REKLAMA

Donuty drożdżowe - przepis na amerykańskie pączki

Donuty – amerykańskie pączki ze słodkim lukrem i kolorowymi posypkami. Przepis na donuty podbił polskie stoły i sięgamy po te słodkości nie tylko kiedy trwa Karnawał. Pączek donut będzie pyszną niespodzianką na urodziny, przyjęcia dla dzieci czy słodki stół na wesele w kameralnym gronie. Niezawodny sposób, jak zrobić donuty, polecają autorki książki „Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku”, Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat. Poniżej przepis na pieczone donuty drożdżowe z białą czekoladą i kolorową posypką. W takiej dekoracji sprawdzą się też na Walentynki! Zobaczcie, jak zrobić donuty.

dodany przez: Burda Książki

pączki

Czas przygotowania:
2godz. 20min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 197 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. W przepisie przydadzą się: suche drożdże, ciepłe mleko, 50 g roztopionego masła i 200 g białej czekolady zatemperowanej lub surogatu czekoladowego.
  • 2. Przesiej mąkę, wszystkie składniki umieść w misie miksera i zagnieć ciasto końcówką w kształcie haka. Mleko musi być ciepłe, żeby drożdże zaczęły szybko rosnąć. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie elastyczne, ale nie mocno zbite. Możesz w trakcie zagniatania dodać trochę mąki, jeśli ciasto na donuty będzie zbyt rzadkie. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 90 minut. Podczas wyrastania powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Gdy wyrośnie, zagnieć je jeszcze raz, rozwałkuj i wytnij okrągłymi foremkami kształty donutów. Ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut.
  • 4. Piekarnik nagrzej do 180°C, tryb termoobieg. Wyrośnięte pączki donuty piecz przez około 8 minut, wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
  • 5. Czekoladę lub surogat rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudzone donuty dekoruj, maczając w czekoladzie. Posyp donuty kolorowymi posypkami, gdy polewa jeszcze całkowicie nie zastygnie.

Porady

Donuty to amerykańskie pączki, które różnią się wyglądem od klasycznych, polskich pączków. Mają charakterystyczną dziurkę - stąd często donut określany jest w potocznej mowie jako pączek z dziurką. Ciasto na donuty przygotowuje się na bazie drożdży - w tym przepisie wykorzystujemy drożdże suche. Jak zrobić donuty? Ciepły zaczyn, wyrabianie i trochę cierpliwości - to klucz do sukcesu, aby donuty wyszły perfekcyjnie. Pączek donut nie ma nadzienia - cała słodycz to dekoracja. Pączek donut może być ozdobiony lukrem, polewą albo czekoladą. Obowiązkowo donuty dekorujemy kolorowymi posypkami - zawsze, kiedy donuty ostygną. Jeśli będziemy dekorować pączki z dziurką na ciepło, lukier czy polewa zwyczajnie z nich spłyną, bo ciasto nie przyjmie dodatków.

Notka redakcyjna

Przepis na donuty drożdżowe z białą czekoladą z książki Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku” to propozycja z piekarnika - takie domowe donuty mają mniej kalorii niż smażona wersja, a gwarantujemy, że są równie pyszne! Jak zrobić donuty? Liczą się nie tylko składniki, ale też czas. Odpowiedni czas wyrastania ciasta na donuty sprawi, że będą mięciutkie, pulchne i po prostu pyszne. Jeśli macie ochotę na donuty wersji klasycznej polecamy pączki z dziurką - donuty smażone.

Jak smażyć donuty?

Powyższe składniki przydadzą się też, jeśli chcemy zrobić klasyczne donuts - smażone w głębokim tłuszczu. Smażony donut może być zrobiony z ciasta z niewielką ilością alkoholu (rumu, spirytusu), który zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu oleju. Tłuszcz, w którym smażymy donuty, powinien mieć temperaturę ok. 175 stopni C. Najlepiej wybrać do tego większy, głębszy rondel. Dobrze wyrobione ciasto sprawi, że smażone przez ok. 2 minuty donuty z każdej strony, gotowe będą miały charakterystyczną białą kreskę - to znak, że są idealne!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy