Kluski śląskie

Ocena:

4.54 (150)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kluski śląskie zrobione są z gotowanych ziemniaków, które warto wcześniej wstawić i ostudzić. Z taką bazą ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Ciasto zagniata się bardzo szybko, a lepienie kulek z charakterystyczną dziurką może być świetną zabawą dla całej rodziny. Tradycyjne kluski śląskie dobrze smakują zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Wystarczy dodać do nich okrasę, sos lub gulasz.

Składniki:

  • ziemniaki  1 kg

  • mąka ziemniaczana  200 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  22 g

Kluski śląskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie ziemniaków: obieramy je i myjemy, kroimy na połówki i zalewamy wodą z płaską łyżką soli (10 g). Gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do przestygnięcia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czas studzenia).

  • Krok 2:

    Ciasto na kluski śląskie: dokładnie ugniecione ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy ręcznie na gładką masę.

  • Krok 3:

    Przed gotowaniem: stolnicę posypujemy mąką. W dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Dodajemy do niej łyżkę soli (ok. 10 g).

  • Krok 4:

    Formowanie kulek: po kolei odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki o wielkości ok. 3–4 cm. Układamy je na przygotowanej stolnicy. Na środku każdej kulki robimy dziurkę palcem wskazującym lub kciukiem.

  • Krok 5:

    Gotowanie: do wrzącej wody wrzucamy kluski śląskie – tyle, ile mieści się na płasko u podstawy garnka. Gotujemy je przez 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyławiamy je przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy na płaski talerz. W ten sposób gotujemy wszystkie kluski.

Porady

  • Ugotowane ziemniaki muszą być bardzo miękkie, aby po sprasowaniu tworzyły gładką masę. Najłatwiej rozgnieść je wtedy, gdy są jeszcze gorące. Można je także zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  • Kluski śląskie nie mogą gotować się w zbyt wysokiej temperaturze, bo będą się rozpadały. Woda powinna tylko lekko bulgotać.
  • Dziurki w kluskach można zrobić także przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki. Jeśli oprószymy go delikatnie mąką, nie będzie się lepić do ciasta.
  • Na kluski śląski najlepsze będą ziemniaki z dużą ilością skrobi, czyli typu C.
  • W wersji wegańskiej można przygotować je bez jajka. Jeśli ziemniaki są świeże (ugotowane w tym samym dniu) ciasto ładnie połączy się w gładką masę. Jeśli przygotowujecie kluski z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, warto dodać roślinny odpowiednik jajka, np. namoczone w wodzie siemię lniane.
  • Kluski śląskie z gotowanymi ziemniakami i skrobią nie zawierają glutenu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak przechowywać kluski śląskie?

Jeśli planujemy przygotować większą ilość, np. na rodzinne przyjęcie, możemy zrobić je dzień wcześniej. Ulepione (nie nie ugotowane) rozkładamy na tacy oprószonej mąką i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odkładamy do lodówki na maksymalnie 24 godz.

Kluski śląskie można mrozić – najlepiej po krótkiej obróbce termicznej, czyli blanszowaniu. Ulepione kuleczki wrzucamy dosłownie na 2–3 sekundy do wrzątku, po czym wyławiamy je i układamy płasko na tacy. Gdy przestygną, przykrywamy je folią i wstawiamy wraz z tacą do zamrażalnika.

Po 24 godz. możemy przełożyć je do woreczka foliowego lub pudełka, bez obaw o to, że się posklejają. Mrożone kluski śląskie są odpowiednie do spożycia przez 2 miesiące. Po rozmrożeniu gotujemy je we wrzątku przez 2 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Sosy do klusek śląskich

W najprostszej wersji wystarczy sama okrasa – z cebulki i wędzonego boczku. W innych wariantach warto postawić na:

  • sos pieczarkowy – przygotowany ze śmietaną kremówką i tymiankiem,
  • sos z grzybów leśnych – można go zrobić w sezonie ze świeżych grzybów lub suszonych w każdą inną porę roku,
  • sos pieczeniowy – na bazie wywaru, powstałego po pieczeniu mięsa,
  • sos pomidorowy – doskonałym uzupełnieniem tego wariantu będzie tarty parmezan i świeża bazylia,
  • gulasz z soczewicy – z dodatkiem suszonych pomidorów i śliwek, awokado oraz orzechów nerkowca,
  • lub mięsny gulasz, np. wieprzowy, wołowy lub segedyński.

Dania z kluskami śląskimi

Kluski z dziurką są częścią tradycyjnej potrawy kuchni śląskiej, uzupełniając kompozycję złożoną z rolady i kapusty modrej. Dobrze smakują także w innych kompozycjach, np:

Z dań bezmięsnych, można przygotować ratatouille z bakłażana, papryki i pomidorów lub wegetariańskie leczo z cukinii i bakłażana.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne