Pączki z bitą śmietaną

Na Tłusty Czwartek, doskonałe pączki z bitą śmietaną. To moje pyszne pączki z kokosową chmurką. ;)

Deserypączki

Czas przygotowania:
225 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 1200 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 500 ml mleka
  • 50 g drożdży piekarskich
  • 60 ml rumu
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • Bita śmietana:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 0.5 litra oleju roślinnego
  • cukier puder do oprószania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do zamrażalnika wkładamy wilgotną szklaną miskę.
  • Do dużej szklanej miski kruszymy drożdże i ucieramy powoli mikserem wraz z cukrem.
  • Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii, skórkę pomarańczową, żółtka i jajko, wlewamy rum, mleko.
  • Na stolnicę wysypujemy kilogram przesianej mąki, dodajemy szczyptę soli i robimy wgłębienie.
  • Do dziurki wkładamy miękkie masło i delikatnie zarabiamy dolewając aromatyczną masę jajeczno - drożdżową.
  • Kiedy połączymy wszystkie składniki podsypujemy ciasto mąką i wyrabiamy aż będzie jednolite i lekko błyszczące.
  • Pozostawiamy na dwie godziny aby wyrosło, przykryte czystą ściereczką.
  • Następnie dzielimy ciasto na niewielkie pączki (z tej ilości powinno ich wyjść około 30 - 35), formujemy i układamy na stole oprószonym mąką.
  • Po zrobieniu pączków przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Na patelni rozgrzewamy olej do 175 stopni, smażymy pączki na złoty kolor po około 1 - 1,5 minuty z każdej strony.
  • Usmażone pączki odsączamy na ręcznikach papierowych.
  • Wyciągamy miskę z zamrażalnika, wlewamy do niej śmietankę i ubijamy na wolnych obrotach.
  • Kiedy masa zacznie gęstnieć dodajemy cukier i wiórki.
  • Po ubiciu wkładamy do lodówki.
  • Po przestygnięciu czwartkowych pyszności przekrawamy je na pół, smarujemy dwiema łyżkami bitej śmietany i posypujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy