Zapiekane tortiglioni z mozzarellą

Ocena:

4.46 (143)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zakręcone rurki, czyli tortiglioni, świetnie łapią sos i nadaje się do zapiekania. Pyszna zapiekanka makaronowa to idealne, proste danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • tortiglioni  400 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • masło  45 g

  • parmezan  50 g

  • prosciutto crudo  100 g

  • natka pietruszki  4 gałązki

  • bułka tarta  20 g

  • mozzarella  125 g

  • cynamon  3 g

Zapiekane tortiglioni z mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, osączamy i mieszamy z 2 łyżkami masła, połową parmezanu, szynką, natką pietruszki i świeżo startym pieprzem (nie żałujemy).

  • Krok 2:

    Formę do zapiekania smarujemy pozostałym masłem i obsypujemy bułką tartą.

  • Krok 3:

    Do formy wkładamy połowę przygotowanego makaronu. Posypujemy mozzarellą, przykrywamy pozostałym makaronem, posypujemy resztą parmezanu i bułki tartej.

  • Krok 4:

    W piekarniku ustawiamy grzanie z góry i temp. 180°C, zapiekamy całość ok. 10 min.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tortiglioni to lekko skręcone rowkowane rurki. Idealnie łącza się z sosami kremowymi, jarzynowymi i mięsnymi. Dzięki swemu kształtowi świetnie nadają się do zapiekania, wybornie smakują także z klasycznym sosem bolońskim.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne