Pączki po warszawsku

Przepis na pączki nadziewane konfiturą z róży

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pączki Konfitura z róży

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 194 głosów)

Pączki po warszawsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Zaczyn: drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.

  • 2.

    Ciasto: do rondelka wbijamy żółtka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Rondelek ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy na parze na jednolity gładki krem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, po czym dodajemy sól i zaczyn.

  • 3.

    Nadzienie: połowę migdałów drobno siekamy i mieszamy z konfiturą z róży.

  • 4.

    Wyrabianie: zagniatamy ciasto przez co najmniej kwadrans. Kiedy przestaje się lepić do rąk, wlewamy stopione, przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia co najmniej na 1–1 i 1/2 godz.

  • 5.

    Smażenie: formujemy pączki. Nadziewamy je różą i smażymy partiami w stopionym smalcu, obracając (pośrodku powinna powstać cieniutka, jaśniejsza obrączka). Po wyjęciu osączamy pączki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

  • 6.

    Dekoracja: ostudzone pączki polewamy lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i aromatu. Posypujemy grubo pokrojonymi migdałami. 

Porady

Najlepsze przepisy na domowe pączki - wypróbuj!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy