Smalec z białej fasoli to wegański zamiennik mięsnego specjału. Jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny, a w dodatku zawiera dużo białka. Choć nie ma identycznego smaku, jak ten pochodzenia zwierzęcego, to i tak świetnie pasuje do pajdy chleba i ogórka kiszonego. Smalczyk z fasoli jest aromatyczny: tłusta, smażona cebulka łączy się z chrupiącym jabłkiem i charakterystyczną nutą majeranku. Takie połączenie to kulinarny pewniak!
iStock
(średnia 4.51 z 196 głosów)
Możemy użyć fasoli suchej - należy ją wtedy wymoczyć przez noc i ugotować do miękkości. Szybszy sposób, aby przygotować smalec wegański, to wykorzystanie fasoli z puszki, którą należy odcedzić z zalewy. Obieramy jabłko i kroimy w drobną kostkę. Obieramy i siekamy drobno cebulę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Jabłka i cebulę smażymy z dodatkiem przypraw (liście laurowe i ziele angielskie), a następnie dodajemy majeranek, całość mieszamy.
Fasolę dosalamy do smaku i blendujemy na gładką masę. Dodajemy połowę usmażonych jabłek z cebulką i ponownie blend ujemy smalec wegański. Przystrajamy resztą okrasy z cebulki. Smalec z fasoli doskonale smakuje podany na jeszcze ciepłym pieczywie.
Porady
Jak można przygotować smalec z fasoli? Przepis na niego jest wegański, bez glutenu i laktozy. Z pewnością zaintryguje i zasmakuje gościom oraz domownikom. Dania kuchni wegańskiej zwykle wzbudzają spore zainteresowanie ze względu na swoją pomysłowość, a także pyszny smak. Posiłki przygotowane w 100% z roślin są zwykle zdrowe i rozmaite. Dlaczego wegetarianie nazywają swoje posiłki jak mięso? Smalec wegański to pasta inspirowana smalcem zwierzęcym. Ma podobny wygląd, smak oraz może być serwowana w identyczny sposób, jak jej odpowiednik pochodzenia zwierzęcego. Smalec z fasoli świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Dodatkowo jest bardzo zdrowy. Smalec wegański to solidna porcja białka oraz znacznie mniejsza dawka tłuszczu.
Dania kuchni roślinnej nie są czasochłonnej. Aby przygotować smalec z białej fasoli wystarczy mniej niż 30 minut. Czas ten oczywiście jest znacznie dłuższy, jeśli zamiast fasolki z puszki wybierzemy suszoną. Wtedy najlepiej zostawić ją na noc, aby dobrze namokła i ugotować rano, przed przygotowaniem pasty. Smalczyk z fasoli to zmiksowane strączki z dodatkiem zeszklonej cebuli i jabłka oraz przyprawami. Przygotowując go można pokusić się o dodanie suszonych śliwek. Bardzo łatwo można zrobić też wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z kaszy gryczanej.
Warto tutaj wspomnieć, że istnieje jeszcze jeden sposób, jak zrobić wegański smalec. Wegański smalec z oleju kokosowego ma tłustą konsystencję i cudownie pachnie. Jest to doskonała i łudząco podobna w smaku alternatywa dla smalcu zwierzęcego. Zdecydowanie ten wegański smalec jest wart wypróbowania!
Komentarze