Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.53 (147)
Kasza gryczana po włosku to pomysł na zdrową sałatkę dla całej rodziny. Niepalona kasza gryczana jest łagodniejsza w smaku, więc nawet dzieci mogą zjęść bez grymasów na twarzy. Kasza gryczana po włosku łączy różnorodne składniki: czarne oliwki, suszone pomidory w zalewie, mozzarellę, świeżą bazylię, rukolę i szpinak baby. Osoby jedzące mięso zadowolą się dodatkiem wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Kasza gryczana po włosku to przepis, który szczególnie polecamy w formie lunchu do pracy.
pomidor 2 szt.
czarne oliwki 1 szklanka
suszone pomidory 3 szt.
mozzarella 1 szt.
czerwona cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
zioła 1 szczypta
kasza gryczana 1 szklanka
rukola 1 szklanka
szpinak 1 szklanka
bazylia 5 liści
boczek wędzony 100 g
szynka parmeńska (prosciutto) 100 g
Porady
Przepis na kaszę gryczaną po włosku zawiera:
- mięsiste pomidory
- kulkę mozzarelli
- wybrane zioła stanowią tak zwaną mieszankę włoską
- szklankę ugotowanej na sypko niepalonej kaszy gryczanej
- garść rukoli i szpinaku baby
- kilka liści świeżej mięty
- kawałek wędzonego boczku lub prosciutto (szynki parmeńskiej)
Kasza gryczana po włosku będzie się atrakcyjnie prezentować w słoiku, gdy składniki ułożymy warstwowo. Taką sałatkę można zabrać ze sobą na uczelnię i zjeść między zajęciami, albo do pracy w ramach przerwy obiadowej. Uwzględniona w przepisie mieszanka włoska to posiekane i ususzone zioła: bazylia, oregano, pietruszka, cząber. Często wzbogacane o estragon, tymianek, paprykę i rozmaryn. Proporcje przypraw i wybrany rodzaj warto dostosowywać wedle własnego smaku.