Spaghetti aglio olio

Spaghetti aglio olio to absolutny klasyk wśród przepisów na makaron. Aglio olio e pepperoncino to  danie szybkie, proste i niedrogie w przygotowaniu. U mnie spaghetti aglio olio zrobiłam w wersji pikantnej! W skład popularnego dania wchodzi czosnek, ostra papryczka, oliwa z oliwek oraz posiekana drobno natka pietruszki. Aglio olio to przykład, że kuchnia włoska korzysta z łatwo dostępnych składników i może je zamienić na pożywne i sycące danie. Wypróbujcie przepis na aglio olio – sos nie tylko dla smakoszy.

dodany przez: Julita gotuje

dania z makaronem spaghetti

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 201 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 1. Aglio olio – przepis:
    Na początek gotujemy spaghetti wedle przepisu na opakowaniu. Makaron powinien być ugotowany al dente, czyli stawiać lekki opór pod zębami. Następnie zabieramy się za aglio olio - sos do makaronu.
  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1) 2. Najpierw podgrzewamy oliwę, dodajemy średnią paprykę posiekaną w kostkę i dwie papryczki chili. Potem należy dodać drobno pokrojony czosnek. Czekamy, aż czosnek zrobi się szklisty (ale nie brązowy!). Następnie odcedzamy makaron spaghetti i razem z posiekaną natką pietruszki wrzucamy go na oliwę. Mieszamy wszystko ze sobą. Na końcu spaghetti aglio olio posypujemy świeżo startym parmezanem.

Porady

Zobacz też: spaghetti z sosem pomidorowym i szprotkami

Aby przygotować makaron spaghetti można zaopatrzyć się w specjalny garnek do gotowania makaronu. Dzięki temu ugotowany makaron łatwo wyjmiemy i odcedzimy z nadmiaru wody, bez szukania durszlaka. Gotowy makaron można łatwo przełożyć na patelnię za pomocą dedykowanej łyżki do makaronu, która ma specjalne żłobienia i haczyki uniemożliwiające przesuwanie się natłuszczonego makaronu. Parmezan możemy natomiast utrzeć za pomocą tarki do sera, która jest wyposażona w szufladkę lub pokrywkę. Dzięki temu nie trzeba szukać pojemników do przechowywania. Pasta aglio e olio to klasyczny przepis kuchni włoskiej, który z łatwością dopasujemy do własnych potrzeb.

Notka redakcyjna

Spaghetti aglio olio z suszonymi pomidorami to sposób na urozmaicenie dobrze znanego włoskiego przepisu. Suszone pomidory są nośnikiem smaku umami, który kojarzony jest z mięsem. Dlatego przygotowując spaghetti aglio olio z dodatkiem suszonych pomidorów można zmniejszyć ilość stosowanej soli. Jeżeli nie mamy akurat spaghetti, to możemy użyć innego rodzaju makaronu. Świetnie sprawdzi się tagliatelle aglio olio albo makaron popularnie określany jako piórka tworząc penne aglio olio   lub kokardki. Ponadto makaron aglio olio z pomidorami to sposób na szybki obiad w sezonie letnim. Wtedy, gdy warzywa są soczyste, słodkie, pełne smaku, a nam nie chce się spędzać wiele czasu w kuchni.

Dla osób lubiących mięso proponujemy spróbować spaghetti aglio olio z krewetkami albo makaron aglio olio z kurczakiem. Ciekawostką jest, że miłośnicy tego dania mogą wypróbować pizzę nawiązującą do niego smakiem. Pizza aglio olio e peperoncino to sposób na urozmaicenie tradycyjnego ciasta drożdżowego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy