Pączki z serka homogenizowanego - waniliowe minipączki

Szybkie pączki, bo to pączki z serka homogenizowanego. Wystarczy połączyć składniki, chwilę smażyć i podać z cukrem pudrem. Przepis na te pyszne, proste i naprawdę szybkie pączki pochodzi z magazynu "Zdrowie na talerzu" 1/2021. Nowy numer już w sprzedaży.

dodany przez: enkeli

Desery pączki

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 181 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na pączki z serka homogenizowanego jest o wiele mniej skomplikowany niż tradycyjny przepis na pączki. Przygotowanie takich pączków rozpoczynamy od wymieszania mąki, soli i proszku do pieczenia w dużej misce. Następnie wbijamy do miski jajka oraz dodajemy waniliowy serek homogenizowany. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  • 2.

    Następnie lekko natłuszczamy dłonie olejem, aby ciasto się do nich nie przyklejało. Nabieramy łyżką porcje ciasta na szybkie pączki wielkości orzecha włoskiego. Przekładając ciasto z jednej dłoni do drugiej, formujemy nieduże kulki.

  • Pączki z serka homogenizowanego waniliowe 3.

    W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy pozostały olej. Kiedy osiągnie już odpowiednią temperaturę, wrzucamy pączki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pączuszki z serka homogenizowanego dokładnie osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy skórką z cytryny.

Porady

  • Na jakim tłuszczu smażyć pączki serowe z serka homogenizowanego? Zdecydowanie najlepiej będzie smażyć je na tłuszczu roślinnym o neutralnym smaku, na przykład na oleju rzepakowym. Standardowe pączki według tradycyjnej receptury smaży się na tłuszczu zwierzęcym - smalcu, jednak tłuszcz roślinny będzie zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem.
  • Jak długo smażyć mini pączki z serkiem homogenizowanym? Pączki z serka przygotowuje się o wiele szybciej niż ich tradycyjne odpowiedniki. Przepis na pączki z serka homogenizowanego nie zawiera drożdży, więc nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta. Poza tym, pączuszki serowe są o wiele mniejsze, a co za tym idzie - smażą się również znacznie szybciej. Ile czasu smażymy pączki z serka? Wystarczy zaledwie kilka minut, maksymalnie 5-6. Tak naprawdę należy zwracać uwagę na kolor - są gotowe, kiedy nabiorą złotego koloru.
  • Pączków serowych tak naprawdę nie trzeba obracać w trakcie smażenia. Dzięki swoim niewielkim rozmiarom same obracają się w tłuszczu pod wpływem wysokiej temperatury, jednocześnie nabierając okrągłego kształtu. Obracanie może być jednak konieczne, jeśli pączuszki serowe smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu bądź w płytkim naczyniu. Z tego względu lepiej będzie wyposażyć się zawczasu w głębszą patelnię lub garnek z grubym dnem - na pewno będzie to praktyczne rozwiązanie nie tylko wtedy, gdy smażymy pączki z serków.

Notka redakcyjna

Jak zrobić pączki z serka homogenizowanego?

Nieodmiennie kojarzące nam się z karnawałem i Tłustym Czwartkiem tradycyjne pączki to pyszny deser, jednak dość czasochłonny w przygotowaniu. Co zrobić jeśli mamy mało czasu na gotowanie, ale duży apetyt na słodkości? Idealnym rozwiązaniem będą właśnie szybkie pączki! Na samym początku łączymy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Warto przesiać je przez sito, aby ciasto było bardziej puszyste. Następnie dodajemy jajka oraz serek homogenizowany. Całość mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka i jednolita. Na tym etapie dobrze będzie nastawić głębszą patelnię lub garnek z olejem na palnik, aby nabrał odpowiedniej temperatury w czasie, kiedy będziemy formować pączki z serka. Następnie nabieramy w dłonie niewielką ilość oleju i równomiernie rozprowadzamy, aby ciasto nie przyklejało nam się do rąk podczas formowania pączków. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i przekładamy z dłoni do dłoni, nadając im kształt. Uformowane pączki z serka sprawnie, ale ostrożnie wrzucamy na tłuszcz i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. W razie potrzeby przewracamy je na drugą stronę podczas smażenia. Gotowe pączki z serków homogenizowanych odsączamy z tłuszczu (choć takie pączki z serków i tak wchłaniają go bardzo mało) i obtaczamy w cukrze pudrze.

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Jak zrobić pączki z serka homogenizowanego z nadzieniem?

Pączki z serka homogenizowanego zwykle są znacznie mniejszych rozmiarów niż pączki tradycyjne, w związku z czym będzie je trudniej wypełnić konfiturą czy innym rodzajem nadzienia. Jeśli mamy ochotę na takie pączki, lepiej będzie ulepić je nieco większe, niż w powyższym przepisie. Konsystencja ciasta na pączki z serków homogenizowanych raczej nie pozwoli na skuteczne wypełnienie nadzieniem przed usmażeniem, dlatego trzeba potrzebna okazać się może szpryca cukiernicza, strzykawka z grubą igłą bądź rękaw cukierniczy. Nadzienie (np. konfiturę, budyń bądź krem czekoladowy) przekładamy do wybranego narzędzia, wbijamy je w pączek i wypełniamy odpowiednią ilością.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy