Makaron ze szparagami i szynką

Ocena:

4.51 (196)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron ze szparagami  i szynką to fantastyczna propozycja na smaczny, wiosenny obiad. Połączenie świeżych warzyw, jakościowego makaronu pszennego i aksamitnego sosu śmietanowego z pieczonym czosnkiem z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Danie polecamy serwować z plastrem usmażonej na patelni szynki. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na makaron ze szparagami i szynką.

Składniki:

  • białe szparagi  250 g

  • zielone szparagi  250 g

  • makaron penne  160 g

  • śmietana kremówka  60 g

  • masło  20 g

  • oliwa z oliwek  15 g

  • czosnek  1 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  0.5 łyżeczki

  • pieprz  0.5 łyżeczki

  • prosciutto crudo  30 g

Makaron ze szparagami i szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczenie czosnku: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Z główki czosnku odcinamy górną część. Resztę kładziemy na kawałku folii aluminiowej. Skrapiamy ją łyżeczką oliwy i zawijamy w folię. Tak przygotowany czosnek, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 40–45 min, aż zbrązowieje i zmięknie. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i pozostawiamy, aby ostygł. Za pomocą widelca wydobywamy ząbki z łupinek. Rozgniatamy je w misce na jednolitą pastę i odkładamy. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie szparagów: Szparagi płuczemy, osuszamy i obieramy (tylko białe, zielonych szparagów obierać nie trzeba). Usuwamy z nich zdrętwiałe części i kroimy je w kawałki o długości 2–3 centymetrów. Skrapiamy je łyżką oliwy oraz oprószamy solą i pieprzem, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 10 minut. 

  • Krok 3:

    Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, po czym go odsączamy i odkładamy na bok. W garnku topimy masło. Gdy się rozpuści dodajemy do niego pieczony czosnek i śmietanę. Całość chwilę podgrzewamy, dodajemy makaron, pieczone szparagi i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu z plastrem szynki usmażonej na suchej patelni.

Porady

  • Jeżeli zielone szparagi są świeże i elastyczne, to nie trzeba ich obierać. W takim przypadku wystarczy usunąć z nich zdrewniałe końce. 
  • By urozmaicić smak makaronu ze szparagami i śmietaną, jego wierzch można dodatkowo posypać tartym serem. Dobrze sprawdzi się tym celu Parmezan, Grana Padano czy Pecorino Romano.
  • Jeśli przygotujecie penne ze szparagami w większej porcji, możecie na drugi dzień przygotować na jego bazie smaczną sałatkę makaronową. 
  • Do przygotowania dania polecamy używać makaronu typu penne. Jeżeli jednak go nie posiadacie, możecie z powodzeniem przyrządzić smaczne spaghetti ze szparagami lub użyć makaronu tagliatelle. Niezależnie od tego na który rodzaj pasty się zdecydujecie, należy ją ugotować al dente, czy na wpół twardo. 
  • Makaron ze szparagami i czosnkiem można też przyrządzić w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić podane w przepisie masło jakościową oliwą z oliwek, a zamiast śmietany użyć jej roślinnego odpowiednika. Należy również zwrócić uwagę, czy w składzie makaronu nie występują jajka.
  • Polecamy spróbować też makaronu w sosie śmietanowym ze szparagami z dodatkiem suszonych pomidorów. Należy je dorzucić do garnka wraz z pieczonym czosnkiem i śmietaną. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na makaron ze szparagami – alternatywne wersje 

Szparagi z makaronem to fantastyczny duet, który można przyrządzić na wiele odmiennych sposobów. Sos śmietanowy można zastąpić jego pomidorową wersją. Danie można też urozmaicić, dodając do niego (pokrojone w cienkie paseczki) suszone pomidory lub świeże liście szpinaku.

Warto spróbować też makaronu ze szparagami i boczkiem, łososiem lub kurczakiem – można go przyrządzić z dodatkiem sosu śmietanowego, serowego czy pomidorowego. Danie dobrze komponuje się też z domowym, bazyliowym pesto. W takiej wersji, makaron gotujemy al dente, mięso smażymy na patelni, a szparagi gotujemy w osobnym garnku. Następnie wszystkie składniki przekładamy do jednego naczynia, mieszamy z pesto i podgrzewamy.

Jeżeli jesteście na diecie wegańskiej lub po prostu staracie się ograniczać spożycie mięsa, możecie przyrządzić smakowity makaron ze szparagami i cukinią. By danie było bardziej sycące, można do niego dodać granulat sojowy. Całość polecamy doprawić przy pomocy płatków drożdżowych, czosnku i świeżo mielonego pieprzu. 

Pomysły na obiad ze szparagami

Sezon na szparagi trwa w naszym kraju bardzo krótko – jedynie przez około 2 miesiące. Warto więc wykorzystać go w pełni. Zarówno zielone, jak i białe czy fioletowe szparagi dobrze komponują się z rozmaitymi rodzajami mięsa, jajkami, rybami czy innymi warzywami. 

Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na obiady ze szparagami w roli głównej, polecamy przygotować z nich pyszną tartę na bazie ciasta francuskiego. W najprostszej wersji można je po prostu obsmażyć na patelni z dodatkiem masła i białego pieprzu. Równie szybko przyrządza się szparagi zapiekane w boczku czy w plastrach oscypka. 

Na bazie szparagów można też ugotować fenomenalną zupę krem. Stanowią one także składnik wielu sałatek. Niektórzy dodają je do pizzy czy do dań, takich jak risotto. Polecamy spróbować również włoskiej farinaty ze szparagami.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne