Dżem morelowy

Dżem morelowy to pyszny, zdrowy i łatwy przepis na domowe przetwory. Taki dodatek przyda się do wielu dań, przekąsek i deserów, dlatego warto go mieć w swojej spiżarni. Jak go zrobić, aby smakował jak z babcinej kuchni? Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na domowy dżem i od razu zróbcie większy zapas na całą zimę!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory dżemy

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 186 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Dżem morelowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • morele 1.

    Przygotowanie składników: Morele myjemy i nacinamy w krzyżyk na górze. Następnie wrzucamy je na chwilę do wrzącej, a potem do zimnej wody i obieramy ze skórek. Owoce przekrajamy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Z dwóch sparzonych cytryn ścieramy skórkę, a ze wszystkich wyciskamy sok. 

  • dzem-morelowy 2.

    Dżem morelowy: W rondelku mieszamy morele, skórkę i sok z cytryn, cukier i wodę. Gotujemy wszystko przez około 40 minut od momentu wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Porady

  • Słoiki wypełnione gorącym dżemem mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia, jednak aby mieć pewność, że nasze przetwory wytrzymają przez cały rok, można je dodatkowo zabezpieczyć, pasteryzując (na sucho lub mokro) przez około 20 minut.
  • Tym, którzy dbają o linię, polecamy przygotować dżem morelowy bez cukru. Owoce same w sobie będą słodkie, wystarczy długo gotować je na wolnym ogniu z dodatkiem łyżki soku z cytryny. Sprawdzonym sposobem jest też dodanie do nich odrobiny soli, która sprawia, że puszczają więcej soku i wytrąca się z nich naturalny cukier. W tym przypadku konieczna będzie jednak pasteryzacja, gdyż to właśnie cukier jest naturalnym konserwantem i pomijając ten składnik, musimy je dodatkowo zabezpieczyć. 
  • Morelowy dżem doskonale smakuje nie tylko do dań na słodko, ale i na słono. W takiej formie można go łączyć z serem kozim, pleśniowym lub twardym parmezanem, cheddarem czy bursztynem. Będzie on też genialnym dodatkiem do pieczonych bądź grillowanych mięs. 
  • Domowy dżem morelowy może być też pomysłem na prezent dla bliskiej osoby. Wystarczy zawekować go w ładnym słoiczku i ozdobić wstążką. Taki jadalny upominek świetnie sprawdzi się na Dzień Matki, walentynki czy urodziny. 

Spodobał ci się ten przepis? Wypróbuj też recepturę na morele w syropie!
 


Notka redakcyjna

Dżem morelowy - przepis podstawowy i dodatki

Jak zrobić dżem morelowy na zimę? To banalnie proste zadanie. Wystarczą dobrej jakości owoce i zwykły, biały cukier. Bazowy przepis można jednak podkręcić różnymi przyprawami, ziołami lub innymi dodatkami. Co warto dodać do podstawowych składników? Sprawdzoną nutą smakową są przyprawy korzenne, dlatego dobrym pomysłem będzie dżem morelowy z cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, kurkumą, goździkami czy wanilią. Kolejne udane połączenie to dżem morelowy z imbirem. Do tej receptury można wykorzystać zarówno świeży korzeń, jak i sproszkowaną przyprawę. Ciekawymi nutami smakowymi, które dodadzą charakteru przetworom, są także pieprz i chilli.

Jeśli chodzi o zioła, najlepszą parą dla tych pomarańczowych owoców będzie świeża lub suszona mięta, melisa, kolendra czy bazylia. Choć może to brzmieć dziwnie, doskonałym połączeniem jest także dżem morelowy z tymiankiem bądź rozmarynem. Takie słodko-wytrawne smaki idealnie się uzupełniają, tworząc świeży, wyrazisty efekt.

Kolejnym pomysłem na urozmaicenie tradycyjnej receptury jest miksowanie moreli z innymi owocami. Takie mieszanki wieloowocowe świetnie smakują i dają wielkie pole do kulinarnej kreatywności. Co dodać do moreli, aby stworzyć udaną kompozycję? Najczęściej spotykamy dżem jabłkowo-morelowy, ale to tylko jedna z wielu opcji. Dobrym wyborem będą również nektarynki, brzoskwinie, truskawki, czereśnie czy rabarbar. Do przetworów warto dodawać też cytrusy. Dżem morelowo-cytrynowy lub taki z dodatkiem pomarańczy, limonki bądź grejpfruta zachwyca odświeżającym aromatem.

Co zrobić z moreli? Przepisy na dania i desery z morelami

Te owoce lata sprawdzą się nie tylko do przetworów, ale także dań obiadowych, przystawek, sałatek i oczywiście deserów. Szczególnie popularnym przysmakiem jest schab z morelą i śliwkami, ale nie mniej pysznie smakuje nafaszerowany nią kurczak, indyk czy kaczka. W lżejszej odsłonie proponujemy dodawać morele do sałatek i przekąsek na zimno. 

Jeśli wolicie dania na słodko, koniecznie przygotujcie naleśniki, pierogi i knedle z morelami. Pysznie smakuje też jaglanka, kasza manna czy owsianka z dodatkiem tych owoców. Takie obiady oczarują każdego łasucha, jednak jeszcze większy zachwyt wywołają morelowe słodkości. Te owoce są wdzięcznym składnikiem wszelkich wypieków i deserów na zimno. Można je wykorzystać do eleganckich tortów, puszystych biszkoptów, kruchej tarty czy wilgotnego sernikaMorele doskonale smakują też w wersji grillowanej oraz pieczonej. Wystarczy podać do nich gałkę lodów, aby stworzyć elegancki deser. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy