Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą

Pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 200 g czarnej soczewicy
  • 450 g różyczek brokułu
  • 180 g wędzonego tofu
  • pieprz
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • łyżka oleju
  • cebula, średniej wielkości, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 6-cm kawałek imbiru, posiekany
  • papryczka chili, pokrojona
  • czubata łyżka mielonej kurkumy
  • pół łyżki mielonego curry
  • saszetka (15 g) pasty miso
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 100 g szpinaku
  • 1–2 limonki
  • 3–4 łyżki kolendry, posiekanej
  • 2 łyżki dymki, posiekanej

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy wodę, wsypujemy soczewicę, gotujemy do miękkości (ok. 25 min). Na 5 min przed końcem ustawiamy nad garnkiem durszlak z różyczkami brokułu, przykrywamy i gotujemy na parze. Przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać gotowanie, odstawiamy. Odcedzamy soczewicę.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Tofu osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i mąką kukurydzianą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20 min, obracając w trakcie.
  3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy; dokładamy czosnek, chili i imbir, dusimy 3–4 min. Wsypujemy kurkumę oraz curry, podgrzewamy przez chwilę.
  4. Dodajemy pastę miso, mleko kokosowe, 700 ml wody i passatę. Gotujemy ok. 20 min. Na 4 min przed końcem dodajemy listki szpinaku.
  5. Przyprawiamy do smaku sokiem z limonki. Do miseczek nakładamy brokuły i soczewicę, zalewamy zupą. Dekorujemy kostkami tofu i ziołami.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2019

Wskazówki

Charakteru wywarowi nadaje słona pasta miso, która jest nie tylko przyprawą – zawiera dużo białka, witamin i substancji mineralnych.

Komentarz redakcji

Najbardziej dekoracyjną odmianą czarnej soczewicy jest Beluga, do złudzenia przypominająca po ugotowaniu kawior z bieługi. Czarna soczewica zawiera mnóstwo białka, którego przyswajalność może wynosić aż 85% pod warunkiem, że połączymy ją z produktami zbożowymi lub ziemniakami. Warto więc zamiast tofu dorzucić do curry opieczone kostki ziemniaków.
curry Tofu brokuły czarna soczewica
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy