Pączki pieczone

przepis znalazłam na jakiejś stronce internetowej

bułki drożdżoweDeserypączki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 161 głosów)

Składniki:

  • Składniki: 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 0,3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 dkg drożdży
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wykonanie: Szklankę mleka lekko podgrzać
  • rozpuścić w nim drożdże
  • dodać 3 łyżki mąki
  • łyżeczkę cukru
  • wymieszać
  • odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Stopić połowę masła
  • mąkę przesiać do miski
  • wsypać resztę cukru(odłożyć 2 łyżki)
  • wbić jajo i dodać wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić
  • dodając stopione masło. Gdy ciasto będzie już lśniące i gładkie - odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Gdy wyrośnie - trzeba je podzielić na porcje i każdą spłaszczyć na krążek
  • w który wkładamy porcje powideł. Brzegi dokładnie zlepić i gotowe pączki położyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Niech rosną jeszcze przez pół godziny
  • a po tym czasie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.W tym czasie resztę mleka podgrzać z pozostałym masłem i cukrem i tak powstałym syropem polać upieczone pączki.

Porady

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy