Ciasto bounty to pyszny i prosty w przygotowaniu wypiek, który do złudzenia przypomina popularny batonik. Z powodzeniem możemy serwować je na przyjęciach, imprezach, a także niezobowiązujących spotkaniach w gronie najbliższych. Składa się z trzech warstw: puszystego i wilgotnego biszkoptu kakaowego, słodkiej masy kokosowej i intensywnej w smaku polewy czekoladowej. Ciasto bounty możemy udekorować wiórkami, plastrami lub prażonymi chipsami kokosowymi.
fot. A. Rogalski
Przygotowanie: jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę o wymiarach 20×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopt kakaowy: oddzielamy żółtka od białek. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dosypujemy cukier (180 g), aż masa stanie się lśniąca. Dodajemy wtedy żółtka i dalej miksujemy do połączenia składników. Dolewamy olej i wsypujemy resztę suchych składników. Całość mieszamy delikatnie przez chwilę na niskich obrotach miksera lub za pomocą szpatułki.
Pieczenie: ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut. Sprawdzamy, czy jest gotowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli jest suchy, to znaczy, że możemy je już wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa kokosowa: mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Stopniowo wsypujemy kaszę mannę, ciągle mieszając. Dodajemy masło (200 g) i cukier (200 g), a następnie 200 g wiórków kokosowych (pozostałe 50 g odkładamy do dekoracji ciasta). Łączymy dokładnie wszystkie składniki, podgrzewając, do momentu, kiedy otrzymamy gęstą masę. Wylewamy ją na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Polewa: w rondelku rozpuszczamy 125 g masła. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji.
Dekoracja: wylewamy czekoladę na krem kokosowy i wyrównujemy za pomocą szpatułki. Posypujemy odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi.
Chłodzenie: gotowe ciasto bounty wkładamy do lodówki na 2–3 godziny, do całkowitego stężenia masy kokosowej. Czas na schłodzenie deseru nie został ujęty w klasyfikacji dania.
Porady
- Żeby krem, który tworzy ciasto bounty, był jeszcze bardziej aromatyczny, możemy dodać do niego domowy likier kokosowy, który przyrządza się na bazie wódki, mleka skondensowanego i wiórków kokosowych. Możemy go także rozcieńczyć i użyć do nasączenia biszkoptu.
- W podanym przepisie na ciasto bounty używamy polewy z dodatkiem masła. Dzięki temu jest gładka i lśniąca. Równie dobrze możemy jednak wykorzystać do dekoracji krem czekoladowy ganache, który przyrządza się ze śmietany kremówki.
- Jeśli chcemy, żeby polewa stanowiła mocny kontrast dla słodkiego ciasta, wykorzystajmy wyłącznie gorzką czekoladę.
- Ciasto możemy równie dobrze upiec w tortownicy. Jeśli zwiększymy ilość składników na biszkopt, możemy go potem przekroić i przełożyć kremem kokosowym. Powstanie w ten sposób tort bounty, który sprawdzi się jako pyszny wypiek na urodziny lub inne specjalne okazje.
- Ciasto kokosowe bounty możemy zamrozić. Należy podzielić je na porcje i wstawić do zamrażarki do całkowitego zastygnięcia, a następnie wyjąć, owinąć każdy kawałek folią spożywczą i włożyć z powrotem do głębokiego zamrożenia. Możemy przechowywać je w ten sposób przez 3 miesiące. Pamiętajmy, żeby najpierw pozbyć się folii, jeśli chcemy rozmrozić ciasto.
- Do dekoracji ciasta, oprócz wiórków, możemy wykorzystać chipsy lub plastry kokosowe, a także kawałki batoników.
Miłośnikom popularnego batonika polecamy przyrządzenie deseru, jakim jest szybkie ciasto kokosowe bounty bez pieczenia. Jednym ze sposobów jest wyłożenie spodu blaszki maślanymi herbatnikami, gotowymi biszkopcikami lub markizami kakaowymi. Ciasteczka możemy też wrzucić do malaksera razem z płynnym masłem i rozpuszczoną czekoladą, żeby stworzyć kruchy spód bez pieczenia. Stworzoną w ten sposób masą wylepiamy foremkę do tortu lub tarty i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowywania kremu kokosowego. Jeśli spodobała nam się idea deseru kokosowego, który można zrobić bez piekarnika, możemy także przyrządzić domowe bounty w formie pralinek.
Masę kokosową, która jest najważniejszą, najbardziej aromatyczną warstwą ciasta, możemy przyrządzić na kilka sposobów. Krem na bazie kaszy manny to bardzo prosty przepis, który wymaga jedynie połączenia wszystkich składników, ale nie jest to jedyny szybki sposób na pyszne ciasto bounty. Oto kilka innych propozycji:
Komentarze