Curry z polędwicą i masłem arachidowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dymkę i kolendrę siekamy.
Polędwicę nacieramy solą i pieprzem, masując przez dłuższą chwilę, kroimy w plastry grubości 1,5 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy dymkę i kolendrę, kładziemy plastry mięsa, obsmażamy 5 min, aby się zezłociły.
Dodajemy mieszankę curry, czosnek i imbir, pastę curry, masło arachidowe, mieszamy, podsmażamy 1 min.
Wlewamy mleko kokosowe (po otwarciu puszki dokładnie, od dna je zamieszajmy), niepełną szklankę gorącej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 15 min, co parę minut mieszamy.
Dokładamy osączone kolby kukurydzy, trzymamy na ogniu, aż przyjemnie zmiękną.
Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, cukrem, pieprzem i ew. solą oraz sokiem z limonki.
Podajemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
Komentarze