Ciasto przekładaniec

Ciasto przekładaniec góralski składa się z czterech miodowych placków. Pomiędzy nimi znajduje się delikatny krem budyniowy i odrobina kwaśnej konfitury. Całość wieńczy polewa czekoladowa, którą można posypać mielonymi orzechami lub płatkami migdałów. Na przygotowanie przekładanego ciasta z miodem trzeba zarezerwować więcej czasu, ale warto, bo wygląda wyśmienicie i tak też smakuje .

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekładaniec

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 201 głosów)

Ciasto przekładaniec - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Masło i miód: przekładamy do niewielkiego rondelka, roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.

  • 2.

    Ciasto na miodowe placki: do dużej miski przelewamy ostudzone składniki z rondelka. Dodajemy mąkę, 100 g cukru, jajka i sodę. Zagniatamy ciasto w kulę, dzielimy na 4 równe części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.

  • 3.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyciągamy blaszkę o rozmiarze 21×24 cm.

  • 4.

    Pieczenie: po kolei wyjmujemy z lodówki ciasto na placki. Kładziemy je na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim i w ten sposób rozwałkowujemy na grubość 2–3 mm. Zdejmujemy górny papier i ostrożnie przekładamy blat (razem z drugim arkuszem papieru do pieczenia) na blachę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min. Po upieczeniu każdy placek odkładamy do ostygnięcia.

  • 5.

    Budyń: w garnku podgrzewamy 350 ml mleka. W 50 ml mleka rozrabiamy budyń i 20 g cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy budyń i energicznie mieszamy, aby połączyć składniki. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.

  • 6.

    Krem: w osobnej misce ubijamy mikserem 200 g masła. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy przestudzony budyń.

  • 7.

    Przekładanie ciasta: na pierwszy placek nakładamy dżem porzeczkowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na dżem kładziemy ⅓ kremu i przykrywamy drugim plackiem. Kolejne blaty przekładamy już samym kremem.

  • 8.

    Polewa czekoladowa: w kąpieli wodnej roztapiamy 15 g masła dodajemy 50 ml mleka i pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. Polewę rozprowadzamy łyżką po wierzchu ciasta.

  • 9.

    Dekoracja: gotowy przekładaniec posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Porady

  • Blaty na przekładaniec od razu po upieczeniu są twarde. Zmiękną dopiero po przełożeniu kremem i schłodzeniu ciasta w lodówce.
  • Budyń na krem można zrobić także domowym sposobem – z mleka, żółtka, mąki pszennej i ziemniaczanej. Warto dodać cukier z prawdziwą wanilią. Można także gotować mleko z laską wanilii (należy ją wyjąć przed dodaniem budyniowej mieszanki).
  • Zamiast dżemu porzeczkowego można dodać konfiturę wiśniową, malinową lub powidła śliwkowe.
  • Do ciasta najlepszy będzie miód o delikatnym aromacie, np. wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy.
  • Ciasto można posypać także innymi dodatkami – kandyzowaną skórką pomarańczy lub prażonymi płatkami migdałów.

Notka redakcyjna

Przekładaniec miodowy w wielu odsłonach

Kruche lub biszkoptowe placki miodowe są podstawą wielu pysznych wypieków:

  • w miodowniku z orzechami na wierzchu ciasta znajduje się słodka masa orzechowa,
  • w wersji ukraińskiej miodownik składa się z 10–12 cienkich warstw przełożonych kremem śmietankowym,
  • w ormiańskiej marlence – miodowe placki przekłada się kremem kajmakowym.

Niekiedy do ciasta dodaje się kakao, aby miodowy przekładaniec miał ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.

Przekładaniec z kremem z kaszy manny

Do ciasta miodowego świetnie pasuje krem z kaszy manny, którego podstawą jest ugotowana na gęsto kaszka. Po wystudzeniu ucieramy ją z masłem, ogrzanym do temperatury pokojowej. Przekładaniec świetnie smakuje z kremem z kaszy manny o smaku:

  • waniliowym,
  • czekoladowym – z dodatkiem kakao lub roztopionej (i przestudzonej) czekolady,
  • orzechowym – do kremu dodajemy 20–30 g masła orzechowego.

Ciasto przekładaniec świąteczny

W tej wersji kruche placki przełożone są masą serową i jabłkową:

  • na masę serową potrzebujemy 700 g twarogu. Ubijamy go z cukrem pudrem (100 g), cukrem waniliowym (10 g) i 3 żółtkami na gładki krem. W osobnej miseczce mieszamy 20 g mąki ziemniaczanej ze 150 ml zimnego mleka. Masę serową podgrzewamy, dodajemy 15 g masła i cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy mleko z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszamy do uzyskania konsystencji kremu.
  • na masę jabłkową musimy przygotować 1 kg jabłek. Myjemy je, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie prażymy je na patelni. Gdy są gorące, dodajemy do nich galaretkę (np. cytrynową lub brzoskwiniową). Mieszamy aż składniki się połączą.

Na wierzch ciasta kładziemy polewę czekoladową, posypujemy orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy