Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą

Pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.

Curry

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)

Składniki:

  • 200 g czarnej soczewicy
  • 450 g różyczek brokułu
  • 180 g wędzonego tofu
  • pieprz
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • łyżka oleju
  • cebula
  • średniej wielkości
  • posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane
  • 6-cm kawałek imbiru
  • posiekany
  • papryczka chili
  • pokrojona
  • czubata łyżka mielonej kurkumy
  • pół łyżki mielonego curry
  • saszetka (15 g) pasty miso
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 100 g szpinaku
  • 1–2 limonki
  • 3–4 łyżki kolendry
  • posiekanej
  • 2 łyżki dymki
  • posiekanej

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagotowujemy wodę
  • wsypujemy soczewicę
  • gotujemy do miękkości (ok. 25 min). Na 5 min przed końcem ustawiamy nad garnkiem durszlak z różyczkami brokułu
  • przykrywamy i gotujemy na parze. Przelewamy zimną wodą
  • żeby zatrzymać gotowanie
  • odstawiamy. Odcedzamy soczewicę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Tofu osuszamy papierowym ręcznikiem
  • kroimy w kostkę
  • oprószamy pieprzem i mąką kukurydzianą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy ok. 20 min
  • obracając w trakcie.
  • W garnku rozgrzewamy olej
  • wrzucamy cebulę
  • szklimy
  • dokładamy czosnek
  • chili i imbir
  • dusimy 3–4 min. Wsypujemy kurkumę oraz curry
  • podgrzewamy przez chwilę.
  • Dodajemy pastę miso
  • mleko kokosowe
  • 700 ml wody i passatę. Gotujemy ok. 20 min. Na 4 min przed końcem dodajemy listki szpinaku.
  • Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki. Do miseczek nakładamy brokuły i soczewicę
  • zalewamy zupą. Dekorujemy kostkami tofu i ziołami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2019

Porady

Charakteru wywarowi nadaje słona pasta miso, która jest nie tylko przyprawą – zawiera dużo białka, witamin i substancji mineralnych.

Notka redakcyjna

Najbardziej dekoracyjną odmianą czarnej soczewicy jest Beluga, do złudzenia przypominająca po ugotowaniu kawior z bieługi. Czarna soczewica zawiera mnóstwo białka, którego przyswajalność może wynosić aż 85% pod warunkiem, że połączymy ją z produktami zbożowymi lub ziemniakami. Warto więc zamiast tofu dorzucić do curry opieczone kostki ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 45 min.
Curry - Z Tofu

Currry - Z Tofu

mojegotowanie

Curry - Z Tofu