Ciasto bajaderka to deser pełen energetycznych składników. W masie z bakaliami znajdują się suszone owoce, orzechy, płatki migdałów, kakao i kandyzowana skórka pomarańczy. Do tego możemy dodać domowy dżem morelowy lub przetwory z innych owoców, które sprawią, że całość nabierze pięknego aromatu. W wersji bez pieczenia, półkruchy spód do ciasta z bajaderką można zastąpić herbatnikami.
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 149 głosów)
Ciasto na spód i do bajaderki: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i zimne masło, po czym siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Następnie formujemy stożek, robimy wgłębienie i wrzucamy w nie żółtka. Dodajemy 15–20 ml śmietany i szybko zagniatamy składniki w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dwie blachy o rozmiarze 21x28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy je na dwie części. Wylepiamy nim dwie przygotowanie blaszki, a następnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy po kolei do piekarnika na ok. 20 min (najpierw jeden, a potem drugi blat). Gotowe placki wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Bakalie: suszone owoce i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy płatki migdałowe i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy.
Masa na bajaderkę: jeden z upieczonych blatów kruszymy na drobne kawałki. Ciasto mieszamy z bakaliami, a następnie dodajemy pozostałą śmietanę, dżem i kakao. Łączymy składniki ręcznie.
Składanie ciasta: na drugi spód wykładamy przygotowaną masę i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, mieszamy ze śmietanką i polewamy nią wierzch ciasta.
Ciasto bajaderka jest gotowe: wstawiamy je do lodówki na ok. 30 min, po czym wykładamy na paterę.
Porady
- Zanim dodamy orzechy do mieszanki, możemy je wcześniej podprażyć na patelni.
- Ciasto z bajaderką potrzebuje wielu wielu zróżnicowanych dodatków – w wyborze bakalii warto postawić na: suszone śliwki, morele, daktyle, rodzynki, orzechy laskowe i włoskie.
- Do bajaderki możemy wykorzystać dowolne przetwory owocowe, np. dżem morelowy, powidła śliwkowe czy konfiturę z wiśni.
- Jeśli mamy suche ciasto (bez kremu), które pozostało nam z poprzednich wypieków, możemy dodać je do masy zamiast świeżo upieczonego blatu. Do bajaderki sprawdzi się biszkopt, ciasto kruche, półkruche lub drożdżowe.
- Aby roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, w niewielkim rondelku wstawiamy wodę, a na jego krawędzi zawieszamy metalową miskę. W ten sposób mamy pewność, że czekolada roztopi się bez ryzyka przypalenia.
- Wierzch ciasta można dodatkowo posypać płatkami migdałów, mielonymi orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
To wersja bez pieczenia, w której zamiast półkruchego blatu, sięgamy po gotowe ciasteczka, takie jak herbatniki lub biszkopty. Układamy je ciasno na dnie blachy, a także dodajemy je do masy bakaliowej.
Wierzch ciasta z bajaderką możemy pokryć masą na bazie bitej śmietany – z dodatkiem serka mascarpone lub mleka w proszku. Bajaderka na herbatnikach z kremem śmietanowym wymaga dłuższego chłodzenia w lodówce – min. 2 godz. Ciasto przykrywamy folią spożywczą, żeby nie przeszło smakiem innych produktów.
Do masy z bakaliami możemy dodać odrobinę rumu, jak w przepisie na bomby rumowe – bajaderkę. Sprawdzi się także inny alkohol – zwykły spirytus, wódka, likier kawowy lub migdałowy, które dodadzą wyrazistości i głębi.
Jeśli nie chcemy używać alkoholu, smak ciasta bajaderki możemy podkręcić olejkiem o smaku rumowym.
W przepisie na ciasto bajaderkę można wykorzystać wiele składników, które mogłyby się zmarnować w kuchni – od resztek ciasta, poprzez pootwierane bakalie, aż po końcówkę dżemu. Inne sprytne przepisy na słodkości, w których sprawdzą się kuchenne „resztki” to:
Komentarze