Przepisy na curry

Curry z mięsem, krewetkami, wegetariańskie
Curry to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim na samym początku musimy zdecydować, czy nasze curry będzie mięsne czy wegetariańskie. Możemy użyć zarówno kurczaka, jak i jagnięciny czy krewetek, a do wersji wege dorzucić cieciorkę lub soczewicę. Warto również w zależności od upodobań zmieniać konsystencję curry - od rzadkiej, podobnej do zupy, po gęstą i kremową, przypominającą sos. Do curry możemy dodać mleko kokosowe, które nada mu przyjemnego smaku i aksamitności, ale jeśli go nie mamy, zwykła gęsta śmietana również się sprawdzi. Curry serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub jaśminowym albo cienkim chlebkiem naan, przypominającym podpłomyk.

Zobacz także: kozieradka - właściwości i zastosowanie w kuchni

Polecane przepisy