Makaron Bucatini z sosem

Ocena:

4.55 (149)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Bucatini to włoski makaron nieco podobny do spaghetti, ale znacznie grubszy i z charakterystyczna dziurką w środku. Choć nie jest tak popularny jak tagiatelle czy wspomniane spaghetti, warto go spróbować. Ten typ makaronu doskonale sprawdzi się na sycący obiad we włoskim klimacie. 

Składniki:

  • boczek wędzony  250 g

  • olej  3 łyżki stołowe

  • płatki chili  0.25 łyżeczki

  • natka pietruszki  3 łyżki stołowe

  • ocet winny  2 łyżki stołowe

  • pomidory w puszce  160 g

  • czosnek  2 łyżki stołowe

  • makaron  800 g

  • koncentrat  6 łyżek stołowych

  • ser pecorino romano  2 łyżki stołowe

  • czerwona cebula  1 szt.

Makaron bucatini z sosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego rondla na rozgrzany olej, na małym ogniu podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy obraną, posiekaną cebulę i smażymy 10–15 min. Od czasu do czasu mieszamy, aby smażyła się równomiernie. Dodajemy czerwone płatki papryki i natkę pietruszki. Podgrzewamy przez 3–5 min. Dolewamy ocet winny i pozwalamy, żeby na wolnym ogniu odparował. Zajmie to od 3–5 min. Wkładamy pomidory i posiekany czosnek. Pomidory rozgniatamy drewnianą łyżką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia ok. 1 godz., mieszając od czasu do czasu. W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonym; wrzątku. Osączamy. iStock-1127973205
  • Krok 2: Sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy koncentrat pomidorowy, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 20–30 min. To pozwoli zagęścić sos, nada mu piękny kolor i konsystencję. W razie potrzeby można go lekko posolić. Do sosu wrzucamy makaron, dolewamy filiżankę wody z gotowania makaronu, podgrzewamy mieszając ok. 6 min. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do dużej miski. Obficie oprószamy parmezanem. iStock-905882988

Porady

Skąd pochodzi makaron bucatini?

Marakon bucatini to w dużym uproszczeniu rodzaj grubego spaghettoni z dziurką w środku. Pochodzi on ze środkowych Włoch i cieszy się popularnością w okolicach Rzymu i na Sycylii. Swoją nazwę wziął od charakterystycznej dziurki, gdyż w języku włoskim "buco" znaczy właśnie dziura. 

Makaron bucatini - do czego?

Do czego pasuje makaron bucatini? Możemy podawać go z pomidorami grzybami, boczkiem, serem czy z pesto. Świetny będzie także makaron bucatini z kurczakiem, Generalnie makaron typu bucatini najlepiej sprawdzi się do dań z dużą ilością sosu. Dziurka w środku makaronu zbiera w sobie cały sos, sprawiając, że danie jest niezwykle przesiąknięte smakiem. Najlepsze do makaronu bucatini będą gęste, treściwe sosy, jak carbonara czy bolognese. Najbardziej znana wersją tego typu makaronu jest jednak bucatini all'amatriciana, czyli pasta z pomidorowym sosem i boczkiem.

Makaron bucatini - gdzie kupić? 

Makaron bucatini jest mniej popularny niż spaghetti czy tagiatelle, ale mimo to, bez problemu znajdziemy go w większych sklepach. Większość ze znanych nam producentów makaronów ma go w swojej ofercie. Jeśli mamy taką możliwość, oczywiście najlepiej kupować oryginalny włoski makaron bucatini. Makaron bucatini to jeden z tych typów makaronu, które ciężko jest odtworzyć w domu, dlatego najlepiej będzie kupić dobrej jakości włoski makaron w sklepie. 

Makaron bucatini - przepisy

Makaron bucatini gotuje się szybko i równomiernie, dzięki dziurce w środku, przez którą gorąca woda wnika też do środka nitki makaronu. Ugotowany makaron wystarczy delikatnie wymieszać z wybranym sosem, posypać świeżo startym parmezanem lub peccorino i natychmiast podawać. Świetnymi przepisami z wykorzystaniem tego makaronu są: bucatini z warzywami czy bucatini z pesto genovese.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne