Biszkopt z 8 jaj to wyjątkowo proste ciasto, które zawsze się udaje. Jego sekret tkwi w dobrze ubitych białkach, które kolejno łączymy z drobnym cukrem. Dzięki temu jest lekki i puszysty. Możemy go przygotować na prostokątnej blasze lub w tortownicy, jeśli zależy nam na tym, żeby był szczególnie wysoki. Biszkopt z 8 jaj na dużą blachę świetnie sprawdzi się, gdy planujemy przygotować tort na uroczystą imprezę rodzinną.
Adobe Stock
(średnia 4.49 z 173 głosów)
Przygotowanie: godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, wyjmujemy jajka z lodówki i odstawiamy na blat. Mąkę pszenną łączymy z ziemniaczaną, a następnie je przesiewamy. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (ciasto możemy upiec także w prostokątnej blasze o wymiarach 25x40 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier. Cały czas ubijając masę, dodajemy żółtka jedno po drugim. Na końcu wsypujemy mieszankę mąk i delikatnie mieszamy za pomocą plastikowej szpatułki.
Pieczenie: surowe ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy przez około 30 minut. Biszkopt z 8 jaj po upieczeniu zrzucamy z wysokości około 30 cm na podłogę. Następnie studzimy go w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Porady
- Biszkopt z 8 jaj to fantastyczny pomysł na samodzielny deser. Posypany cukrem pudrem, świetnie sprawdzi się jako podwieczorek.
- Pamiętajmy, żeby po upieczeniu ciasta, zrzucić je z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt nie opadnie i wyjdzie idealnie.
- Po dodaniu mąki nie mieszajmy masy za długo. W przeciwnym razie przebijemy pęcherzyki powietrza, a po upieczeniu ciasto będzie niższe i mniej puszyste.
- Pod koniec pieczenia warto skontrolować, czy biszkopt się upiekł. Używamy do tego drewnianego patyczka. Jeśli po wyjęciu z ciasta jest suchy, oznacza to, że możemy zakończyć pieczenie.
- Ten puszysty biszkopt z 8 jaj wspaniale smakuje przełożony kremem na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone lub masła.
Biszkopt z 8 jaj możemy przygotować w różnych wariantach smakowych. W prosty sposób wykonamy:
Główny przepis na biszkopt z 8 jaj może posłużyć nam do przygotowania ciast z:
Biszkopt z 8 jaj na dużą blachę przyda nam się do wykonania wspaniałych tortów weselnych. Możemy przełożyć go:
Komentarze