Krem z porów, gruszek i boczku z nutą curry

Delikatny por z gruszką w połączeniu z boczkiem i curry to świetny pomysł na zupę krem.

Dodany przez:

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 3 soczyste gruszki
  • 3 piękne pory
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • ok. 1 i 1/3 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietany 36%
  • 20 dag boczku wędzonego parzonego

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Gruszki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Z umytych porów odcinamy białe części i siekamy w plasterki.
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy pory i gruszki, obsmażamy przez 3 min, po czym dorzucamy ziemniaki i curry, a następnie zalewamy rosołem lub wywarem. Gotujemy ok. 30 min.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i gorące miksujemy na gładki krem, w trakcie powoli dolewając śmietanę.
  6. Z zielonych części pora wybieramy kilka ładnych łodyg i ostrym nożem kroimy cieniutkie, niemal przezroczyste plasterki.
  7. Boczek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy delikatnie z 3–4 łyżkami posiekanych porów.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C.
  9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim cienką warstwę boczku z porami i prażymy na złoto 10–15 min.
  10. Przekładamy na sitko, aby odcedzić tłuszcz.
  11. Gorącą zupę serwujemy obsypaną porowo-boczkową mieszanką.
  12. Do wytrawnych kremowych zup gruszki wnoszą słodycz i odświeżają korzeniowe smaki – doskonałym przy- kładem jest krem z zapomnianej brukwi, przyprawiony chrzanem i przełamany słodką i dojrzałą gruszką.
  13. Do kremu z powyższego przepisu można podsmażyć kawałki gruszek z boczkiem i dodać je do zupy w takiej postaci; lub podłożyć kilka cienko skrojonych na mandolinie gruszkowych plastrów pod piekący się boczek z porami.
  14. Gruszki bardzo lubią dodatek świeżej szałwii, rozmarynu, tymianku, cząbru, ostrej papryki – warto ich używać przy przyrządzaniu kolejnych wersji gruszkowych zup (oraz innych dań).
  15. Przepis autorstwa Agaty Wojdy pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2016
boczek curry gruszka krem por
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy