Przygotowanie pączków wcale nie jest trudne! Wymaga jednak trochę czasu, aby ciasto drożdżowe mogło dobrze wyrosnąć. Pączki z ziemniakami smakują wyjątkowo – idealne pączki są lekkie i puszyste. Ważne, aby nie dodać w przepisie zbyt dużo mąki, ponieważ ciasto drożdżowe stanie się zbite. Klasycznie pączki z ziemniakami nadziewamy konfiturą. Warto je przetestować w karnawale, ponieważ to ciekawa wersja tradycyjnego, pysznego pączka.
StockFood
(średnia 4.41 z 174 głosów)
Pączki z ziemniakami najlepiej urosną na zaczynie drożdżowym. Rozkruszamy więc drożdże z letnim mlekiem i 2 łyżkami cukru i łyżką maki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże popracują. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę.
Ziemniaki łączymy z jajkami, żółtkiem, cukrem, wódką. Dodajemy przesianą resztę mąki i wyrabiamy całość ręcznie lub robotem z hakiem. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy najlepiej ręcznie. Roztapiamy masło i dodajemy do masy po przestudzeniu, ponownie wyrabiamy. Ciasto może się lekko kleić, ale nie podsypujmy go zbyt dużą ilością mąki, bo pączki z ziemniakami będą twarde po usmażeniu. Odstawiamy ciasto na pączki na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy rękoma na stolnicę podsypaną mąką. Zagniatamy, odrywamy po kawałku i formujemy kulki. W wyższym garnku lub rondel rozgrzewamy olej na małym lub średnim ogniu. Powinien mieć stałą, nie za wysoką temperaturę, aby pączki z ziemniakami równomiernie się usmażyły. Gotowe pączki wyciągamy na papierowy ręcznik - będą złoto-brązowe z każdej strony z charakterystycznym odcięciem po środku. Napełniamy ulubioną marmoladą lub konfiturą. Można je też posypać cukrem pudrem.
Kalorie: 120
Porady
- Ziemniaki sypkie i mączne należą do kategorii C. Takie będą najlepsze, jako dodatek do ciasta na pączki z ziemniaków.
- W sklepach najczęściej dostępny jest cukier wanilinowy, czyli aromatyzowany. Jeśli chcemy wykorzystać w przepisie na pączki z ziemniakami cukier waniliowy najlepiej przygotować go samodzielnie.
- Dodatek odrobiny alkoholu do ciasta sprawia, że pączki z ziemniaków nie absorbują tłuszczu podczas smażenia.
- Pączki z ziemniakami można nadziać zarówno przed smażeniem, jak i po. Jeśli chcemy nadziać je przed smażeniem, należy uformować z ciasto okrągły placek, na środku położyć łyżeczkę konfitury i dokładnie zakleić pączka, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
- Jak smażyć pączki idealne? Jedną ze wskazówek jest, aby nie formować zbyt dużych pączków. W przypadku mniejszych łatwiej jest kontrolować stopień ich wysmażenia. Aby poznać więcej wskazówek, sprawdźcie ten poradnik.
- Pączki z ziemniaków najlepiej smażyć na oleju rzepakowym. Zapach smalcu może czasem przejść na ciasto psując końcowy efekt.
- Pączki z ziemniaków warto podać z lukrem. Sprawdź poradnik, jak zrobić lukier.
Pączki z ziemniaków to alternatywa dla ciasta na tradycyjne pączki z różą. Nie może zabraknąć ich w Tłusty Czwartek! Przepis na pączki z ziemniakami poleca zacząć od przygotowania zaczynu. Jako, że ciasto na pączki jest ciastem drożdżowym, przygotowując je należy uzbroić się z cierpliwość. Zaczyn z drożdży, mleka, cukru i odrobiny mąki należy odstawić na około godzinę, aby drożdże mogły popracować. W tym czasie warto ugotować ziemniaki. Ostudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki należy połączyć z jajkami, cukrem i wódką, a następnie przesiać mąkę. Dzięki przesianiu mąki ciasto będzie lepiej napowietrzone, a w efekcie delikatniejsze. Do ciasta na pączki z ziemniakami należy dodać zaczyn i całość wyrobić. Dodać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być klejące. Ciasto odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Następnie należy uformować małe kulki i usmażyć je. Ostudzone pączki z ziemniaków wypełniamy wybranym nadzieniem przy pomocy rękawa cukierniczego. Świetnie sprawdzi się tutaj konfitura z róży lub maliny, które są nieodłącznymi towarzyszkami pączków. Można pokusić się o nadzienie z masy budyniowej, a dla wielbicieli czekolady przygotować pączki z ziemniaków z nadzieniem z domowej nutelli.
Sprawdź również przepis na proste pączki – hit karnawału.
Do smażenia pączków z ziemniakami najlepiej wybrać tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, np. olej rzepakowa, kokosowy lub smalec. Wybierając tradycyjny smalec należy liczyć się z tym, że ciasto może przejąć od niego charakterystyczny, tłusty zapach, który nie wszystkim odpowiada. Idealna temperatura do smażenia pączków z ziemniaków to między 170 a 180 stopni Celsjusza – jeśli korzystamy z termometru kuchennego warto w ten sposób kontrolować temperaturę. Jeśli nie mamy tego typu narzędzi, rozgrzanie oleju można ocenić wrzucając na niego mały kawałek ciasta. Jeśli od razu zacznie skwierczeć, można smażyć pączki z ziemniaków. Zbyt wysoka temperatura powoduje, że pączki spalą się na wierzchu, ale pozostaną surowe w środku. Każdy pączek powinien być smażony ok. 2 minuty z każdej strony. Warto sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe, nakłuwając je drewnianym patyczkiem.
Pączki, zarówno pączki z ziemniakami, jak i te klasyczne, są bardzo tłuste i słodkie. Są to cechy, za które wszyscy je uwielbiają, jednak nie pozostają one bez znaczenia dla zdrowia. Zwykle pączek z nadzieniem z marmolady, np. róży, ma koło 300-350 kcal. Jeśli mamy ochotę na coś mniej kalorycznego, warto przygotować pączki z piekarnika. Przygotowuje je się bardzo podobnie jak pączki z ziemniaka, jednak zamiast smażyć, należy je upiec na blaszce w dobrze rozgrzanym piekarniku.
Komentarze