Bajaderka to prosty przepis w duchu zero waste, do którego możemy zużyć resztki suchego ciasta. Dodajemy bakalie, powidła śliwkowe, czekoladę i rum, który nadaje słodkościom charakterystyczny aromat. Z gęstej masy lepimy kulki – nawet niewielkie zapewnią solidną porcję energii. W zależności od regionu bajaderki nazywane są ziemniaczkami lub bombami rumowymi
Artur Rogalski
(średnia 4.48 z 150 głosów)
Rodzynki: przekładamy do miski i zalewamy rumem. Odstawiamy na 60 min.
Ciasto: kruszymy na mniejsze kawałki do osobnej, dużej miski. Mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.
Masło: roztapiamy na małej mocy palnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Dodatki: orzechy siekamy nożem na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy z powidłami śliwkowymi. Wszystkie dodatki, w tym także rodzynki z rumem, mieszamy z ciastkami przy pomocy dużej drewnianej łyżki.
Masa na bajaderki: na koniec dodajemy roztopione masło i mleko. Całość mieszamy.
Lepienie kulek: w dłoniach formujemy kulki o średnicy ok. 5 cm.
Dekoracja: do osobnej miski wsypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich gotowe bajaderki. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
Porady
- Do bajaderek najlepiej sprawdzi się ciemny rum, ale możemy dodać także inny alkohol – wódkę lub likier o dowolnym smaku.
- Do bajaderek można dodać także inne bakalie, np. żurawinę, migdały czy kandyzowaną skórkę pomarańczową.
- Ciasta na bajaderki powinny być suche – bez galaretki i kremów. Można użyć mieszanki ciast biszkoptowych, kruchych lub drożdżowych.
- Jeśli nie mamy ciasta, możemy przygotować bajaderki z herbatników, biszkoptów i wafelków.
- Do dekoracji można wykorzystać także mielone orzechy, kakao lub mąkę migdałową. Bajaderki świetnie smakują również z polewą czekoladową.
Do masy na bajaderki odpowiednie będą następujące ciasta:
Bajaderkę możemy przygotować z różnymi dodatkami:
Jeśli masa na bajaderki wychodzi za gęsta, wystarczy dodać więcej mleka. Z kolei gdy jest za rzadka, dokładamy pokruszone ciastka lub herbatniki.
Z przepisu na bajaderkę możemy zrobić słodkie kuleczki na patyku, w stylu cake pops. Masę przygotowujemy tak samo, jednak kulki lepimy trochę mniejsze – o średnicy ok. 3 cm. Bajaderki chłodzimy w lodówce.
Następnie w rondelku roztapiamy czekoladę i olej kokosowy. W ciepłej polewie zanurzamy patyczki i nadziewamy kulki. Bajaderkowe lizaki maczamy w roztopionej czekoladzie – mlecznej, deserowej, białej lub ruby, aby polewa miała różowy kolor. Zanim czekolada zastygnie obtaczamy w posypce cukrowej lub mielonych orzechach.
Komentarze