Pączki z bitą śmietaną to spektakularna alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych słodkości nadziewanych powidłami lub marmoladą. Są łatwe do zrobienia, a przy tym wyglądają tak dobrze, że z powodzeniem mogłyby królować na luksusowych bankietach. Myślicie o tym, żeby przygotować coś wyjątkowego na tłusty czwartek? Pączki przekładane bitą śmietaną to bez wątpienia trafiony pomysł.
iStock
(średnia 4.5 z 181 głosów)
Rozczyn drożdżowy: mleko podgrzewamy tak, by było lekko ciepłe (nie może być gorące). Rozrabiamy w nim drożdze, dodajemy 15 g cukru, szczyptę soli i 2 łyżki mąki (ok. 30 g). Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Masło: roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto na pączki: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, spirytus, cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki mieszamy dużą, drewnianą łyżką, a gdy się połączą dodajemy płynne masło i wyrabiamy je ręcznie (lub przy pomocy miksera z hakami).
Wyrastanie: po ok. 10 min ciasto powinno odklejać się od ścian miski – to znak, że jest dobrze wyrobione. Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę.
Formowanie pączków: stolnicę lub blat oprószamy mąką. Odrywamy po kawałku porcje wyrośniętego ciasta drożdżowego i formujemy niewielkie kulki o średnicy ok.6–7 cm. Delikatnie przykrywamy je czystą ściereczką i pozostawiamy na stolnicy na ok. 30 min.
Smażenie: na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 175°C. Ostrożnie kładziemy pączki – tyle, ile zmieści się po wypłynięciu na powierzchnię. Smażymy je przez ok. 2 min z każdej strony.
Studzenie: pączki wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekładamy na talerz lub tacę do przestygnięcia.
Ubijanie śmietany: schłodzoną śmietanę ubijamy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy 50 g cukru pudru. Bitą śmietanę odkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Nadziewanie pączków: przestudzone pączki przekrawamy na pół. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy bitą śmietanę na dolną część. Przykrywamy górną.
Podawanie: gotowe pączki z bitą śmietaną układamy na paterze. Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko.
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie wychodzi ok. 20 pączków o średnicy ok. 10 cm.
- Zanim przystąpimy do pracy, wyjmujemy z lodówki składniki na ciasto drożdżowe, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Świeże drożdże możemy zastąpić suchymi, które nie muszą wyrastać. Dodajemy je bezpośrednio do mąki, pomijając krok pierwszy podstawowego przepisu.
- Pączki możemy smażyć także na smalcu (w tej wersji nie będą wegetariańskie), oleju słonecznikowym lub kokosowym.
- Można je także upiec, zgodnie z przepisem na pączki z piekarnika.
- Gotowe pączki z bitą śmietaną posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy domowym lukrem bądź polewą czekoladową.
Tradycyjny, średniej wielkości pączek z bitą śmietaną, zrobiony w domu ma ok. 250 kcal. Ten sam produkt kupiony w cukierni może mieć nawet dwa razy więcej kalorii. Z czego to wynika?
Wniosek jest oczywisty – domowych pączków możemy zjeść znacznie więcej.
Tradycja spożywania wysokokalorycznych potraw sięga czasów przedchrześcijańskich. W tradycji pogańskiej żegnano w ten sposób zimę. Z tej okazji przygotowywano obfitą ucztę, która miała zapewnić urodzaj w tegorocznych zbiorach. Z kolei zgodnie z religią chrześcijańską tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, po którym następuje okres wielkiego postu.
Pączki różnią się między sobą ze względu na lokalne tradycje. W Polsce najbardziej popularne są pączki z powidłami śliwkowymi lub konfiturą różaną. W Stanach królują pączki z dziurką, czyli donaty. Anglicy zajadają się obwarzankami z serem, Hiszpanie – gniazdkami, a Holendrzy – nieforemnymi pączkami o nazwie oliebollen z rodzynkami, żurawiną lub kawałkami owoców.
Pączki z bitą śmietaną najlepiej wpisują się w tradycję włoską. W smaku przypominają bomboloni – pączki z kremem patissiere, czyli nadzieniem budyniowym.
Komentarze