Królewiec to ciasto, które wymaga trochę zachodu. Nic więc dziwnego, że jest przygotowywane na specjalne okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Na wypiek składają się dwa kruche miodowe placki i puszysty biszkopt, przełożone kremem budyniowym. Świetnym uzupełnieniem królewca są powidła lub konfitura owocowa. Całość wieńczy polewa z czekolady deserowej.
Artur Rogalski
(średnia 4.51 z 194 głosów)
Miodowe placki: 400 g mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 100 g cukru, miód, sodę, 1 jajko i 150 g zimnego masła – siekamy je nożem, a następnie zagniatamy ciasto w kulkę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dwie prostokątne blachy o wielkości 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: wyjmujemy miodowe ciasto z lodówki, dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek w rozmiarze formy do pieczenia. Placki przekładamy do blaszek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20–30 min. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik pozostawiamy włączony.
Biszkopt: sięgamy po 4 jajka i oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je na pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy 200 g cukru. Miksujemy jeszcze przez 2 min. W osobnej misce mieszamy 100 g mąki pszennej z mąką ziemniaczaną (również 100 g) i proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy żółtka, 30 ml wody i po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem. Całość mieszamy szpatułką do ciasta.
Pieczenie biszkoptu: masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (taki sam rozmiar jak na miodowe placki). Pieczemy 30 min w temperaturze 180°C. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe i wyjmujemy do ostygnięcia.
Gotowanie budyniu: w garnku wstawiamy do zagotowania 400 ml mleka. W osobnym naczyniu mieszamy 100 ml mleka z 15 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru i 30 g cukru waniliowego. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodajemy mieszankę na budyń i energicznie łączymy składniki, aż powstanie gęsta i spójna masa.
Masa budyniowa: do gorącego budyniu dodajemy 250 g masła i miksujemy na niskich obrotach. Masę dzielimy na dwie części.
Przekładanie ciasta: na placek miodowy nakładamy pół porcji powideł śliwkowych i połowę masy budyniowej. Na to kładziemy biszkopt, pozostałe powidła, drugą połowę masy i drugi miodowy placek.
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy pokruszoną czekoladę. Dodajemy 15 g masła, 15 ml mleka i 45 g cukru. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę studzimy i nakładamy ją na przygotowane ciasto królewiec.
Porady
- Po złożeniu ciasta należy je schłodzić (najlepiej przez min. 12 godz.), inaczej trudno będzie je pokroić w ładną kostkę.
- Królewiec najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy miodowe placki zmiękną nasączone powidłami i kremem budyniowym.
- Ciasto możemy przełożyć powidłami śliwkowymi, dżemem truskawkowym lub konfiturą z wiśni. W słodszej wersji możemy pominąć ten składnik.
- Do miodowych placków najbardziej pasuje jasny miód o neutralnym, owocowym smaku – np. akacjowy, lipowy lub wielokwiatowy.
- Cukier w polewie czekoladowej możemy pominąć.
- Rodzaj czekolady wybieramy wedle uznania – do ciasta doskonale pasuje polewa z czekolady deserowej, ale można sięgnąć także po gorzką, mleczną lub białą.
Wypiek wieńczy polewa czekoladowa, która jest doskonałym tłem do dekoracji. Zanim zastygnie, możemy posypać ją:
Świetnym pomysłem jest zrobienie fantazyjnego wzoru z polewy czekoladowej w kontrastującym kolorze. Można taki wykonać wykonać przy pomocy rękawa cukierniczego z małym wylotem.
Pyszne miodowe placki można przełożyć także:
Miodowe ciasto przekładane kremem to jeden z bardziej popularnych wypieków świątecznych w Polsce. Nic więc dziwnego, że w różnych regionach występuje pod inną nazwą i w trochę innym wydaniu. Przepis prawdopodobnie pochodzi z Czech. Tam znany jest jako Marlenka – czeski przysmak jednak najczęściej pieczony jest w tortownicy i składa się z większej ilości warstw.
Druga wersja jest taka, że królewiec pochodzi z terenów dzisiejszej Rosji lub Ukrainy, gdzie znany jest jako miodownik. Podobne wypieki to:
Komentarze