Białe kluski śląskie
Białe kluski śląskie - Przepis na Białe kluski śląskiez kurczakiem na niedzielny obiad
Składniki:
- 1.5 kg.ziemniaków
- ok.20dag.maki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Ziemniaki płuczemy,obieramy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości.Odcedzamy, przeciskamy przez praskę do miski.Odstawiamy do wystygnięcia.Ziemniaki dzielimy na cztery części.Ćwiarkę wyjąć dodać w to miejsce jajko i mąkę ziemniaczaną .Całość wyrabiamy na jednolitą masę,formujemy kluski (nie robić dziurek:)lekko je spłaszczając.Wrzucamy do garnka z wrzątkiem , solimy ,gotujemy przez 8 min.po wypłynięciu delikatnie mieszając drewniana łyżką.Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i podawać natychmiast po ugotowaniu.Najlepiej smakuje z sosami mięsnymi lub ze skwarkami SMACZNEGO.
Porady
Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane oraz przepis na pierogi z mięsem!
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
90 min.

Kluski śląskie idealnie pasują do gulaszu lub podsmażanej cebuli z boczkiem.
Kluski śląskie
Czas przygotowania:
90 min.

Jedne z moich ulubionych klusiów. Idealnie pasują do sosów mięsnych.
Kluski śląskie
Czas przygotowania:
40 min.

z dziurką.
Tarte kluski śląskie
Czas przygotowania:
50 min.

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 310 kcal
Kluski śląskie
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszny, sycący obiad.
Kluski śląskie z gulaszem
Czas przygotowania:
60 min.

szybko sie robi sa delikatne
kluski śląskie
Czas przygotowania:
60 min.

Proste i smaczne
Kluski śląskie
Czas przygotowania:
60 min.

Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym.
KLUSKI ŚLĄSKIE
Czas przygotowania:
35 min.

Podawać polane wszelkimi sosami. (również słodkimi)