Jak ugotować pyszne mule? Konkurencją dla dania mule w winie będzie z pewnością wersja mule w zielony, świeżym curry. Orientalna wersja na owoce morza to ciekawa propozycja na obiad lub kolację.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.55 z 141 głosów)
Porady
>>> Samodzielnie ukręcona pasta curry to kulinarna wycieczka do nowych smaków. W tej propozycji nie ma składników zbyt trudnych do zdobycia. Oryginalnie powinny się w niej pojawić listki limonki, pasta z krewetek, kawałek galganlu. Nigdy nie próbujemy się dostać na siłę do środka nieotwartej muszli, taką wyrzucamy! Zresztą z muli można zrezygnować i zrobić takie curry z kurczakiem: 50 dag piersi wystarczy pokroić w kostkę, dorzucić do obsmażonej pasty curry na kilka minut, potem zalać podwójną (niż w tym przepisie) porcją mleka kokosowego, doprawić solą lub sosem rybnym i poddusić do miękkości na gęsty sos.
Zobacz też: curry z kaczką i szafranowym ryżem
Komentarze