiąca, można posmarować wierzch chleba żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.
- Chleb pełnoziarnisty można upiec także w glinianym naczyniu lub zwykłej blaszce keksówce.
- Po upieczeniu, należy uchylić drzwiczki piekarnika na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy chleb i odstawiamy na kratkę do przestudzenia.
Ciasto na chleb można wymieszać z nasionami:
Dzięki dodatkom pieczywo będzie zawierało większą ilość błonnika, który ma pozytywny wpływ na pracę jelit. Do chleba można dodać także orzechy – włoskie lub laskowe, które wzbogacą wypiek o nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele cennych witamin.
Osoby, które nie mają przeciwwskazań do spożywania drożdży, mogą bez obaw spożywać domowy chleb na drożdżach. Co prawda, chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny – jest więc bardziej odpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę. Zawiera także bakterie kwasu mlekowego, które wspierają pracę układu pokarmowego.
Chleb z drożdżami przygotowany z dobrych składników w domu jest o wiele zdrowszy od takiego, który kupimy w sklepie. Mamy pewność, że nie zawiera niepotrzebnych składników, dodatkowych cukrów, spulchniaczy i konserwantów.
Mąka pełnoziarnista zawiera więcej błonnika i składników odżywczych od mąki pszennej oczyszczonej. Powstaje z pełnych ziaren, niepozbawionych okrywy nasiennej. Jest bogata w:
Pieczywo pełnoziarniste zawiera mniejszą ilość glutenu niż chleb przygotowany z białej mąki. Jednak nie jest wskazany dla osób chorujących na celiakię. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę pszenną – ryżową lub kukurydzianą.
Komentarze