Pączki z bitą śmietaną

Pączki z bitą śmietaną to spektakularna alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych słodkości nadziewanych powidłami lub marmoladą. Są łatwe do zrobienia, a przy tym wyglądają tak dobrze, że z powodzeniem mogłyby królować na luksusowych bankietach. Myślicie o tym, żeby przygotować coś wyjątkowego na tłusty czwartek? Pączki przekładane bitą śmietaną to bez wątpienia trafiony pomysł.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pączki

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)

Pączki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Rozczyn drożdżowy: mleko podgrzewamy tak, by było lekko ciepłe (nie może być gorące). Rozrabiamy w nim drożdze, dodajemy 15 g cukru, szczyptę soli i 2 łyżki mąki (ok. 30 g). Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.

  • 2.

    Masło: roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.

  • 3.

    Ciasto na pączki: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, spirytus, cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki mieszamy dużą, drewnianą łyżką, a gdy się połączą dodajemy płynne masło i wyrabiamy je ręcznie (lub przy pomocy miksera z hakami).

  • 4.

    Wyrastanie: po ok. 10 min ciasto powinno odklejać się od ścian miski – to znak, że jest dobrze wyrobione. Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę.

  • 5.

    Formowanie pączków: stolnicę lub blat oprószamy mąką. Odrywamy po kawałku porcje wyrośniętego ciasta drożdżowego i formujemy niewielkie kulki o średnicy ok.6–7 cm. Delikatnie przykrywamy je czystą ściereczką i pozostawiamy na stolnicy na ok. 30 min.

  • 6.

    Smażenie: na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 175°C. Ostrożnie kładziemy pączki – tyle, ile zmieści się po wypłynięciu na powierzchnię. Smażymy je przez ok. 2 min z każdej strony.

  • 7.

    Studzenie: pączki wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekładamy na talerz lub tacę do przestygnięcia.

  • 8.

    Ubijanie śmietany: schłodzoną śmietanę ubijamy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy 50 g cukru pudru. Bitą śmietanę odkładamy do lodówki na ok. 30 min.

  • 9.

    Nadziewanie pączków: przestudzone pączki przekrawamy na pół. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy bitą śmietanę na dolną część. Przykrywamy górną.

  • 10.

    Podawanie: gotowe pączki z bitą śmietaną układamy na paterze. Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko.

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie wychodzi ok. 20 pączków o średnicy ok. 10 cm.
  • Zanim przystąpimy do pracy, wyjmujemy z lodówki składniki na ciasto drożdżowe, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Świeże drożdże możemy zastąpić suchymi, które nie muszą wyrastać. Dodajemy je bezpośrednio do mąki, pomijając krok pierwszy podstawowego przepisu.
  • Pączki możemy smażyć także na smalcu (w tej wersji nie będą wegetariańskie), oleju słonecznikowym lub kokosowym.
  • Można je także upiec, zgodnie z przepisem na pączki z piekarnika.
  • Gotowe pączki z bitą śmietaną posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy domowym lukrem bądź polewą czekoladową.

Notka redakcyjna

Ile kalorii ma pączek z bitą śmietaną?

Tradycyjny, średniej wielkości pączek z bitą śmietaną, zrobiony w domu ma ok. 250 kcal. Ten sam produkt kupiony w cukierni może mieć nawet dwa razy więcej kalorii. Z czego to wynika?

  • Słodkie ciasto – ilość cukru w domowych pączkach mamy pod kontrolą, takich z cukierni – nie. Sam pączek bez nadzienia to ok. 200 kcal.
  • Nadzienie – pączki ze standardowej cukierni nadziewane są konfiturą z większą zawartością cukru. Podnosi to ich kaloryczność o ok. 90 kcal.
  • Lukier – jest zdecydowanie bardziej kaloryczny niż odrobina cukru pudru. Różnica, w zależności od ilości lukru, waha się od 50 do 100 kcal.

Wniosek jest oczywisty – domowych pączków możemy zjeść znacznie więcej.

Pączki z bitą śmietaną i nie tylko – tradycje na tłusty czwartek

Tradycja spożywania wysokokalorycznych potraw sięga czasów przedchrześcijańskich. W tradycji pogańskiej żegnano w ten sposób zimę. Z tej okazji przygotowywano obfitą ucztę, która miała zapewnić urodzaj w tegorocznych zbiorach. Z kolei zgodnie z religią chrześcijańską tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, po którym następuje okres wielkiego postu.

Bomboloni – włoskie pączki z bitą śmietaną, budyniem lub ricottą

Pączki różnią się między sobą ze względu na lokalne tradycje. W Polsce najbardziej popularne są pączki z powidłami śliwkowymi lub konfiturą różaną. W Stanach królują pączki z dziurką, czyli donaty. Anglicy zajadają się obwarzankami z serem, Hiszpanie – gniazdkami, a Holendrzy – nieforemnymi pączkami o nazwie oliebollen z rodzynkami, żurawiną lub kawałkami owoców.

Pączki z bitą śmietaną najlepiej wpisują się w tradycję włoską. W smaku przypominają bomboloni – pączki z kremem patissiere, czyli nadzieniem budyniowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy