Wegański smalec z białej fasoli z jabłkiem

Smalec z białej fasoli to wegański zamiennik mięsnego specjału. Jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny, a w dodatku zawiera dużo białka. Choć nie ma identycznego smaku, jak ten pochodzenia zwierzęcego, to i tak świetnie pasuje do pajdy chleba i ogórka kiszonego. Smalczyk z fasoli jest aromatyczny: tłusta, smażona cebulka łączy się z chrupiącym jabłkiem i charakterystyczną nutą majeranku. Takie połączenie to kulinarny pewniak!

dodany przez: marlenas

Pasty

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 192 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Cebula kostka 1.

    Możemy użyć fasoli suchej - należy ją wtedy wymoczyć przez noc i ugotować do miękkości. Szybszy sposób, aby przygotować smalec wegański, to wykorzystanie fasoli z puszki, którą należy odcedzić z zalewy. Obieramy jabłko i kroimy w drobną kostkę. Obieramy i siekamy drobno cebulę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Jabłka i cebulę smażymy z dodatkiem przypraw (liście laurowe i ziele angielskie), a następnie dodajemy majeranek, całość mieszamy.

  • Fasola biała 2.

    Fasolę dosalamy do smaku i blendujemy na gładką masę. Dodajemy połowę usmażonych jabłek z cebulką i ponownie blend ujemy smalec wegański. Przystrajamy resztą okrasy z cebulki. Smalec z fasoli doskonale smakuje podany na jeszcze ciepłym pieczywie.

Porady

  • Warto zachować kilka łyżek zalewy z puszki. Jeśli smalczyk z fasoli okaże się zbyt suchy, to dodając zalewę można nadać mu właściwą konsystencję.
  • Jabłka można również zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodatkowo można ich nie podsmażać – wtedy smalec z fasoli będzie miał świeży i lekko kwaskowaty posmak.
  • Smalec z białej fasoli sam w sobie jest pyszny, jednak przygotowując po raz kolejny ten przepis można trochę poeksperymentować i dodać do niego np. suszone śliwki lub morele.
  • Smalec z białej fasoli jeszcze bardziej będzie przypominał oryginał, jeśli uda nam się odtworzyć jego charakterystyczną strukturę. Cebula i jabłko nadadzą pysznego smaku, jednak jeśli szukamy czego, co wyglądem będzie przypominać skwarki, to warto dodać do pasty z fasoli garść ugotowanej al dente kaszy gryczanej.

Notka redakcyjna

Wegański smalec – co to?

Jak można przygotować smalec z fasoli? Przepis na niego jest wegański, bez glutenu i laktozy. Z pewnością zaintryguje i zasmakuje gościom oraz domownikom. Dania kuchni wegańskiej zwykle wzbudzają spore zainteresowanie ze względu na swoją pomysłowość, a także pyszny smak. Posiłki przygotowane w 100% z roślin są zwykle zdrowe i rozmaite. Dlaczego wegetarianie nazywają swoje posiłki jak mięso? Smalec wegański to pasta inspirowana smalcem zwierzęcym. Ma podobny wygląd, smak oraz może być serwowana w identyczny sposób, jak jej odpowiednik pochodzenia zwierzęcego. Smalec z fasoli świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Dodatkowo jest bardzo zdrowy. Smalec wegański to solidna porcja białka oraz znacznie mniejsza dawka tłuszczu.

Jak zrobić smalec z fasoli? 

Dania kuchni roślinnej nie są czasochłonnej. Aby przygotować smalec z białej fasoli wystarczy mniej niż 30 minut. Czas ten oczywiście jest znacznie dłuższy, jeśli zamiast fasolki z puszki wybierzemy suszoną. Wtedy najlepiej zostawić ją na noc, aby dobrze namokła i ugotować rano, przed przygotowaniem pasty. Smalczyk z fasoli to zmiksowane strączki z dodatkiem zeszklonej cebuli i jabłka oraz przyprawami. Przygotowując go można pokusić się o dodanie suszonych śliwek. Bardzo łatwo można zrobić też wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z kaszy gryczanej

Warto tutaj wspomnieć, że istnieje jeszcze jeden sposób, jak zrobić wegański smalec. Wegański smalec z oleju kokosowego ma tłustą konsystencję i cudownie pachnie. Jest to doskonała i łudząco podobna w smaku alternatywa dla smalcu zwierzęcego. Zdecydowanie ten wegański smalec jest wart wypróbowania!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy