Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

curry

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 175 głosów)

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • iStock-tofu- 1.

    Zagotowujemy wodę, wsypujemy czarną soczewicę i gotujemy do miękkości (ok. 25 min). Na 5 minut przed końcem ustawiamy nad garnkiem durszlak z różyczkami brokułu, przykrywamy i gotujemy na parze. Przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać gotowanie i odstawiamy. Odcedzamy soczewicę. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Wędzone tofu osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i mąką kukurydzianą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 20 minut obracając w trakcie.

  • iStock-brokuly-min- (1) 2.

    W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy średniej wielkości posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy 2 czosnek, pokrojoną papryczkę chili i posiekany 6-cm kawałek imbiru. Dusimy przez 3–4 min. Wsypujemy czubatą łyżkę kurkumy oraz curry, podgrzewamy przez chwilę. Dodajemy saszetkę pasty miso, mleko kokosowe, 700 ml wody i passatę pomidorową. Gotujemy około 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dodajemy listki szpinaku. Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki. Do miseczek nakładamy brokuły i soczewicę, zalewamy zupą. Dekorujemy kostkami tofu i posiekaną kolendrą i dymką.

Porady

Charakteru wywarowi nadaje słona pasta miso, która jest nie tylko przyprawą – zawiera dużo białka, witamin i substancji mineralnych.

Notka redakcyjna

Najbardziej dekoracyjną odmianą czarnej soczewicy jest Beluga, do złudzenia przypominająca po ugotowaniu kawior z bieługi. Czarna soczewica zawiera mnóstwo białka, którego przyswajalność może wynosić aż 85% pod warunkiem, że połączymy ją z produktami zbożowymi lub ziemniakami. Warto więc zamiast tofu dorzucić do curry opieczone kostki ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy