Pączki pieczone

Ocena:

4.44 (167)

  • 2 godz. 40 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Pączki pieczone to zdrowsza wersja tradycyjnego deseru, który króluje w tłusty czwartek. Mają zdecydowanie mniej kalorii niż smażone, dlatego można je jeść bez wyrzutów sumienia. Zrobione na bazie jogurtu naturalnego są miękkie i jednocześnie puszyste. Do tego nadzienie z powideł śliwkowych, domowy lukier i skórka pomarańczowa – to doskonałe połączenie, któremu nikt się nie oprze. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pączki pieczone w piekarniku.

Składniki:

  • drożdże  40 g

  • masło  100 g

  • mleko  50 ml

  • mąka  500 g

  • sól  3 g

  • cukier  80 g

  • jogurt naturalny  100 ml

  • żółtko  5 szt.

  • powidła śliwkowe  200 g

  • cukier puder  60 g

  • sok z cytryny  60 ml

  • skórka pomarańczowa  50 g

Pączki pieczone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Masło możemy dodatkowo rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia, ale nie jest to konieczne. Mąkę przesiewamy, oddzielamy też żółtka od białek. 

  • Krok 2:

    Zaczyn: drożdże łączymy z mlekiem, 2 łyżkami mąki (ok. 30 g) i łyżeczką cukru (ok. 5 g). Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 min, do wyrośnięcia.

  • Krok 3:

    Ciasto na pączki: pozostałą mąkę mieszamy z solą, cukrem, jogurtem i 4 żółtkami. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W międzyczasie dodajemy partiami bardzo miękkie lub lekko stopione masło. Używamy miksera z hakami do ciasta drożdżowego lub po prostu drewnianej łyżki, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

  • Krok 4:

    Formowanie pączków: wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, krótko je wyrabiając. Następnie wykładamy je na posypany mąką blat, rozpłaszczamy na grubość 1,5–2 cm. Wykrawamy krążki, lekko spłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę powideł, zlepiamy brzegi, formujemy kulkę. Można je też wypełnić już po upieczeniu, wystarczy przełożyć powidła do szprycy, rękawa cukierniczego lub strzykawki i wcisnąć w środek ciasta.

  • Krok 5:

    Wyrastanie pączków: na blaszce z wyposażenia piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Układamy na niej gotowe bułeczki, łączeniem do dołu. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na ok. 20 min. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

  • Krok 6:

    Piekarnik: rozgrzewamy go do temp. 180°C.

  • Krok 7:

    Pieczenie: pączki wkładamy ok. 20 min, aż będą rumiane. Zostawiamy je do wystudzenia.

  • Krok 8:

    Lukier: wyciskamy sok z cytryny, ok. 60 ml. Dodajemy do niego ok. 60 g cukru pudru. Dokładnie rozcieramy.

  • Krok 9:

    Wykończenie: przestudzone pączki z piekarnika polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Porady

  • Wszystkie składniki potrzebne do wykonania pączków powinny być w temperaturze pokojowej, a w kuchni powinno być ciepło.
  • Pączki pieczone można również oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą, np. czekoladową lub karmelową. Nie zależnie od wybranej opcji należy ozdabiać je po wystygnięciu.
  • Nadzienie można zamienić na dowolny dżem, konfiturę lub marmoladę.
  • Z tego samego przepisu możemy zrobić pieczone pączki serowe lub z budyniem bądź z masą czekoladową.
  • Pączki pieczone w piekarniku możemy przygotować również z suchych drożdży, nie trzeba wtedy czekać aż wyrosną, więc cały proces skraca się.
  • Z tego przepisu powstają pączki jogurtowe z piekarnika, ale jeśli akurat nie mamy jogurtu w domu, bez problemu możemy pominąć ten składnik – wystarczy dodać więcej mleka (200 ml).
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pączki pieczone – jak długo je piec?

Czas pieczenia pączków uzależniony jest od ich wielkości. Jeżeli uformujemy niewielki, to wystarczy wsadzić je do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Im większe porcje zrobimy, tym dłużej będą się piekły. Jednak orientacyjny czas dla pączków średniej wielkości wynosi 20 min. Warto być czujnym i od czasu do czasu sprawdzić proces wypiekania, który powinien trwać aż do uzyskania złotej skórki.

Wegańskie pączki pieczone

Wegańskie pączki przygotujemy z tego samego przepisu, jednak trzeba zastąpić wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego

  • Mleko krowie zastępujemy roślinnym, np. kokosowym lub migdałowym. Robimy zaczyn – napój łączymy z drożdżami, mąką i cukrem. Proporcje pozostają bez zmian.
  • Następnie mąkę mieszamy z solą, cukrem wanilinowym i pudrem.
  • Dodajemy naturalny jogurt wegański i zamiennik jajka, np. zmielone i namoczone siemię lniane (1 łyżka siemienia i 3 wody = 1 jajko).
  • Dodajemy zaczyn lub suche drożdże i wegańskie masło lub olej słonecznikowy, rzepakowy bądź kokosowy.
  • Kolejne kroki są takie same, jak w przepisie na pączki pieczone w piekarniku.

Pączki pieczone bezglutenowe i bez cukru

Przepis można zmodyfikować również tak, żeby powstały pączki bezglutenowe. Jest to dużo prostsze niż w przypadku wersji wegańskiej. Tutaj należy zamienić jedynie mąkę:

  • na ryżową, która ma najbardziej neutralny smak,
  • migdałową - możemy ją zrobić w domu, wystarczy migdały namoczyć w wodzie, zdjąć z nich skórkę lub użyć blanszowanych, a następnie zmielić je na proszek,
  • orzechową - z orzechów włoskich lub laskowych; jedną i drugą bez problemu można przygotować samodzielnie,
  • kokosową - będzie wyraźnie wyczuwalna w cieście, co absolutnie nie musi być minusem.

Takie pączki z mąkami, które wpływają na ich smak zyskują nowy wymiar i z pewnością są oryginalne.

Pączki bez cukru – tu przygotowanie będzie najbardziej zbliżone do pierwotnego przepisu. Cukier zastępujemy zdrowym zamiennikiem, np. ksylitolem lub erytrolem, który jest niezwykle mało kaloryczny, więc dodatkowo zyskujemy pączki fit. Cukier waniliowy można zrobić, dodając ziarenka wanilii, uzyskane z laski waniliowej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne