Obwarzanki z serem wychodzą pulchne i delikatne. Mielony twaróg dodany do ciasta sprawia, że są także wilgotne w środku, a po ugryzieniu – wręcz aksamitne w smaku. To jedna z bardziej popularnych słodkości na tłusty czwartek, tuż obok pączków i faworków. Oponki serowe smażone w głębokim tłuszczu zawierają niemało kalorii, ale to dzięki temu mają chrupiącą skórkę, która smakuje tak dobrze.
iStock
(średnia 4.5 z 200 głosów)
Twaróg: mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub przy pomocy malaksera.
Żółtka: ucieramy mikserem na jasny krem, stopniowo dodajemy cukier drobny i waniliowy.
Ciasto na obwarzanki z serem: do masy jajecznej dodajemy zmielony twaróg i śmietanę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z sodą oczyszczoną i przesypujemy do masy z twarogiem. Całość mieszamy dużą drewnianą łyżką lub dłonią, aż powstanie spójne i gęste ciasto. Na koniec dodajemy spirytus i zagniatamy.
Przygotowanie do smażenia: w dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 170°C (średnia moc palnika).
Wycinanie oponek: stolnicę oprószamy mąką i przekładamy na nią ciasto. Posypujemy je niewielką ilością mąki i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką lub foremką do ciastek wycinamy koła o średnicy ok. 7 cm, a w środku nich mniejsze – o średnicy ok. 2–3 cm.
Smażenie: gotowe oponki ostrożnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz (tyle, ile się zmieści obok siebie po wypłynięciu na powierzchnię). Smażymy przez ok. 1 min z każdej strony, po czym odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W ten sam sposób smaży nie tylko duże obwarzanki z serem, ale także małe serowe kuleczki.
Podawanie: gdy oponki przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 20 dużych obwarzanek (po usmażeniu ok. 8 cm) i tyle samo małych kulek serowych.
- Aby oponki były miękkie, ciasto musi być gęste i lekko klejące się. Bez problemu wytniemy w nim koła, gdy zarówno stolnicę, jak i ciasto, oprószymy niewielką ilością mąki.
- W wersji bezglutenowej możemy zastąpić mąkę pszenną – owsianą.
- Sodę oczyszczoną można zastąpić proszkiem do pieczenia.
- Do obwarzanek z serem można użyć gotowego twarogu mielonego. Warto jednak zwrócić uwagę na jego skład. Niektóre produkty zawierają skrobię modyfikowaną, gumę guar i stabilizatory smaku, które nie są zdrowe i źle wpływają na smak. Wegetarianie też powinni uważać – twaróg ze sklepu może zawierać podpuszczkę, czyli enzym trawienny pochodzenia zwierzęcego.
- Zanim zaczniemy smażyć oponki, sprawdźmy temperaturę tłuszczu. Możemy użyć termometru kuchennego lub wrzucić do garnka mały kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się smażyć, to znak, że temperatura jest odpowiednia.
Osoby, które chcą ograniczyć ilość kalorii, mogą zrobić pieczone oponki z serem. Składniki pozostają takie same, jak w podstawowym przepisie, ale należy zmienić proporcje. Potrzebujemy:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy w nim duże oraz małe koła. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min.
Jeśli chcemy, aby obwarzanki były jeszcze bardziej kremowe i delikatne, możemy zamiast twarogu dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym. Proporcje pozostają takie same, jak w podstawowym przepisie, czyli na 500 g mąki potrzebujemy 500 g serka. Do tego dodajemy 3 jajka, 200 g cukru, 10 g cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia (7 g).
Do ciasta warto dodać 10 ml spirytusu (lub innego alkoholu), aby oponki nie nasiąkały tłuszczem. Do obwarzanek z serkiem homogenizowanym nie potrzebujemy już śmietany.
Jeśli szykujemy serowe oponki na specjalną okazję, możemy ozdobić je w nieco bardziej wyszukany sposób:
Kolorowe obwarzanki z serem doskonale sprawdzą się na przyjęcie urodzinowe lub karnawałowy balik dla dzieci.
Komentarze