Pączki po warszawsku

Przepis na pączki nadziewane konfiturą z róży

Dodany przez:

zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
14 sztuk
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ZACZYN
  • 6–7 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • CIASTO
  • 7 żółtek
  • 13 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 50 dag mąki
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • sól
  • 13 dag masła
  • 1/2 szklanki konfitury z róży
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów
  • 5 dag drobno posiekanych migdałów
  • smalec do smażenia
  • LUKIER
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka kropli esencji migdałowej

Przygotowanie

  1. Zaczyn: drożdże ucieramy z cukrem i mąką, dokładnie mieszamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
  2. Ciasto: do rondelka wbijamy żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Rondelek ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy na parze na jednolity gładki krem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, po czym dodajemy sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto co najmniej 15–20 min.
  3. Kiedy ciasto przestaje się lepić do rąk, wlewamy stopione, przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia co najmniej na 1–1 i 1/2 godz. Konfitury z róży mieszamy z migdałami. Formujemy pączki, nadziewamy różą i smażymy partiami w stopionym smalcu, obracając (pośrodku powinna powstać cieniutka, jaśniejsza obrączka).
  4. Po wyjęciu osączamy pączki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Ostudzone polewamy lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i kropli aromatu migdałowego. Posypujemy grubo pokrojonymi migdałami.
Pączki konfitura z róży ostatki pączki domowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze