Przepis na pączki nadziewane konfiturą z róży
(średnia 4.45 z 194 głosów)
Zaczyn: drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Ciasto: do rondelka wbijamy żółtka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Rondelek ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy na parze na jednolity gładki krem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, po czym dodajemy sól i zaczyn.
Nadzienie: połowę migdałów drobno siekamy i mieszamy z konfiturą z róży.
Wyrabianie: zagniatamy ciasto przez co najmniej kwadrans. Kiedy przestaje się lepić do rąk, wlewamy stopione, przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia co najmniej na 1–1 i 1/2 godz.
Smażenie: formujemy pączki. Nadziewamy je różą i smażymy partiami w stopionym smalcu, obracając (pośrodku powinna powstać cieniutka, jaśniejsza obrączka). Po wyjęciu osączamy pączki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Dekoracja: ostudzone pączki polewamy lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i aromatu. Posypujemy grubo pokrojonymi migdałami.
pączki, Konfitura z róży - zobacz inne inspiracjePorady
Komentarze