Currywurst

Currywurst to kulinarna wizytówka Niemiec. Ten kultowy fast-food znajdziemy na każdym rogu, więc jest obowiązkowym punktem do zaliczenia podczas wycieczki. Czym wyróżniają się niemieckie kiełbaski z curry? Sekretem tego przepisu jest dobrej jakości mięso i aromatyczny sos pomidorowy, wykończony szczyptą curry. Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis w domu! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

curry dania mięsne przekąski Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 193 głosów)

Currywurst - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • sos pomidorowy 1.

    Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju. Kiedy się zeszkli, dolewamy do niej przecier pomidorowy i doprawiamy go octem, sosem worcestershire, miodem i cukrem. Następnie dosypujemy sól, pieprz, curry oraz ostrą i słodką paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

  • kiełbasa-smażona 2.

    Przygotowanie kiełbasy: Kiełbaski smażymy na patelni lub grillu (można je wcześniej lekko ponacinać, tak jak do grillowania). Przyrumienione kiełbaski kroimy w plasterki i polewamy sosem pomidorowym. Na górze posypujemy sporą szczyptą curry. Podajemy solo, albo z frytkami bądź pieczywem.

Porady

Nieco uboższa wersja currywurst to ta, w której sos na bazie koncentratu pomidorowego zastępowany jest po prostu ketchupem. Pod taką postacią znamy grillowane kiełbaski w Polsce. Jednak to właśnie dodatek curry jest czymś co zmienia ich smak. Przyprawa ta sprawia, że danie jest ostrzejsze. Istotny jest również rodzaj użytej kiełbasy. Currywurst w Niemczech najczęściej przygotowuje się z białej wieprzowej kiełbasy. Oczywiście bez problemu można kupić ją także w Polsce.

Niemieckie kiełbaski z curry to danie, które łatwo przygotować niemal wszędzie. Nie musisz mieć do tego grilla - możesz użyć piekarnika lub patelni. Kluczem tej potrawy jest sos, który z pewnością cię zaskoczy i zachęci do spróbowania currywurst z przyulicznej budki w Berlinie. 

Zobacz też przepis na aromatyczny domowy sos curry!


Notka redakcyjna

Currywurst

Currywurst to prawdziwy król wśród niemieckich fast-foodów. Choć w Polsce nie należy do zbyt popularnych dań, to w sezonie grillowym warto spróbować takiego sposobu podawania kiełbasy. Przynajmniej po to, by w przyszłości porównać swoje danie z niemieckim pierwowzorem.

Klasyczne currywurst

Currywurst to kiełbasa wieprzowa, zwykle grillowana, ale może być także smażona, pieczona, a nawet gotowana, podawana w towarzystwie przyprawy curry i sosu na bazie koncentratu pomidorowego. Danie to swój początek zawdzięcza niemieckiej restauratorce - Hercie Heuwer. Taki sposób podawania kiełbasy wymyśliła w Berlinie w 1949 roku, a 10 lat później go opatentowała.

Obecnie jest to jedno z najpopularniejszych niemieckich dań. Currywurst jest do tego stopnia kulinarnym symbolem Berlina, że do 2018 roku znajdowało się tam nawet muzeum tej kiełbasy. Sos, którym polewane są niemieckie kiełbaski z curry nosi nazwę Chillup. Pierwotnie składał się on z ketchupu, sosu Worcestershire oraz curry. Dziś powstało wiele kombinacji na temat tego dania, ale właśnie w takiej postaci zostało opatentowane przez Hertę Heuwer, a więc tę formę można uznać za najbardziej klasyczną.

Currywurst, czyli przepis na niemiecki przysmak

Currywurst to danie, które nie powinno sprawić problemu Polakom - w końcu jesteśmy wielbicielami grillowania, a nasze kiełbaski pod wieloma względami przypominają te niemieckie. Co prawda nie zawierają przyprawy curry, ale również są grillowane i najczęściej jedzone z pieczywem. Niemieckie kiełbaski z curry spożywane są z bułką lub frytkami. Często są serwowane na straganach czy w budkach, gdzie podaje się je na papierowych talerzykach, a same kiełbaski pokrojone są w plasterki. W dużych niemieckich miastach sprzedaje się kilkaset milionów kiełbasek z curry rocznie. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy