Biszkopt z 8 jaj

Ocena:

4.37 (193)

  • 50 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Biszkopt z 8 jaj to wyjątkowo proste ciasto, które zawsze się udaje. Jego sekret tkwi w dobrze ubitych białkach, które kolejno łączymy z drobnym cukrem. Dzięki temu jest lekki i puszysty. Możemy go przygotować na prostokątnej blasze lub w tortownicy, jeśli zależy nam na tym, żeby był szczególnie wysoki. Biszkopt z 8 jaj na dużą blachę świetnie sprawdzi się, gdy planujemy przygotować tort na uroczystą imprezę rodzinną.

Składniki:

  • jajka  8 szt.

  • mąka tortowa  160 g

  • mąka ziemniaczana  60 g

  • cukier  170 g

Biszkopt z 8 jaj - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, wyjmujemy jajka z lodówki i odstawiamy na blat. Mąkę pszenną łączymy z ziemniaczaną, a następnie je przesiewamy.  Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (ciasto możemy upiec także w prostokątnej blasze o wymiarach 25x40 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  • Krok 2:

    Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier. Cały czas ubijając masę, dodajemy żółtka jedno po drugim. Na końcu wsypujemy mieszankę mąk i delikatnie mieszamy za pomocą plastikowej szpatułki.

  • Krok 3:

    Pieczenie: surowe ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy przez około 30 minut. Biszkopt z 8 jaj po upieczeniu zrzucamy z wysokości około 30 cm na podłogę. Następnie studzimy go w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Porady

  • Biszkopt z 8 jaj to fantastyczny pomysł na samodzielny deser. Posypany cukrem pudrem, świetnie sprawdzi się jako podwieczorek.
  • Pamiętajmy, żeby po upieczeniu ciasta, zrzucić je z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt nie opadnie i wyjdzie idealnie.
  • Po dodaniu mąki nie mieszajmy masy za długo. W przeciwnym razie przebijemy pęcherzyki powietrza, a po upieczeniu ciasto będzie niższe i mniej puszyste.
  • Pod koniec pieczenia warto skontrolować, czy biszkopt się upiekł. Używamy do tego drewnianego patyczka. Jeśli po wyjęciu z ciasta jest suchy, oznacza to, że możemy zakończyć pieczenie.
  • Ten puszysty biszkopt z 8 jaj wspaniale smakuje przełożony kremem na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone lub masła. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Biszkopt z 8 jaj – inne smaki

Biszkopt z 8 jaj możemy przygotować w różnych wariantach smakowych. W prosty sposób wykonamy:

  • biszkopt kakaowy – w tym wypadku dodajemy dwie łyżki kakao, odejmując taką samą ilość mąki pszennej.
  • biszkopt orzechowy – do jego wykonania możemy użyć zarówno zmielonych orzechów włoskich, jak i laskowych. Jeśli zależy nam na wyjątkowo delikatnym smaku, polecamy dodać zmielone migdały.
  • biszkopt bezglutenowy – mąkę pszenną możemy z łatwością zastąpić mąką kukurydzianą.
  • biszkopt wegański – zamiast jajek warto użyć aquafaby, czyli zalewy z puszki z ciecierzycy. Równie dobrze sprawdzi się tutaj woda po gotowaniu ciecierzycy. 

Biszkopt z 8 jaj – jakie ciasta możemy z niego przygotować?


Główny przepis na biszkopt z 8 jaj może posłużyć nam do przygotowania ciast z:

  • owocami – najlepiej sprawdzą się tutaj truskawki, maliny i jagody. Wypiek warto posypać przed pieczeniem słodką kruszonką.
  • czekoladą – wystarczy dodać posiekaną gorzką czekoladę. W ten sposób powstanie pyszny biszkopt stracciatella.
  • orzechami i kandyzowanymi owocami – taki keks wspaniale prezentuje się na stole podczas świąt.

Biszkopt z 8 jaj na dużą blachę przyda nam się do wykonania wspaniałych tortów weselnych. Możemy przełożyć go:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne