Melon z szynką parmeńską to niezwykle prosta, orzeźwiająca, kolorowa i pachnąca latem przystawka. Przygotowanie dania zajmuje dosłownie chwilkę, a wykorzystane w niej tylko dwa składniki: melon i szynka parmeńska zachwycają aromatem. Najlepiej smakuje w ciepłe wieczory z lampką chłodnego białego lub różowego wina, ale sprawdzi się o każdej porze roku. Melon z szynką parmeńską to doskonała propozycja imprezowa. Przeczytajcie nasz przepis i rozkoszujcie się doskonałym smakiem.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Melon: myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół, usuwamy nasiona. Kroimy w plastry–łódeczki. Z każdej cząstki ścinamy skórkę.
Wykończenie: każdą cząstkę melona owijamy plastrem szynki.
Schładzanie: melon z szynką parmeńską wsadzamy do lodówki, żeby porządnie się schłodził – wtedy smakuje najlepiej.
Porady
- Najsmaczniejszą szynką do tej potrawy jest ta krojona na stoisku mięsnym, a nie pakowana próżniowo. Dopiero takie połączenie oddaje cały wachlarz smaków.
- Najlepiej wybrać dojrzały melon, może być to np. kantalupa, galla lub miodowy, które bez trudu kupimy w Polsce. Warto przed przystąpieniem do przygotowywania schłodzić owoc przez kilka godzin w lodówce.
- Melon z szynką parmeńską doskonale komponuje się z serami, oliwkami, pomidorami suszonymi czy grillowanymi warzywami. Takie połączenie z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
- Przystawkę możemy posypać listkami szpinaku baby, bazylią czy rukolą, a całość skropić octem balsamicznym.
- Bazując na tych samych składnikach, możemy pójść o krok dalej. Doskonałą przystawką jest sałatka z melonem i szynką parmeńską. Wystarczy dodać kilka oliwek, pokrojone pomidory suszone, szpinak baby, mix sałat oraz np. grzanki.
- Na talerzyki możemy ułożyć pojedyncze porcje, wygodne do konsumpcji. Przystawka z melona z szynką parmeńską i rukolą to idealny starter do dalszej biesiady.
Komentarze