Spaghetti aglio olio to absolutny klasyk wśród przepisów na makaron. Jest szybkie, łatwe i niedrogie. W skład popularnego dania wchodzi czosnek, oliwa extra virgin i drobno posiekana natka pietruszki. Całość warto posypać twardym serem dojrzewającym – parmezanem lub pecorino. Proste, a jednocześnie niebanalne spaghetti aglio e olio pokochają nie tylko smakosze włoskiej kuchni.
Spaghetti aglio olio / fot. iStock
(średnia 4.48 z 213 głosów)
Przygotowanie: czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Natkę pietruszki obrywamy z łodyg i opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie osuszamy i siekamy. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Makaron: wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu. Kiedy jest już miękki, ale ciągle sprężysty, odcedzamy go. Nie wylewamy wody.
Spaghetti aglio olio: lekko podgrzewamy oliwę na patelni. Kiedy jest już ciepła, ale nie bardzo gorąca, wrzucamy do niej plasterki czosnku. Podsmażamy go, aż zrobi się szklisty i uwolni aromat. Uważamy, żeby się nie zarumienił. Zdejmujemy patelnię z palnika. Dodajemy spaghetti, natkę pietruszki, parmezan i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. Łączymy wszystkie składniki.
Porady
- Jeśli często przygotowujemy takie dania jak spaghetti aglio e olio, powinniśmy rozważyć wyposażenie swojej kuchni w kilka przyrządów. Miłośnikom włoskiej kuchni na pewno przyda się specjalny wysoki garnek z głębokim wkładem ze stali nierdzewnej z uchwytami. Dzięki niemu łatwo wyjmiemy ugotowane spaghetti i odcedzimy je z nadmiaru wody, bez szukania durszlaka. Gotowy makaron sprawnie przełożymy na patelnię za pomocą dedykowanej łyżki, która ma specjalne żłobienia i haczyki uniemożliwiające zsuwanie się śliskich nitek. Wykończenie dania ułatwi zester, czyli drobna tarka, dzięki której zetrzemy parmezan bezpośrednio nad makaronem.
- To klasyczne danie robi się w prosty sposób, z niewielu składników, dlatego niezwykle istotne jest, żeby zadbać o ich jakość. Jaka oliwa do spaghetti aglio olio jest najlepsza? Postawmy na produkt extra virgin, który powstaje z owoców o najniższym poziomie kwasowości, tłoczonych na zimno, bez udziału środków chemicznych.
- Jeśli nie mamy akurat w swojej spiżarce spaghetti, możemy użyć innego rodzaju makaronu. Świetnie sprawdzi się tagliatelle (wstążki), penne (rurki) lub farfalle (kokardki).
- Jaki ser do aglio olio dodać? Zwolennicy tradycyjnych rozwiązań z pewnością odpowiedzą, że najlepszy jest twardy ser dojrzewający o mocnym, lekko pikantnym i kwaskowym smaku, taki jak parmezan (z krowiego mleka) lub pecorino (z mleka owczego). Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać półtwardy ser żółty, który akurat mamy w lodówce, taki jak gouda, edam lub cheddar. Możliwe jest też całkowitego pominięcie tego składnika. Spaghetti aglio olio wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków, dopóki używamy świeżych i jakościowych produktów.
- Kucharze, którzy mają dużo czasu i zapału, mogą zrobić świeży makaron domowy. Do jego przyrządzenia potrzebne są tylko jajka, mąka i sól, czyli składniki, które każdy ma w domu. Jest pracochłonny, ale o wiele lepszy niż produkty kupowane w sklepie. Makaron aglio olio przygotowany od podstaw zachwyci wszystkich domowników.
Makaron aglio e olio, czyli z czosnkiem i oliwą, to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej, pochodzące z Neapolu. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko prostocie wykonania, ale także łatwo dostępnym i tanim składnikom. Jeśli brakuje nam pomysłu na obiad lub zależy nam na czasie, bez problemy przygotujemy spaghetti aglio olio. Przepis podbije serca nie tylko koneserów. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć podniebienia domowników przyzwyczajonych do łagodnych potraw, możemy dodać do makaronu drobno posiekaną czerwoną paprykę chili. Powstanie w ten sposób najbardziej znana wariacja na temat tego prostego dania – spaghetti aglio olio e peperoncino. To, ile pikantnego składnika użyjemy, powinno zależeć wyłącznie od naszego gustu. Najlepiej, jeśli papryczka jest dobrze wyczuwalna, ale nie przyćmiewa aromatu czosnku i świeżych ziół. Wrzucamy ją do ciepłej oliwy i podgrzewamy, aż poczujemy wyraźny zapach. Pamiętajmy, że najwięcej kapsaicyny (substancji odpowiadającej za ostry smak) znajduje się w nasionach i włóknach pikantnej papryki. Możemy je całkowicie usunąć lub dodać część z nich do makaronu. Jeśli nie mamy świeżego składnika, wykorzystajmy suszone płatki chili.
Chociaż piękno tej włoskiej potrawy tkwi w jej prostocie, możemy urozmaicić ją za pomocą ulubionych składników, żeby wynieść ją na wyżyny smaku i stworzyć sycące danie obiadowe. Wegetariańskie danie można łatwo zamienić na pyszną propozycję dla mięsożerców lub spaghetti z owocami morza. Z pewnością nie zaszkodzi wzbogacenie makaronu różnymi warzywami, a zwłaszcza pomidorami, które są jednym z głównych składników wykorzystywanych we włoskiej kuchni. Oto kilka propozycji na urozmaicenie prostego przepisu:
Zobaczcie też: Fettuccine Alfredo – makaron z masłem i parmezanem
Komentarze