Bucatini to włoski makaron nieco podobny do spaghetti, ale znacznie grubszy i z charakterystyczna dziurką w środku. Choć nie jest tak popularny jak tagiatelle czy wspomniane spaghetti, warto go spróbować. Ten typ makaronu doskonale sprawdzi się na sycący obiad we włoskim klimacie.
Fot. A. Rogalski
(średnia 4.55 z 149 głosów)
sosy, dania z makaronem, spaghetti - zobacz inne inspiracjePorady
Skąd pochodzi makaron bucatini?
Marakon bucatini to w dużym uproszczeniu rodzaj grubego spaghettoni z dziurką w środku. Pochodzi on ze środkowych Włoch i cieszy się popularnością w okolicach Rzymu i na Sycylii. Swoją nazwę wziął od charakterystycznej dziurki, gdyż w języku włoskim "buco" znaczy właśnie dziura.
Makaron bucatini - do czego?
Do czego pasuje makaron bucatini? Możemy podawać go z pomidorami grzybami, boczkiem, serem czy z pesto. Świetny będzie także makaron bucatini z kurczakiem, Generalnie makaron typu bucatini najlepiej sprawdzi się do dań z dużą ilością sosu. Dziurka w środku makaronu zbiera w sobie cały sos, sprawiając, że danie jest niezwykle przesiąknięte smakiem. Najlepsze do makaronu bucatini będą gęste, treściwe sosy, jak carbonara czy bolognese. Najbardziej znana wersją tego typu makaronu jest jednak bucatini all'amatriciana, czyli pasta z pomidorowym sosem i boczkiem.
Makaron bucatini - gdzie kupić?
Makaron bucatini jest mniej popularny niż spaghetti czy tagiatelle, ale mimo to, bez problemu znajdziemy go w większych sklepach. Większość ze znanych nam producentów makaronów ma go w swojej ofercie. Jeśli mamy taką możliwość, oczywiście najlepiej kupować oryginalny włoski makaron bucatini. Makaron bucatini to jeden z tych typów makaronu, które ciężko jest odtworzyć w domu, dlatego najlepiej będzie kupić dobrej jakości włoski makaron w sklepie.
Makaron bucatini - przepisy
Makaron bucatini gotuje się szybko i równomiernie, dzięki dziurce w środku, przez którą gorąca woda wnika też do środka nitki makaronu. Ugotowany makaron wystarczy delikatnie wymieszać z wybranym sosem, posypać świeżo startym parmezanem lub peccorino i natychmiast podawać. Świetnymi przepisami z wykorzystaniem tego makaronu są: bucatini z warzywami czy bucatini z pesto genovese.
Komentarze