Pączki z serka homogenizowanego

Ocena:

4.43 (182)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pączki z serka homogenizowanego przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, chwilę smażyć i podać je z cukrem pudrem. Są idealne do kawy, nie tylko w tłusty czwartek. Są tak ekspresowe, że można przygotować je dla niezapowiedzianych gości. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to koniecznie sprawdźcie przepis na minipączki serowe z serka homogenizowanego.

Składniki:

  • serek homogenizowany  300 g

  • mąka  250 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • jajka  2 szt.

  • sól  3 g

  • cukier puder  30 g

  • skórka z cytryny  5 g

  • olej  500 ml

Pączki z serka homogenizowanego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: zaczynamy od wymieszania mąki, soli i proszku do pieczenia w dużej misce. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy waniliowy serek homogenizowany. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  • Krok 2:

    Formowanie pączków: dłonie lekko natłuszczamy olejem, żeby ciasto się do nich nie przyklejało. Nabieramy łyżką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Przekładając ciasto z jednej dłoni do drugiej, formujemy nieduże kulki. Z podanej proporcji powinno nam wyjść ok. 40 małych pączków.

  • Krok 3:

    Smażenie pączków: w głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy pozostały olej. Kiedy osiągnie już odpowiednią temperaturę, wrzucamy pączki z serka homogenizowanego i smażymy z obu stron na złoty kolor. Dokładnie osączamy je na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy skórką z cytryny.

Porady

  • Takie szybkie pączki serowe można podać w towarzystwie sosu czekoladowego, karmelowego lub domowej konfitury. Podajemy je w osobnej miseczce do maczania.
  • Ekspresowe pączki z serka homogenizowanego można posypać cukrem pudrem, kakao lub karobem, wiórkami kokosowymi. Więcej czasu poświęcimy na przygotowanie domowego lukru, w którym można dodatkowo zanurzyć kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  • Nasz przepis uwzględnia serek waniliowy, jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty efekt, możemy dodać inny smak serka homogenizowanego, np. czekoladowy lub truskawkowy.
  • Jeśli zależy nam na zrobieniu mniej kalorycznej wersji, wystarczy zamienić cukier na ksylitol lub erytrytol, a serek waniliowy na naturalny bez dodatku cukru. Dodatkowo pączusie po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Pamiętajmy też, żeby nie wrzucać zbyt dużej ilości naraz, spowoduje to, że temperatura oleju spadnie, a ciasto zacznie go wchłaniać.
  • Minipączki serowe można również przygotować w piekarniku. Nagrzewamy go do temperatury 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20 minut. Będą smakowały nieco inaczej, ale nadal będą pyszne, a przy tym nie będą tłuste.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Smażenie pączków z serkiem homogenizowanym

Przygotowuje się je o wiele szybciej niż ich tradycyjne odpowiedniki. Przepis na pączki z serka homogenizowanego nie zawiera drożdży, więc nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta. Jednak jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas ich smażenia:

  • Ile czasu smażymy pączki z serka? Są małe, a co za tym idzie – smażą się również znacznie szybciej. Wystarczy zaledwie kilka minut, maksymalnie 2–3. Tak naprawdę należy zwracać uwagę na kolor – są gotowe, kiedy nabiorą złotego koloru.
  • Na jakim tłuszczu smażyć pączki serowe z serka homogenizowanego? Zdecydowanie najlepiej sprawdzi się tłuszcz roślinny o neutralnym smaku, na przykład olej rzepakowy, słonecznikowy, a nawet kokosowy (nie wpływa on na smak potrawy). Pączki według tradycyjnej receptury smaży się na tłuszczu zwierzęcym – smalcu. Jednak roślinny będzie zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem, będą mogli je zjeść również wegetarianie.
  • Jak sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę? Wystarczy wrzucić 1 pączek, powinien wypłynąć po kilku sekundach. Jeśli tak się nie stanie musimy jeszcze chwilę poczekać.
  • Pączków z serka homo tak naprawdę nie trzeba obracać w trakcie smażenia. Dzięki swoim niewielkim rozmiarom same przekręcają się w tłuszczu pod wpływem wysokiej temperatury, jednocześnie nabierając okrągłego kształtu.
  • Obracanie pączków serowych może być konieczne, jeśli smażymy je na niewielkiej ilości tłuszczu bądź w płytkim naczyniu. Z tego względu lepiej będzie wyposażyć się w głębszą patelnię lub garnek z grubym dnem.

Pączki z serka homogenizowanego z nadzieniem

Pączki z serka homogenizowanego zwykle są znacznie mniejszych rozmiarów niż tradycyjne, w związku z tym trudniej wypełnia się je konfiturą czy innym rodzajem nadzienia. Jeśli jednak mamy ochotę na takie, lepiej będzie ulepić je nieco większe, niż w powyższym przepisie. Konsystencja ciasta raczej nie pozwoli na skuteczne wypełnienie ich nadzieniem przed usmażeniem, dlatego potrzebna będzie szpryca cukiernicza, strzykawka z grubą igłą bądź rękaw cukierniczy.  Wybrane narzędzie wbijamy w pączki i wypełniamy je.

Jakie nadzienie będzie odpowiednie do pączków z serka homogenizowanego? Poniżej znajdziecie kilka naszych propozycji:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne