Kozieradka

3 przepisy

Kozieradka pospolita to zioło, które zostało docenione już w starożytności. Szczególnie jej nasiona cieszą się dużą popularnością, ze względu na pozytywny wpływ, jaki wywierają na zdrowie, a także szerokie zastosowanie w kuchni. Choć kozieradka nie jest jeszcze tak słynna w Polsce, warto bliżej się jej przyjrzeć i włączyć do naszej codziennej diety. Będziecie zaskoczeni, jak odrobina przyprawy z jej nasion zmieni smak i aromat waszych potraw!

Kozieradka- opis ogólny

Kozieradka (Methi) to zioło przyprawowe znane także jako boża trawka czy greckie siano, którego używa się w postaci suszu z liści i nasion. Roślina ta należy do rodziny bobowatych. Kozieradka sama w sobie jest bardzo gorzka. Ma jednak niesamowitą zdolność łączenia się ze smakami i aromatami innych przypraw (zwłaszcza kolendry, kuminu i papryki) i wydobywania ich najlepszych nut. Przed użyciem należy uprażyć nasiona na suchej patelni, aby złagodzić ich gorycz i uwolnić niesamowity, intensywnie orzechowy aromat. Kozieradka najpopularniejsza jest w kuchniach Indii, ale także krajów Bliskiego Wschodu, Etiopii i Bangladeszu.

Kozieradka- właściwości

Liście i nasiona kozieradki to bogactwo witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, B6, C i K, kwas foliowy, miedź, potas, wapń, żelazo, selen, cynk i magnez. Badania wykazały też, że przyspieszają znacząco przemianę materii. Kozieradka pobudza układ odpornościowy, a także zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego oraz śliny. Spożywanie tego zioła usprawnia trawienie pokarmów i przyswajanie ich składników, co przyczynia się do ogólnego wzmocnienia organizmu. Zaleca się spożywanie kozieradki w przypadku schorzeń takich jak wzdęcia, zaparcia, zapalenie błony śluzowej żołądka czy choroby wątroby. Co więcej, nasiona kozieradki stosowane są pomocniczo w leczeniu chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego. Badania wykazały, że obecna w niej diosgenina może przeciwdziałać zachorowaniu na raka jelita grubego. Oprócz tego wykazuje działanie antybiotyczne, dlatego też potrafi zwalczać bakterie różnego pochodzenia takie jak gronkowiec lub salmonella. Stosuję się ją również jako środek wykrztuśny przy chorobach górnych dróg oddechowych. Nasiona kozieradki to naturalny lek przeciwbólowy, przeciwzapalny i przeciwgorączkowy. Włączenie nasion kozieradki do naszej codziennej diety, przyczyni się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek w naszym organizmie, dzięki pobudzeniu czynności krwiotwórczej szpiku kostnego. Ponadto może ona zapobiegać i wspomagać leczenie chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer. Kozieradkę można stosować również w formie gorącego okładu, który przyniesie ulgę w stłuczeniach i urazach. Ciekawostką jest, że nazywana jest również „ziołem kulturystów”, ponieważ posiada również właściwości wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej oraz podwyższające poziom testosteronu w organizmie. Z kolei spożywanie kozieradki przez kobiety, pobudza i przyspiesza laktację.

Zastosowanie kozieradki w kuchni

Wiele osób zastanawia się jak stosować kozieradkę. Uprażone nasiona – utarte lub w całości – dodaje się przede wszystkim do dań typu curry, ale także chutneyów, marynat, kulek mięsnych i warzywnych typu falafel oraz dhal, czyli zup jarskich, rybnych i mięsnych. Bardzo pasują także do potraw z kartofli i pomidorów. Co ciekawe, kozieradka znalazła swoje zastosowanie również w cukiernictwie. Odrobinę tej przyprawy dodaje się np. do słynnej chałwy. Nasiona kozieradki pięknie służą wypiekom takim, jak korzenne ciasta i ciasteczka oraz podpłomyki: naan, pita, lawasz, indżera, paratha – pod wpływem temperatury uwalniają swoje niesamowite smaki i aromaty. Z tego samego powodu warto używać ich jako przyprawy do pieczonych lub grillowanych mięs i warzyw. Kozieradkę można stosować również do sałatek i makaronów. Przyprawa z kozieradki to również doskonały dodatek do ryb, zwłaszcza do makreli i tuńczyka, charakteryzujących się wyrazistym smakiem. Tworzy ona smaczny duet z konfiturami i miodem. Przyprawa uzyskana z kozieradki sprawdzi się również jako dodatek do mięsnych marynat. Możemy również dodać ją do chleba domowej roboty lub wypić w postaci naparu, sporządzonego ze świeżych liści rośliny.

Kozieradka- zastosowanie w kosmetyce

Oprócz zastosowania w kuchni kozieradka zdobyła popularność również w kosmetyce. Stosuje się ją m.in. do pielęgnacji cery ze skłonnościami do zmian trądzikowych. Kozieradka to również słynny środek wzmacniający włosy. Napar z nasion kozieradki jest stosowany w formie wcierki, która stymuluje porost nowych włosów. Wykazuje ona również właściwości łagodzące podrażnienia skóry głowy.

Kozieradka- gdzie kupić?

Nie jest to najpopularniejsze w Polsce zioło, więc nie znajdziemy go na każdej półce z przyprawami. Kozieradkę znajdziemy w sklepach typu kuchnie świata, specjalizujących się w kuchniach Indii oraz w internecie. Nie kupujmy kozieradki mielonej, bo szybko wietrzeje. Najlepiej zaopatrzyć się w całe nasiona i ucierać je bezpośrednio przed użyciem.