Pralinki – przepis

Przepis na pralinki zawiera dwa najważniejsze składniki: miłość i czekoladę. Małe słodkości mieszczą w sobie bardzo wiele – przede wszystkim emocji. Pralinki zostały stworzone po to, aby je komuś podarować. Pudełko pralinek to zawsze trafiony pomysł na mały upominek świąteczny lub z okazji walentynek. Z tego przepisu zrobicie domowe pralinki z nadzieniem czekoladowym, korzennym, marcepanowym i kokosowym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pralinki czekoladki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 141 głosów)

Pralinki – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Herbatniki: kruszymy wałkiem lub przy użyciu malaksera.

  • 2.

    Migdały: zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je z łupinek i suszymy, układając na papierowym ręczniku. Gdy wyschną, wrzucamy je na suchą patelnię i prażymy przez 2–3 min, po czym przekładamy je do wysokiego naczynia i blendujemy.

  • 3.

    Nadzienie kokosowe: w rondelku podgrzewamy śmietankę. Roztapiamy w niej masło i 60 g cukru pudru. Zalewamy nią wiórki kokosowe (w osobnym naczyniu). Całość przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

  • 4.

    Nadzienie czekoladowe: w garnku na małym ogniu roztapiamy tabliczkę czekolady (100 g), po czym pozostawiamy do ostygnięcia. W osobny naczyniu miksujemy serek mascarpone (100 g) i stopniowo dodajemy przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Gotową masę wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

  • 5.

    Nadzienie korzenne: rozkruszone ciasteczka mieszamy przy użyciu malaksera lub zagniatamy ręcznie z serkiem mascarpone (50 g) i przyprawą korzenną. Z gotowej masy formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Układamy je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 6.

    Nadzienie marcepanowe: do zblendowanych migdałów dodajemy rum i 80 g cukru pudru. Zagniatamy do uzyskania spójnej konsystencji, a następnie lepimy kuleczki, które również układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tacy.

  • 7.

    Pralinki czekoladowe i kokosowe: formujemy je w kształcie kulek z zastygniętych mas czekoladowej i kokosowej. Wszystkie pralinki układamy na tacy.

  • 8.

    Polewa z białej czekolady: tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Ostrożnie, przy użyciu łyżki, polewamy nimi wybrane domowe pralinki.

  • 9.

    Ozdabianie: kokosowe pralinki obtaczamy w mące kokosowej, a korzenne – w posypce czekoladowej.  

Porady

  • Przepis na pralinki jest tak rozbudowany, abyście mogli zrobić z niego czekoladki w różnych smakach. Z podanych proporcji wyjdzie wam ok. 40 czekoladek po ok. 10 w każdym z 4 smaków.
  • Jeśli chcecie zrobić domowe pralinki w jednym smaku, trzeba pomnożyć ilość składników na wybrane nadzienie przez 4.
  • Na ok. 10 pralinek potrzebujecie 100 g czekolady na polewę.
  • Czekoladę deserową możecie zastąpić gorzką lub mleczną. 
  • Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej? Należy nad garnkiem z gotującą się wodą zawiesić metalową miskę – wystarczy położyć ją na brzegu garnka. W ten sposób czekolada powoli się roztopi bez ryzyka przypalenia.
  • Nadzienie czekoladowe i kokosowe do pralinek można przygotować dzień wcześniej.
  • Pralinki w polewie z białej czekolady można dodatkowo posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub posypką czekoladową.

Notka redakcyjna

Pralinki – przepis na czekoladki w różnych smakach

W jednym pudełku powinny znaleźć się domowe pralinki o różnych smakach. Jeśli macie ochotę na większą różnorodność, do czterech podstawowych smaków nadzienia możecie dodać kilka prostych składników, aby powstały:

  • domowe pralinki kawowe – do nadzienia czekoladowego wystarczy dodać łyżkę kawy (może być espresso) lub likieru kawowego,
  • pralinki orzechowe – również do czekoladowego nadzienia dodajemy zmielone orzechy, np. laskowe,
  • pralinki kokosowo–migdałowe – do nadzienia kokosowego dodajemy łyżkę (15 ml) likieru amaretto lub łyżeczkę (5 ml) ekstraktu migdałowego, 
  • pralinki morelowo–marcepanowe – do nadzienia marcepanowego dodajemy 50 g suszonych moreli. Miksujemy w malakserze do utworzenia spójnej lepkiej masy.

Jak powstał przepis na pralinki?

Historia pralinek sięga końca XVII wieku. Rzecz miała miejsce we Francji za panowania Ludwika XIV. Jak to często w historiach kulinarnych bywa, wszystko stało się przypadkiem. Jeden z uczniów w kuchni na królewskim dworze przez pomyłkę wrzucił do gorącej czekolady orzechy. Jako że nie dało się już jej podać w znany dotąd sposób, szef kuchni postanowił zrobić z niej małe czekoladki i tak powstały pralinki.

Według innej legendy pralinki powstały w Belgii, za sprawą tamtejszych aptekarzy. Podobno oblewali czekoladą leki, aby poprawić ich smak.

Jak zapakować domowe pralinki na prezent?

Pralinki na prezent powinny być starannie zapakowane, aby wyglądały tak jak smakują, czyli wyjątkowo. Poniżej kilka praktycznych pomysłów na efektowne pudełko na pralinki:

  • kartonowe pudełko z przegródkami – takie pudełko można kupić w sklepie z artykułami dekoracyjnymi, papierowymi lub opakowaniami,
  • metalowa puszka – można włożyć do niej domowe pralinki w małych papilotkach lub owinięte folią aluminiową. Jeśli zdecydujecie się na papilotki, ułóżcie czekoladki ciasno, aby nie mogły przesuwać się w pudełku. Zawinięte w folię pralinki można dodatkowo przewiązać cienką wstążką i ozdobić małą naklejką,
  • celofan – jest do kupienia w każdej kwiaciarni. Trzeba wyciąć z niego kwadraty o wielkości ok. 20×20 cm. Na środek kładziemy 8 pralinek (można ułożyć je w piramidkę), zbieramy brzegi celofanu w jeden pąk i utworzoną w ten sposób sakiewkę przewiązujemy ozdobną wstążką.

Do każdego prezentu warto dołączyć bilecik z wypisanymi smakami pralinek lub słodkimi życzeniami. W podobny sposób można zapakować także trufle czekoladowe, ciasteczka z wróżbą czy kartofelki marcepanowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy