Kasza gryczana po włosku

Kasza gryczana po włosku to pomysł na zdrową sałatkę dla całej rodziny. Niepalona kasza gryczana jest łagodniejsza w smaku, więc nawet dzieci mogą zjęść bez grymasów na twarzy. Kasza gryczana po włosku łączy różnorodne składniki: czarne oliwki, suszone pomidory w zalewie, mozzarellę, świeżą bazylię, rukolę i szpinak baby. Osoby jedzące mięso zadowolą się dodatkiem wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Kasza gryczana po włosku to przepis, który szczególnie polecamy w formie lunchu do pracy. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 147 głosów)

Kasza gryczana po włosku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • pomidory-przekrojone-iStock 1. Świeże pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, usuwamy pestki,
    kroimy na grube kawałki. Oliwki tniemy w plasterki, suszone pomidory siekamy.
    Mozzarellę rwiemy na kawałki, cebulę kroimy w piórka.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 2. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z 1–2 łyżkami oliwy, posiekanymi pomidorami, ziołami włoskimi, następnie z kaszą; odstawiamy na 15 min.
  • prosciutto-fot.iStock- 3. W salaterce mieszamy z resztą składników, skrapiamy z wierzchu oliwą, posypujemy
    porwanymi liśćmi bazylii i wysmażonymi na chrupiąco kawałkami boczku lub kładziemy prosciutto.

Porady

Przepis na kaszę gryczaną po włosku zawiera:

  • mięsiste pomidory
  • kulkę mozzarelli
  • wybrane zioła stanowią tak zwaną mieszankę włoską
  • szklankę ugotowanej na sypko niepalonej kaszy gryczanej
  • garść rukoli i szpinaku baby
  • kilka liści świeżej mięty
  • kawałek wędzonego boczku lub prosciutto (szynki parmeńskiej)

Notka redakcyjna

Kasza gryczana po włosku będzie się atrakcyjnie prezentować w słoiku, gdy składniki ułożymy warstwowo. Taką sałatkę można zabrać ze sobą na uczelnię i zjeść między zajęciami, albo do pracy w ramach przerwy obiadowej.  Uwzględniona w przepisie mieszanka włoska to posiekane i ususzone zioła: bazylia, oregano, pietruszka, cząber. Często wzbogacane o estragon, tymianek, paprykę i rozmaryn. Proporcje przypraw i wybrany rodzaj warto dostosowywać wedle własnego smaku. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy