Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska Zdjęcia: Artur Rogalski
4.46 (143)
Zakręcone rurki, czyli tortiglioni, świetnie łapią sos i nadaje się do zapiekania. Pyszna zapiekanka makaronowa to idealne, proste danie jednogarnkowe.
tortiglioni 400 g
sól 3 g
pieprz 3 g
masło 45 g
parmezan 50 g
prosciutto crudo 100 g
natka pietruszki 4 gałązki
bułka tarta 20 g
mozzarella 125 g
cynamon 3 g
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, osączamy i mieszamy z 2 łyżkami masła, połową parmezanu, szynką, natką pietruszki i świeżo startym pieprzem (nie żałujemy).
Formę do zapiekania smarujemy pozostałym masłem i obsypujemy bułką tartą.
Do formy wkładamy połowę przygotowanego makaronu. Posypujemy mozzarellą, przykrywamy pozostałym makaronem, posypujemy resztą parmezanu i bułki tartej.
W piekarniku ustawiamy grzanie z góry i temp. 180°C, zapiekamy całość ok. 10 min.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018
Tortiglioni to lekko skręcone rowkowane rurki. Idealnie łącza się z sosami kremowymi, jarzynowymi i mięsnymi. Dzięki swemu kształtowi świetnie nadają się do zapiekania, wybornie smakują także z klasycznym sosem bolońskim.