Wegański smalec z białej fasoli z jabłkiem

Smalec z białej fasoli to wegański zamiennik mięsnego specjału. Jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny, a w dodatku zawiera dużo białka. Smalec z fasoli pasuje do pieczywa i krakersów.

Ocena:

(średnia 4.52 z 186 głosów)

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
    1 jabłko
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    2 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    sól czarna
    pieprz
    oregano

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Obieramy jabłko i kroimy w drobną kostkę. Obieramy i siekamy drobno cebulę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Jabłka i cebulę smażymy z dodatkiem przypraw (liście laurowe, ziele angielskie), a następnie dodajemy majeranek i oregano. Wyciskamy na patelnię czosnek. Fasolę dosalamy do smaku i blendujemy na gładką masę. Dodajemy połowę usmażonych jabłek z cebulką i całość ponownie blendujemy. Przystrajamy resztą smażonki.

    Smalec z fasoli doskonale smakuje podany na jeszcze ciepłym pieczywie. Przepis na pszenny chleb na zakwasie znajdziesz tutaj.

     

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy