REKLAMA

Ciasto Bounty

Ciasto bounty to pyszny, smaczny i prosty w przygotowaniu wypiek, który do złudzenia przypomina popularny batonik. Z powodzeniem możemy serwować je na przyjęciach, imprezach, a także niezobowiązujących spotkaniach w gronie najbliższych. Ciasto bounty składa się z trzech warstw: puszystego i wilgotnego biszkoptu, słodkiej masy kokosowej i intensywnej w smaku polewy czekoladowej. Dodatkowo wierzch ciasta bounty możemy udekorować wiórkami koksowymi. Nasz przepis na ciasto kokosowe bounty możemy nieco zmodyfikować i przygotować je bez pieczenia, na spodzie z herbatników bądź kruchych ciasteczek. Poniżej podajemy prosty i łatwy przepis na ciasto bounty. 

dodany przez: bernika

Ciasta Desery

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.31 z 230 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na ciasto bounty zaczynamy od ubicia białek na sztywno, a następnie dodania do nich cukru (125 g) i żółtek i nadal ubijać. Dalej dodajemy produkty sypkie: mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy tak, by piana z białek na nie opadła. W dalszej kolejności do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy wkładamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza na ok. 30 minut. 

  • 2.

    Następnie zabieramy się za przygotowanie masy kokosowej do ciasta bounty – najpierw mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodajemy do niego wiórki kokosowe i gotujemy aż nasza masa zgęstnieje (przez ok. 20 minut). Do gorącej masy dodajemy masło i od czasu do czasu mieszamy, aby masło się roztopiło. Na koniec masę kokosową studzimy i wykładamy na biszkopt. 

  • 3.

    Ostatnim etapem w przygotowaniu ciasta bounty jest polewa czekoladowa – czekoladę łamiemy, dodajemy masło (125 g) i całość podgrzewamy na parze aż składniki się połączą. Gotową polewą polewamy ciasto i schładzamy w lodówce przez 2-3 h.  

Porady

  • Ciasto bounty według naszego przepisu rekomendujemy przygotować w formie o wymiarach 20 × 35 cm. 
  • Dobrym sposobem na to, by biszkopt był wilgotny jest nasączenie go wodą i aromatem wanilinowym. 
  • Nasz przepis na ciasto bounty możemy nieco zmodyfikować – jeśli nie mamy czasu, to dobrym sposobem jest przyrządzenie ciasta bounty bez pieczenia na spodzie z herbatników bądź kruchych ciasteczek (w zależności od preferencji). 
  • Do masy kokosowej ciasta bounty rekomendujemy wykorzystać cukier puder, który dzięki swojej konsystencji nie będzie wyczuwalny podczas jedzenia (w przeciwieństwie do cukru krystalicznego). 

Notka redakcyjna

 

Masa kokosowa do ciasta bounty 


Ciasto bounty to nie lada gratka dla osób, które kochają smak batonika o tej samej nazwie. Nadzienie kokosowe, oblane grubą warstwą polewy czekoladowej to dla wielu osób prawdziwy rarytas. Ciasto to możemy przygotować na różnym spodzie – kakaowym biszkopcie (jak w naszym przepisie), herbatnikach bądź kruchych ciasteczkach. Niezwykle ważnym składnikiem tego deseru jest masa kokosowa, którą można przygotować na kilka różnych sposobów. Do jej przygotowania niezbędne są: wiórki kokosowe, mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Możemy też wykorzystać ubitą na sztywno śmietanę 30% - dzięki temu nasza masa kokosowa będzie bardziej puszysta. Dużą popularnością cieszy się masa budyniowo-kokosowa – przygotowuje się ją niezwykle łatwo: wystarczy do mleka, masła i cukru dodać budyń, całość zagotować, aż uzyskamy pożądaną – gęstą konsystencję. Na końcu do masy dodajemy wiórki kokosowe, całość mieszamy i gotowe. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie ciasta, to możemy pójść drogą na skróty i wykorzystać gotową masę kokosową. Dobrym pomysłem jest postawienie na mus kokosowy, który można kupić m.in. w sklepach z ekologiczną żywnością. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy