Mule w zielonym, świeżym curry

Jak ugotować pyszne mule? Konkurencją dla dania mule w winie będzie z pewnością wersja mule w zielony, świeżym curry. Orientalna wersja na owoce morza to ciekawa propozycja na obiad lub kolację.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2–3 ostre zielone papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • nieduża cukrowa cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm obranego świeżego imbiru
  • pęczek lub doniczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 kg świeżych muli w skorupkach
  • 2 łyżki oleju
  • limonka
  • 150 ml mleka kokosowego

Przygotowanie

  1. Z trawy cytrynowej odcinamy zdrewniałą zieloną część, pozostawiając tylko biały kawałek, który kroimy na mniejsze.
  2. Papryczki chili pozbawiamy pestek. Wrzucamy do blendera wszystkie składniki (kolendrę razem z łodygami) – z wyjątkiem muli, oleju, limonki i mleka kokosowego. Miksujemy na możliwie gładką pastę.
  3. Mule myjemy pod bieżącą zimną wodą, oczyszczając je bardzo dokładnie i szybko. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzuca my zmiksowaną pastę curry, a po 2 min mule.
  4. Ze sparzonej i dobrze wyszorowanej limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Razem z mlekiem kokosowym wlewamy do muli. Na dużym ogniu po 5–8 min wszystkie mule powinny się otworzyć, a sos lekko zredukować. Podajemy natychmiast, najlepiej na parującym jeszcze jaśminowym ryżu, który wchłonie sos.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Wskazówki

>>> Samodzielnie ukręcona pasta curry to kulinarna wycieczka do nowych smaków. W tej propozycji nie ma składników zbyt trudnych do zdobycia. Oryginalnie powinny się w niej pojawić listki limonki, pasta z krewetek, kawałek galganlu. Nigdy nie próbujemy się dostać na siłę do środka nieotwartej muszli, taką wyrzucamy! Zresztą z muli można zrezygnować i zrobić takie curry z kurczakiem: 50 dag piersi wystarczy pokroić w kostkę, dorzucić do obsmażonej pasty curry na kilka minut, potem zalać podwójną (niż w tym przepisie) porcją mleka kokosowego, doprawić solą lub sosem rybnym i poddusić do miękkości na gęsty sos.

Zobacz też: curry z kaczką i szafranowym ryżem

curry mule
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy