Agnieszka Pietroń

Makaron z cukinii

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron z cukinii to niesamowicie smaczny, a świetny pomysł na zdrowy i lekki obiad. Przygotujemy go z dodatkiem czosnku, pietruszki oraz sporej ilości sera. Gotową potrawę dekorujemy soczystymi pomidorkami. Spaghetti z cukinii nie zawiera w sobie ani grama glutenu. W związku z tym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom unikającym tego składnika.

Składniki:

  • cukinia  2 szt.

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • czosnek  3 ząbki

  • parmezan  40 g

  • natka pietruszki  20 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • pomidorki koktajlowe  200 g

Makaron z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy, a następnie siekamy drobno. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Cukinia: myjemy ją dokładnie. Warzywo ścieramy ze skórką za pomocą obieraczki julienne.

  • Krok 3:

    Pomidorki: myjemy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je na pół.

  • Krok 4:

    Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy czosnek. Po 1-2 minutach dodajemy cukinię. Smażymy ją ok. 5 minut. Pod koniec całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy warzywa pietruszką oraz serem. Składniki mieszamy ze sobą. 

  • Krok 5:

    Podanie: makaron z cukinii przekładamy na talerz i dekorujemy pomidorkami.

Porady

  • Makaron z cukinii rewelacyjnie sprawdzi się również z dodatkiem wędzonego boczku. W takiej sytuacji kroimy mięso w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy je ok. 5 minut. Dodajemy czosnek, a następnie pozostałe składniki. Tak przygotowana potrawa jest wyjątkowo sycąca.
  • Natkę pietruszki z powodzeniem zamienimy na bazylię lub oregano. Ponadto niektórzy wzbogacają potrawę o pesto oraz prażone orzeszki piniowe.
  • Parmezan możemy zastąpić grana padano. Nic się nie stanie, jeśli użyjemy innego sera żółtego lub fety. Polecamy wybrać produkt cechujący się wyrazistym smakiem. 
  • Potrawa najlepiej smakuje z dodatkiem soczystych oraz słodkich pomidorków. Sprawdzą się tutaj zarówno cherry, koktajlowe, jak i malinowe. W przypadku tych ostatnich, należy wcześniej pokroić je w kostkę. Poza tym danie świetnie komponuje się z pomidorami suszonymi.
  • Do przygotowania makaronu z cukinii, zamiast obieraczki julienne możemy użyć także temperówki do warzyw bądź specjalnej, spiralnej krajalnicy. 
  • Co pasuje do makaronu z cukinii? Okazuje się, że ta smaczna potrawa idealnie komponuje się z kurczakiem, warzywami, a nawet krewetkami. Warto połączyć ją także z sosem pomidorowym lub śmietankowym. Danie w takiej wersji rewelacyjnie smakuje z dodatkiem mięsnych klopsów.
  • Makaron z cukinii możemy jeść również na surowo. Niektórzy dodają go do sałatek bądź dekorują nim kanapki. Poza tym bez problemu można go ugotować. Wystarczy wrzucić makaron na 3 minuty do wrzącej wody.
  • Podobny makaron zrobimy również z marchewki. Należy zaznaczyć, że warzywo to jest nieco słodsze od cukinii. Jednak równie dobrze smakuje w połączeniu z serem, czosnkiem oraz pomidorkami.
  • Jeśli chcemy nieco wzbogacić naszą potrawę, możemy połączyć ją ze swoimi ulubionymi przyprawami. Polecamy posypać ją oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi lub tymiankiem. Fani ostrych smaków powinni sięgnąć po papryczkę chili.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne