Domowe pralinki

Pralinki: marcepanowe, kawowe, kokosowe, rumowe

Deserypralinki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 141 głosów)

Składniki:

  • MARCEPANOWE:
  • 5 dag czekoladowych herbatników
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 5 dag posiekanych orzechów laskowych
  • 5 dag posiekanej mlecznej czekolady
  • KAWOWE:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1,5 dag oleju kokosowego
  • czubata łyżeczka rozpuszczalnej kawy espresso
  • 7,5 dag kremówki
  • 30 czekoladowych ziarenek kawy
  • drobny kolorowy ozdobny cukier
  • do obtoczenia
  • KOKOSOWE:
  • 8 dag kremówki
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 2 dag oleju kokosowego
  • 2 dag masła
  • 3 dag ciasteczek amaretti
  • łyżka likieru amaretto
  • wiórki kokosowe
  • RUMOWE:
  • 20 dag mieszanki owoców suszonych
  • 2 łyżki rumu
  • łyżka miodu
  • czekoladowa posypka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marcepanowe: herbatniki kruszymy
  • masę marcepanową wyrabiamy z alkoholem
  • a następnie z herbatnikami. Z masy formujemy kuleczki. Posiekane orzechy mieszamy z posiekaną czekoladą
  • marcepanowe kulki obtaczamy w ich mieszance. Schładzamy.
  • Kawowe: pokruszone czekolady
  • olej kokosowy i espresso dodajemy do gorącej kremówki
  • dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią
  • wstawiamy na 2–3 godz. do lodówki. Wyjmujemy
  • miksujemy przez 2 min
  • na chwilę odstawiamy. Z masy formujemy kuleczki
  • w każdą wciskamy ziarenko kawy
  • obtaczamy w kolorowym cukrze. Układamy na tacy przykrytej pergaminem
  • wkładamy na noc do lodówki.
  • Kokosowe: podgrzewamy mocno kremówkę
  • wkruszamy do niej czekoladę
  • dodajemy olej kokosowy i masło
  • mieszamy
  • aż wszystko ładnie się rozpuści. Z przestudzoną masą mieszamy dokładnie pokruszone ciasteczka i likier. Przykrywamy
  • wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Szybko ubijamy mikserem. Z masy formujemy kuleczki
  • obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wstawiamy na noc do lodówki.
  • Rumowe: suszone owoce siekamy
  • zalewamy rumem i miodem
  • dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki
  • obtaczamy w posypce
  • schładzamy.

Porady

Zobacz też: domowe żelki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy