Moje Gotowanie lipiec 2019

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą

Ocena:

4.49 (175)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.

Składniki:

  • czarna soczewica  200 g

  • brokuły  450 g

  • tofu  180 g

  • pieprz  1 szczypta

  • mąka kukurydziana  1 łyżeczka

  • olej  1 łyżka stołowa

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • korzeń imbiru  1 szt.

  • papryka chili  1 szt.

  • kurkuma  1 łyżka stołowa

  • przyprawa curry  1 łyżka stołowa

  • miso  15 g

  • mleko kokosowe  400 ml

  • passata pomidorowa  150 ml

  • szpinak  100 g

  • limonka  2 szt.

  • kolendra  4 łyżki stołowe

  • dymka  2 łyżki stołowe

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zagotowujemy wodę, wsypujemy czarną soczewicę i gotujemy do miękkości (ok. 25 min). Na 5 minut przed końcem ustawiamy nad garnkiem durszlak z różyczkami brokułu, przykrywamy i gotujemy na parze. Przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać gotowanie i odstawiamy. Odcedzamy soczewicę. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Wędzone tofu osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i mąką kukurydzianą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 20 minut obracając w trakcie.

    iStock-tofu-
  • Krok 2:

    W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy średniej wielkości posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy 2 czosnek, pokrojoną papryczkę chili i posiekany 6-cm kawałek imbiru. Dusimy przez 3–4 min. Wsypujemy czubatą łyżkę kurkumy oraz curry, podgrzewamy przez chwilę. Dodajemy saszetkę pasty miso, mleko kokosowe, 700 ml wody i passatę pomidorową. Gotujemy około 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dodajemy listki szpinaku. Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki. Do miseczek nakładamy brokuły i soczewicę, zalewamy zupą. Dekorujemy kostkami tofu i posiekaną kolendrą i dymką.

    iStock-brokuly-min- (1)

Porady

Charakteru wywarowi nadaje słona pasta miso, która jest nie tylko przyprawą – zawiera dużo białka, witamin i substancji mineralnych.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Najbardziej dekoracyjną odmianą czarnej soczewicy jest Beluga, do złudzenia przypominająca po ugotowaniu kawior z bieługi. Czarna soczewica zawiera mnóstwo białka, którego przyswajalność może wynosić aż 85% pod warunkiem, że połączymy ją z produktami zbożowymi lub ziemniakami. Warto więc zamiast tofu dorzucić do curry opieczone kostki ziemniaków.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne