Marysieńka

Ciasto pierwsza klasa. Eleganckie, bardzo smaczne i sycące. Doskonale będzie się prezentowało na uroczystym przyjęciu, czy świątecznym stole.

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto orzechowe:
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Krem:
  • 2 szkl. mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Upiec duży, kakaowy biszkopt.
  2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier - dalej ubijać. Następnie dodać posiekane orzechy i resztę składników. Piec ok. 35-40 min w 160 stopniach C.
  3. Krem: Odlać 0,5 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i 0,5 szkl. mleka. Masę wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Ostudzić, zimny utrzeć z margaryną.
  4. Ciemny biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować połową kremu. Przykryć ciastem orzechowym, na to ciasto wyłożyć resztę kremu. Na wierzch położyć drugą część biszkoptu. Polać polewą. Schłodzić w lodówce.
orzechy włoskie kakao polewa czekoladowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy