Białe kluski śląskie

z kurczakiem na niedzielny obiad

PierogiKluski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 186 głosów)

Składniki:

  • 1.5 kg.ziemniaków
  • ok.20dag.maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki płuczemy,obieramy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości.Odcedzamy, przeciskamy przez praskę do miski.Odstawiamy do wystygnięcia.Ziemniaki dzielimy na cztery części.Ćwiarkę wyjąć dodać w to miejsce jajko i mąkę ziemniaczaną .Całość wyrabiamy na jednolitą masę,formujemy kluski (nie robić dziurek:)lekko je spłaszczając.Wrzucamy do garnka z wrzątkiem , solimy ,gotujemy przez 8 min.po wypłynięciu delikatnie mieszając drewniana łyżką.Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i podawać natychmiast po ugotowaniu.Najlepiej smakuje z sosami mięsnymi lub ze skwarkami SMACZNEGO.

Porady

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane oraz przepis na pierogi z mięsem!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy