Bezowy placek z porzeczkami

Przepis na ciasto bezowe z porzeczkami

Dodany przez:

Bezowy placek z porzeczkami

Bezy

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • szczypt asoli
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • tłuszcz do formy
  • NADZIENIE:
  • 30 dag czerwonych porzeczek
  • 3 białka
  • 12 dag cukru
  • łyżka mąki kartoflanej
  • 5 dag podprażonych i zmielonych płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Ciasto:mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, migdałami i cukrem. Wbijamy żółtka. Brzegi mąki obkładamy płatkami masła i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Formę o śr. 26 cm natłuszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Ciastem równomiernie wypełniamy formę, formując wysoki rant. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min.
  2. Nadzienie: porzeczki myjemy, odrywamy od szypułek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając do niej cukier i mąkę kartoflaną. Na koniec pianę mieszamy z porzeczkami i mielonymi migdałami. Masę bezową wykładamy na spód ciasta i pieczemy 20 min w temp. 160ºC. Dekorujemy garstką świeżych porzeczek i płatków migdałowych.

Wskazówki

Zobacz też: Deser bezowy z malinami

deser placek beza porzeczki ciasto z owocami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy