Kasza gryczana po włosku to pomysł na zdrową sałatkę dla całej rodziny. Niepalona kasza gryczana jest łagodniejsza w smaku, więc nawet dzieci mogą zjęść bez grymasów na twarzy. Kasza gryczana po włosku łączy różnorodne składniki: czarne oliwki, suszone pomidory w zalewie, mozzarellę, świeżą bazylię, rukolę i szpinak baby. Osoby jedzące mięso zadowolą się dodatkiem wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Kasza gryczana po włosku to przepis, który szczególnie polecamy w formie lunchu do pracy.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.53 z 147 głosów)
Porady
Przepis na kaszę gryczaną po włosku zawiera:
- mięsiste pomidory
- kulkę mozzarelli
- wybrane zioła stanowią tak zwaną mieszankę włoską
- szklankę ugotowanej na sypko niepalonej kaszy gryczanej
- garść rukoli i szpinaku baby
- kilka liści świeżej mięty
- kawałek wędzonego boczku lub prosciutto (szynki parmeńskiej)
Kasza gryczana po włosku będzie się atrakcyjnie prezentować w słoiku, gdy składniki ułożymy warstwowo. Taką sałatkę można zabrać ze sobą na uczelnię i zjeść między zajęciami, albo do pracy w ramach przerwy obiadowej. Uwzględniona w przepisie mieszanka włoska to posiekane i ususzone zioła: bazylia, oregano, pietruszka, cząber. Często wzbogacane o estragon, tymianek, paprykę i rozmaryn. Proporcje przypraw i wybrany rodzaj warto dostosowywać wedle własnego smaku.
Komentarze