Dżem morelowo-cytrynowy

Przepis na dżem morelowy z dodatkiem cytryny.

Dodany przez:

Dżem morelowo-cytrynowy

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg moreli
  • 1/2 kg cytryn
  • 1,75 kg cukru
  • szklanka wody

Przygotowanie

  1. Morele nacinamy płytko na krzyż na czubku, wkładamy na chwilę do wrzątku, odławiamy do miski z zimną wodą. Obieramy ze skórki, pestkujemy, miąższ kroimy. Z 2 sparzonych cytryn cieniutko skrajamy skórkę, ze wszystkich wyciskamy sok (odrzucamy pestki). W rondlu mieszamy morele, skórkę i sok z cytryn, cukier i wodę. Gotujemy 30–40 min od zawrzenia, mieszając. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Wskazówki

Wypróbuj nasze przepisy na przetwory!
 

przetwory Dżem cytryna przetwory owocowe morele
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze