Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą można nadziewać przed smażeniem lub już po nim. Wyrośnięte i puszyste ciasto drożdżowe, owocowe nadzienie, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem, ze skórką pomarańczową lub bez niej. Czy temu można się oprzeć? Te smakołyki goszczą na naszych stołach w tłusty czwartek. Najlepiej smakują przygotowane w domu, dlatego naprawdę warto poświęcić nieco czasu i energii na ich przygotowanie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pączki z marmoladą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pączki pączki domowe

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 191 głosów)

Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie zaczynu: świeże drożdże rozkruszamy i przekładamy do dużej miski. Zalewamy je ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodajemy do nich 30 g mąki oraz cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 25 minut w ciepłe miejsce.

  • 2.

    Przygotowanie: masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek - potrzebne będą tylko żółtka, z białek możemy zrobić bezę lub zamrozić je do wykorzystania później.

  • 3.

    Wyrabianie masy na pączki: gdy zaczyn zacznie pracować dodajemy do niego pozostały cukier, szczyptę soli, spirytus i masło. Mieszamy. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka, cały czas wyrabiając ciasto. Gotową masę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. 

  • 4.

    Formowanie pączków z marmoladą: stolnicę delikatnie obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. 2 cm. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wycinamy z niego krążki. Powinno wyjść nam ok. 34 pączków. Nakładamy na nie po łyżeczce marmolady. Zlepiamy je podobnie, jak pierogi, ale nadajemy im kształt kuli.

  • 5.

    Wyrastanie pączków: przykrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie powinny podwoić swą objętość.

  • 6.

    Rozgrzewanie tłuszczu: olej wlewamy do garnka z grubym dnem (może być też smalec, ok. 4 kostki). Powoli rozgrzewamy go do temperatury 175°C.

  • 7.

    Smażenie domowych pączków: delikatnie przekładamy je partiami do garnka. Smażymy je przez około 2 minuty z  każdej strony. Gdy zaczną się rumienić wyławiamy je i przekładamy na papierowy ręcznik.

  • 8.

    Podanie: po wystudzeniu obsypujemy je cukrem pudrem. Można jeść je lekko ciepłe, wtedy są najsmaczniejsze.

Porady

  • Optymalna temperatura mleka do zaczynu wynosi 36°C. A składniki potrzebne do zrobienia pączków powinny mieć temperaturę pokojową, trzeba je wyjąć z lodówki, co najmniej 1 godzinę wcześniej.
  • Pączki z marmoladą można również zrobić na bazie drożdży instant. W tym przypadku nie przygotowuje się zaczynu. Do proporcji z naszego przepisu potrzeba 14 g.
  • Najlepsze pączki wychodzą na bazie mąki typu 500, 550 lub 650.
  • Pączki można również przyrządzić na bazie całych jajek, jednak jeżeli doda się do nich wyłącznie żółtka wyjdą smaczniejsze.
  • Ciasto na domowe pączki z marmoladą powinno być dobrze wyrośnięte. W przeciwnym razie zbyt mocno nasiąknie ono tłuszczem, a pączki zrobią się ciężkie i nieapetyczne. By uzyskać odpowiednią konsystencję wypieku, wyrobione ciasto należy przechowywać w pomieszczeniu o temperaturze około 22°C. Zaleca się również nieotwieranie okien i unikanie przeciągów w czasie, gdy drożdże pracują.
  • Zalecany jest też dodatek spirytusu (lub innego alkoholu) jest konieczny. Zapobiega on wchłanianiu przez ciasto zbyt dużych ilości tłuszczu.
  • Cukier podany w przepisie należy dokładnie odmierzyć. Dodanie go w zbyt dużej ilości może skutkować przypalaniem się ciasta podczas smażenia. 
  • Pączki z marmoladą można nadziewać zarówno przed smażeniem, jak i po nim. Wygodniejszym wyborem będzie nadziewanie już usmażonych pączków. Jednak w tym przypadku niezbędna będzie specjalna szpryca do nadziewania.
  • Wierzch pączków z marmoladą można również udekorować przy pomocy domowego lukru oraz kandyzowanych owoców. Należy jednak pamiętać, że wtedy staną się one nieco słodsze.
  • Do nadziewania pączków najlepiej sprawdzi się domowa marmolada lub dżem owocowy.

Notka redakcyjna

Ile kalorii ma jeden pączek z marmoladą?

Jak wiadomo pączek, pączkowi nierówny. Dokładna ilość kalorii w wypieku zależy od wielu czynników – użytych składników, rodzaju nadzienia, wielkości pączka, czy też rodzaju polewy. Może się ona wahać od 250 kalorii (w przypadku klasycznych pączków z marmoladą) do nawet 400 kalorii (w przypadku przysmaków z czekoladą czy tłustymi kremami). Słodkości przygotowanie zgodnie z powyższym przepisem będą zawierały około 275 kcal w 100 g.

Jak smażyć pączki?

Smażenie pączków wymaga znajomości kilku zasad, tylko wtedy wyjdą najsmaczniejsze. Inaczej mogą być surowe w środku, zbyt tłuste i spalone. Na co zwrócić szczególną uwagę?

  • Temperatura tłuszczu - jeżeli będzie zbyt niska staną się one ciężkie i tłuste. Z kolei jeśli będzie zbyt wysoka mogą się przypalać na zewnątrz, jednocześnie pozostając surowe w środku. Optymalnie powinna ona wynosić 175°C. Polecamy kontrolować ją za pomocą specjalnego termometru cukierniczego. 
  • Ilość pączków - ważne jest, żeby nie wkładać do garnka zbyt wielu pączków naraz – może to znacząco obniżyć temperaturę tłuszczu, przez co zbyt mocno nim nasiąkną. Powinny swobodnie pływać i nie stykać się ze sobą. Trzeba też wziąć pod uwagę, że urosną pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Tłuszcz do smażenia - tradycyjnie używa się smalcu, ale równie dobry będzie olej kokosowy, rzepakowy, arachidowy, ryżowy.
  • Garnek do smażenia - do przygotowania domowych pączków najlepiej sprawdzą się wysokie garnki z grubym dnem.
  • Łyżka cedzakowa - pozwoli wstępnie odsączyć pączki z tłuszczu. Powinna być metalowa. 

Przepisy na pączki

Idealne pączki są lekkie, puszyste i dobrze wyrośnięte. Można je rozpoznać po charakterystycznej, białej obwódce. To, czym je wypełnimy zależy tylko od naszych upodobań – przepisów na domowe pączki jest całe mnóstwo. Świetnie smakują zarówno z owocowym nadzieniem, jak i z czekoladą. Z klasycznych wersji należy jeszcze wymienić:

  • pączki z bitą śmietaną,
  • konfiturą różaną,
  • budyniem,
  • adwokatem.

Obecnie można je też spotkać np. z nadzieniem:

  • kokosowym,  
  • ciasteczkowym,  
  • pistacjowym,
  • szarlotkowym,
  • bananowym,
  • marcepanowym,
  • serowym.

Fanom tradycyjnych wypieków polecamy również pączki po lwowsku oraz po warszawsku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy