Sałatka chlebowa to świetny pomysł na szybkie danie. Dodatkowo, w duchu zero waste! Jeśli został wam chleb lub inne pieczywo z poprzedniego dnia, możecie śmiało je wykorzystać. W tej sałatce będzie smakował wyśmienicie, a domownicy nawet nie zauważą, że jedzą czerstwy chleb. Sałatka chlebowa to pochwała prostoty, tak ważnej w kuchni włoskiej. Po pierwsze, produkty jak najwyższej jakości, po drugie, niemarnowanie jedzenia. Sałatka jest smaczna i może być daniem obiadowym, lunchowym lub kolacyjnym.
Sałatka chlebowa / fot. Stockfood
(średnia 4.46 z 159 głosów)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Blachę wykładamy pergaminem, układamy plastry pieczywa. Za pomocą pędzelka smarujemy kromki oliwą (wykorzystujemy 1,5 łyżki oliwy, z czego połowę do kurczaka) i pieczemy 15 min lub do chwili aż będą lekko rumiane i chrupiące.
Pozostałą oliwę łączymy z rozmarynem, doprawiamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w niej filety z piersi kurczaka. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i smażymy mięso po 5 min z każdej strony do zrumienienia. Przekładamy na talerz, owijamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 min.
Składniki na winegret (ocet, pozostałą łyżkę oliwy, kapary, musztardę) łączymy ze sobą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Radicchio, pomidorki, ogórki, cebulę, plasterki ciabatty, pierś z kurczaka (pokrojoną w plastry), prosciutto oraz bazylię układamy na desce. Skrapiamy winegretem i podajemy.
Kalorie: 350
Porady
W przepisie na sałatkę chlebową toskańską wykorzystujemy:
- czerstwy chleb - nada się także ciabatta, pokrojona w kromki
- rozmaryn - świeży
- radicchio - rozdzielone na liście
- pomidorki - przekrojone na pół
- ogórki - pokrojone we wstążki
- cebulę - cienko pokrojoną
- prosciutto - porwane na kawałki
- bazylię - świeżą
- ocet winny - z czerwonego wina
- kapary - opłukane
Kuchnia włoska, osadzona silnie w wiejskiej tradycji stała się tak powszechnie lubiana dzięki swej prostocie, łatwości przyrządzania potraw, ale przede wszystkim dzięki wykorzystywaniu najlepszej jakości sezonowych produktów. Warto o tym pamiętać i nie przekombinować gotując włoskie potrawy. Włosi kierują się zasadą lepiej mniej, ale lepszej jakości niż więcej, ale kiepskiej jakości. Po warzywa wybierzcie się więc na lokalny targ, pieczywo kupcie w sprawdzonej piekarni, a mięso u lokalnego rzeźnika. Dzięki temu wasze dania będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Komentarze