Składniki

Szynka parmeńska: jak powstaje?

Szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma, swój niepowtarzalny, lekko słony smak zawdzięcza w dużej mierze charakterystyce regionu, w którym powstaje. Produkowana jest w okolicach Parmy, gdzie dojrzewająca wędlina przez cały czas ma dostęp do lekkiej morskiej bryzy i do aromatów gajów oliwnych. Co istotne, Prosciutto di Parma jest klasyfikowana jako wyrób regionalny, a nazwa jest chroniona stosownym certyfikatem. Kupując szynkę parmeńską, masz zatem pewność, że na twoim stole zagości oryginalna wędlina ze słonecznej Italii.

Szynka parmeńska jest wytwarzana z mięsa wieprzowego, pochodzącego od osobników hodowanych na ściśle określonych zasadach. Trzoda musi być odpowiednio żywiona, a minimalny czas chowu wynosi 10 miesięcy. Mięso do produkcji szynki pozyskiwane jest wyłącznie od świń, których minimalna masa wynosi 140 kg. 

W procesie produkcji wykorzystywane są wieprzowe udźce o wadze 12-13 kg. W pierwszej kolejności, mięso poddawane jest procesowi solenia solą morską. Następnie, odpoczywa w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura od 1 do 4 stopni Celsjusza i wilgotność na poziomie 80 proc. Następnie, szynka zostaje obtoczona tłuszczem wieprzowym. Co istotne, pomieszczenie musi mieć zapewniony dostęp powietrza z okolicznych lasów i gajów oliwnych. 

Proces suszenia szynki trwa ok. 12 miesięcy i w trakcie jego trwania, dodawane są kolejne porcje soli morskiej. Gdy mięso dojrzeje, zyskuje pożądaną kruchość i delikatny smak. Niedopuszczalne jest konserwowanie przy pomocy azotanów, środki używane w tym celu muszą odpowiadać konkretnej specyfikacji, a ich ilość jest niewielka. 

Szynka parmeńska: z czym podawać?

Szynka parmeńska najlepiej smakuje "solo". Tylko wtedy można docenić jej delikatny, słony (ale nie przesadnie) smak, w którym wyczuwalne są też nuty słodyczy. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, żeby z jej pomocą przygotować przystawki i przekąski. W wielu przepisach, stanowi też istotny składnik dań głównych.

Smak szynki parmeńskiej stanowi przeciwwagę dla kwaskowych i wyraźnie słodkich bukietów, dlatego świetnie komponuje się z owocami, a zwłaszcza - z melonami i figami, ale równie dobrze sprawdzi się podana z winogronami lub z gruszką. Szynka parmeńska doskonale smakuje w towarzystwie mozzarelli. Świetnie komponuje się z białym pieczywem, zwłaszcza ze świeżą bagietką. Aby dodatkowo uatrakcyjnić taką przekąskę, pieczywo można zamoczyć w oliwie z oliwek z dodatkiem bazylii. 

Szynka parmeńska może być głównym składnikiem wielu dań, może być też stosowana jako dodatek. Włosi prawdopodobnie nie zgodziliby się z takim stwierdzeniem, ale szynkę parmeńską można zastosować w każdym przepisie, który przewiduje dodanie wędliny do potrawy.

Do każdej potrawy, w której znajduje się szynka prosciutto, doskonale pasuje białe wino. W ten sposób, z nawet najprostszej przystawki można uczynić wykwintne danie, świetnie nadające się do podania na imprezie w gronie znajomych i rodziny lub nawet na oficjalnym przyjęciu. 

Szynka parmeńska: przepisy

Szynka parmeńska nie zawiera wiele soli i tłuszczu, dlatego nadaje się do zastosowania we wszelkich lekkich potrawach. Ciekawym daniem jest mus z melona podany z szynką parmeńską. Smakuje doskonale, a jego wykonanie zajmie najwyżej kilka chwil.

Szynka parmeńska może być składnikiem pysznych wrapów z pomidorem i mozzarellą. Nadaje się też do praktycznie każdej sałatki, którą przyrządza się z wędliną. Jest jednak jeden warunek - przepis nie powinien uwzględniać sosu winegret, bo ocet nie jest składnikiem, który pasuje do szynki parmeńskiej.

Szynka parmeńska może być nadzieniem pysznych tortellini, można też dodać ją do domowej pizzy. Ciekawym pomysłem na obiad jest polędwica wołowa z chrzanem i szynką parmeńską lub roladki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami. Ta niezwykła wędlina nadaje się też do wszelkich zapiekanek makaronowych.

Polecane przepisy