Curry z kalafiora

Przepyszna i aromatyczna potrawa na zimowe kolacje idealna z kubkiem gorącej herbaty.

bulion

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 142 głosów)

Składniki:

  • 50 dag kalafiora u mnie mrożony
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy i imbiru
  • szczypta chili
  • sól
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę w garnku podgrzać olej wymieszany z masłem i dodać cebule z czosnkiem, chwilkę podsmażyć i dodać 2-3 łyżki bulionu warzywnego doprawionego do smaku vegetą oraz curry, udusić do miękkości cebuli, następnie dodać różyczki kalafiora i resztę bulionu dosypać pozostałe przyprawy i pod przykryciem udusić do miękkości kalafiora pod koniec dodać mleko kokosowe i ewentualnie doprawić, przed podaniem posypać zieloną pietruszką. carry podajemy z podsmażoną kiełbaską i świeżym chlebem oraz kubiem gorącej herbaty z cytryną.

Porady

Zobacz też: przepis na kalafior zapiekany z serem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy