Białe kluski śląskie
z kurczakiem na niedzielny obiad
Dodany przez:
buciol78
Białe kluski śląskie
Składniki
- 1.5 kg.ziemniaków
- ok.20dag.maki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki płuczemy,obieramy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości.Odcedzamy, przeciskamy przez praskę do miski.Odstawiamy do wystygnięcia.Ziemniaki dzielimy na cztery części.Ćwiarkę wyjąć dodać w to miejsce jajko i mąkę ziemniaczaną .Całość wyrabiamy na jednolitą masę,formujemy kluski (nie robić dziurek:)lekko je spłaszczając.Wrzucamy do garnka z wrzątkiem , solimy ,gotujemy przez 8 min.po wypłynięciu delikatnie mieszając drewniana łyżką.Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i podawać natychmiast po ugotowaniu.Najlepiej smakuje z sosami mięsnymi lub ze skwarkami SMACZNEGO.
Wskazówki
Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane oraz przepis na pierogi z mięsem!
Komentarze