Curry z kalafiora

Curry z kalafiora pięknie pachnie, dzięki bogactwu przypraw. Ich zastosowanie kompletnie przykrywa woń kalafiora, przez którą tak wiele osób nie chce go tknąć. Curry z kalafiora to chyba najbardziej ekonomiczny rodzaj dania na sezon warzywny i na przetwory. Curry z kalafiora to idealne danie do wekowania. Ponadto curry z kalafiora to idealna jarska potrawa, dla miłośników ostrych smaków.

dodany przez: mojegotowanie

Curry

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 142 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 1. Curry z kalafiora – przepis:
    Na początek w dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju. Następnie wrzucamy dużą, słodką cebulę pokrojoną w piórka, podsmażamy aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Potem dodajemy do smaku: kawałek imbiru wielkości kciuka, posiekany czosnek, kurkumę, kumin, wybrane curry oraz utłuczone ziarenka kolendry i kozieradki. Następnie wszystkie składniki podsmażamy około minuty. Potem dokładamy oczyszczoną, pociętą w paski paprykę i chili, gotujemy warzywa aż zmiękną, następnie dorzucamy kawałki mięsistych pomidorów, bez skóry i pestek. Całość oprószamy cukrem i krótko dusimy.
  • kolendra-fot.iStock-min (1) 2. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Curry z kalafiora przyprawiamy do smaku, balansując smak sokiem z cytryny i ewentualnie keczupem. Curry z kalafiora wekujemy lub dzielimy na porcje i zamrażamy. Następnie curry z kalafiora podajemy z chlebkiem naan, naturalnym gęstym jogurtem przyprawionym skórką otartą z cytryny i natką kolendry.

Porady

Zobacz też: przepis na kalafior zapiekany z serem

Curry z kalafiora zawiera w przepisie:

  • dużą słodką cebulę, pokrojoną w piórka

  • starty kawałek imbiru wielkości kciuka

  • posiekane 4 ząbki czosnku

  • curry w proszku lub czerwoną pastę curry

  • opcjonalnie łagodny keczup

  • po strąku żółtej i zielonej papryki, oczyszczonej, pociętej w paski

  • zielona papryczka chili, bez pestek, posiekana

  • 500 g mięsistych pomidorów, bez skóry i pestek, w kawałkach

  • duży kalafior, podzielony na różyczki

  • bulion warzywny – do pożądanej konsystencji

Notka redakcyjna

Curry z kalafiora-przyprawy

Warto wiedzieć, że przepis na curry z kalafiora jest taki, że nie szkodzą mu żadne modyfikacje, a listę składników można wydłużać dowolnie. Najważniejsze są tu przyprawy curry – w proszku lub paście. Jeśli użyjemy pierwszego rodzaju, nasza potrawa będzie w stylu indyjskim, jeśli drugiego – tajskim. Domową suchą mieszankę curry robimy z kuminu, kolendry, pieprzu, chili, kurkumy i mielonego imbiru. Najlepiej wziąć curry na początek w równych proporcjach i uprażyć na suchej patelni, później ewentualnie wzmacniać smak, dodając więcej poszczególnych składników lub dodatkowo: cynamon, kozieradkę, gałkę muszkatołową, kardamon, koper włoski, goździki. Na własną pastę curry ucieramy w moździerzu: 8 suszonych papryczek chili, 3 łyżeczki białego pieprzu, łyżeczkę nasion kuminu, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 12 ząbków czosnku, szalotkę, po łyżce natki kolendry i startego imbiru, kawałek trawy cytrynowej. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki i solą.

Curry z kalafiora-kapusta kreteńska z Cypru

Tak nazywano dawniej kalafiory, a Cypr to ich „matecznik”. Kalafiory są źródłem błonnika i fitosteroli obniżających cholesterol. Najzdrowsze na surowo, jako przegryzka lub składnik sałatek, bardzo pasują do koperku, jajek na twardo, rzodkiewki, ogórków małosolnych, młodych porów, ziemniaków, jabłek, chudej szynki, ryżu i sosów na bazie czosnku z majonezem oraz octu winnego z cukrem/miodem i musztardą.

Curry z kalafiora-wersja mięsna

Curry z kalafiora w wersji z mięsem będzie najsmaczniejsze z soczystymi udźcami kurczaka lub indyka, karkówką wieprzową lub wołową łopatką. Mięso pokrojone jak na gulasz należy obsmażyć na oleju z cebulą i przyprawami, a potem dorzucić kolejne składniki na curry z kalafiora. Uwaga! Aby zawekować curry z kalafiora z dodatkiem mięsa, trzeba je pasteryzować przez trzy kolejne dni po około 40 min. Wtedy słoiki można bezpiecznie przechowywać nawet do sześciu miesięcy bez konieczności chłodzenia.

Curry z kalafiora z mleczkiem kokosowym

Poza wersją mięsną i wersją z sosem pomidorowym warto zrobić curry z kalafiora z mleczkiem kokosowym. Taki rodzaj będzie miał łagodniejszy smak i będzie bardziej sycące. Curry z kalafiora z dodatkiem mleka kokosowego będzie bliskie wersji dania z Tajlandii. Egzotyczny smak można wzmocnić dodając posiekane listki świeżej kolendry.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy