Ciasto przekładaniec góralski składa się z czterech miodowych placków. Pomiędzy nimi znajduje się delikatny krem budyniowy i odrobina kwaśnej konfitury. Całość wieńczy polewa czekoladowa, którą można posypać mielonymi orzechami lub płatkami migdałów. Na przygotowanie przekładanego ciasta z miodem trzeba zarezerwować więcej czasu, ale warto, bo wygląda wyśmienicie i tak też smakuje .
Adobe Stock
(średnia 4.49 z 201 głosów)
Masło i miód: przekładamy do niewielkiego rondelka, roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto na miodowe placki: do dużej miski przelewamy ostudzone składniki z rondelka. Dodajemy mąkę, 100 g cukru, jajka i sodę. Zagniatamy ciasto w kulę, dzielimy na 4 równe części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyciągamy blaszkę o rozmiarze 21×24 cm.
Pieczenie: po kolei wyjmujemy z lodówki ciasto na placki. Kładziemy je na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim i w ten sposób rozwałkowujemy na grubość 2–3 mm. Zdejmujemy górny papier i ostrożnie przekładamy blat (razem z drugim arkuszem papieru do pieczenia) na blachę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min. Po upieczeniu każdy placek odkładamy do ostygnięcia.
Budyń: w garnku podgrzewamy 350 ml mleka. W 50 ml mleka rozrabiamy budyń i 20 g cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy budyń i energicznie mieszamy, aby połączyć składniki. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Krem: w osobnej misce ubijamy mikserem 200 g masła. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy przestudzony budyń.
Przekładanie ciasta: na pierwszy placek nakładamy dżem porzeczkowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na dżem kładziemy ⅓ kremu i przykrywamy drugim plackiem. Kolejne blaty przekładamy już samym kremem.
Polewa czekoladowa: w kąpieli wodnej roztapiamy 15 g masła dodajemy 50 ml mleka i pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. Polewę rozprowadzamy łyżką po wierzchu ciasta.
Dekoracja: gotowy przekładaniec posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Porady
- Blaty na przekładaniec od razu po upieczeniu są twarde. Zmiękną dopiero po przełożeniu kremem i schłodzeniu ciasta w lodówce.
- Budyń na krem można zrobić także domowym sposobem – z mleka, żółtka, mąki pszennej i ziemniaczanej. Warto dodać cukier z prawdziwą wanilią. Można także gotować mleko z laską wanilii (należy ją wyjąć przed dodaniem budyniowej mieszanki).
- Zamiast dżemu porzeczkowego można dodać konfiturę wiśniową, malinową lub powidła śliwkowe.
- Do ciasta najlepszy będzie miód o delikatnym aromacie, np. wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy.
- Ciasto można posypać także innymi dodatkami – kandyzowaną skórką pomarańczy lub prażonymi płatkami migdałów.
Kruche lub biszkoptowe placki miodowe są podstawą wielu pysznych wypieków:
Niekiedy do ciasta dodaje się kakao, aby miodowy przekładaniec miał ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.
Do ciasta miodowego świetnie pasuje krem z kaszy manny, którego podstawą jest ugotowana na gęsto kaszka. Po wystudzeniu ucieramy ją z masłem, ogrzanym do temperatury pokojowej. Przekładaniec świetnie smakuje z kremem z kaszy manny o smaku:
W tej wersji kruche placki przełożone są masą serową i jabłkową:
Na wierzch ciasta kładziemy polewę czekoladową, posypujemy orzechami.
Komentarze