Pączki z marmoladą można nadziewać przed smażeniem lub już po nim. Wyrośnięte i puszyste ciasto drożdżowe, owocowe nadzienie, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem, ze skórką pomarańczową lub bez niej. Czy temu można się oprzeć? Te smakołyki goszczą na naszych stołach w tłusty czwartek. Najlepiej smakują przygotowane w domu, dlatego naprawdę warto poświęcić nieco czasu i energii na ich przygotowanie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pączki z marmoladą.
iStock
(średnia 4.5 z 191 głosów)
Przygotowanie zaczynu: świeże drożdże rozkruszamy i przekładamy do dużej miski. Zalewamy je ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodajemy do nich 30 g mąki oraz cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 25 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowanie: masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek - potrzebne będą tylko żółtka, z białek możemy zrobić bezę lub zamrozić je do wykorzystania później.
Wyrabianie masy na pączki: gdy zaczyn zacznie pracować dodajemy do niego pozostały cukier, szczyptę soli, spirytus i masło. Mieszamy. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka, cały czas wyrabiając ciasto. Gotową masę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Formowanie pączków z marmoladą: stolnicę delikatnie obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. 2 cm. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wycinamy z niego krążki. Powinno wyjść nam ok. 34 pączków. Nakładamy na nie po łyżeczce marmolady. Zlepiamy je podobnie, jak pierogi, ale nadajemy im kształt kuli.
Wyrastanie pączków: przykrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie powinny podwoić swą objętość.
Rozgrzewanie tłuszczu: olej wlewamy do garnka z grubym dnem (może być też smalec, ok. 4 kostki). Powoli rozgrzewamy go do temperatury 175°C.
Smażenie domowych pączków: delikatnie przekładamy je partiami do garnka. Smażymy je przez około 2 minuty z każdej strony. Gdy zaczną się rumienić wyławiamy je i przekładamy na papierowy ręcznik.
Podanie: po wystudzeniu obsypujemy je cukrem pudrem. Można jeść je lekko ciepłe, wtedy są najsmaczniejsze.
Porady
- Optymalna temperatura mleka do zaczynu wynosi 36°C. A składniki potrzebne do zrobienia pączków powinny mieć temperaturę pokojową, trzeba je wyjąć z lodówki, co najmniej 1 godzinę wcześniej.
- Pączki z marmoladą można również zrobić na bazie drożdży instant. W tym przypadku nie przygotowuje się zaczynu. Do proporcji z naszego przepisu potrzeba 14 g.
- Najlepsze pączki wychodzą na bazie mąki typu 500, 550 lub 650.
- Pączki można również przyrządzić na bazie całych jajek, jednak jeżeli doda się do nich wyłącznie żółtka wyjdą smaczniejsze.
- Ciasto na domowe pączki z marmoladą powinno być dobrze wyrośnięte. W przeciwnym razie zbyt mocno nasiąknie ono tłuszczem, a pączki zrobią się ciężkie i nieapetyczne. By uzyskać odpowiednią konsystencję wypieku, wyrobione ciasto należy przechowywać w pomieszczeniu o temperaturze około 22°C. Zaleca się również nieotwieranie okien i unikanie przeciągów w czasie, gdy drożdże pracują.
- Zalecany jest też dodatek spirytusu (lub innego alkoholu) jest konieczny. Zapobiega on wchłanianiu przez ciasto zbyt dużych ilości tłuszczu.
- Cukier podany w przepisie należy dokładnie odmierzyć. Dodanie go w zbyt dużej ilości może skutkować przypalaniem się ciasta podczas smażenia.
- Pączki z marmoladą można nadziewać zarówno przed smażeniem, jak i po nim. Wygodniejszym wyborem będzie nadziewanie już usmażonych pączków. Jednak w tym przypadku niezbędna będzie specjalna szpryca do nadziewania.
- Wierzch pączków z marmoladą można również udekorować przy pomocy domowego lukru oraz kandyzowanych owoców. Należy jednak pamiętać, że wtedy staną się one nieco słodsze.
- Do nadziewania pączków najlepiej sprawdzi się domowa marmolada lub dżem owocowy.
Jak wiadomo pączek, pączkowi nierówny. Dokładna ilość kalorii w wypieku zależy od wielu czynników – użytych składników, rodzaju nadzienia, wielkości pączka, czy też rodzaju polewy. Może się ona wahać od 250 kalorii (w przypadku klasycznych pączków z marmoladą) do nawet 400 kalorii (w przypadku przysmaków z czekoladą czy tłustymi kremami). Słodkości przygotowanie zgodnie z powyższym przepisem będą zawierały około 275 kcal w 100 g.
Smażenie pączków wymaga znajomości kilku zasad, tylko wtedy wyjdą najsmaczniejsze. Inaczej mogą być surowe w środku, zbyt tłuste i spalone. Na co zwrócić szczególną uwagę?
Idealne pączki są lekkie, puszyste i dobrze wyrośnięte. Można je rozpoznać po charakterystycznej, białej obwódce. To, czym je wypełnimy zależy tylko od naszych upodobań – przepisów na domowe pączki jest całe mnóstwo. Świetnie smakują zarówno z owocowym nadzieniem, jak i z czekoladą. Z klasycznych wersji należy jeszcze wymienić:
Obecnie można je też spotkać np. z nadzieniem:
Fanom tradycyjnych wypieków polecamy również pączki po lwowsku oraz po warszawsku.
Komentarze