Getty Images/iStock
5 (12)
Placki ziemniaczane fit to danie, które pokochają miłośnicy ich klasycznej wersji. Starte ziemniaki, usmażone bez użycia tłuszczu, są równie pyszne i chrupiące, jednak pozostają niskokaloryczne. Poznajcie prosty przepis, dzięki któremu będziecie mogli cieszyć się wybornym smakiem placków ziemniaczanych, bez obawy o nadliczbowe kalorie.
ziemniaki 500 g
cebula 120 g
jajka kurze 1 szt.
sól 0.25 g
pieprz 3 g
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do miski, doprawiamy odrobiną soli, dobrze mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, aż ziemniaki puszczą sok.
Obieramy cebulę i ścieramy na dużych oczkach. Odlewamy wodę z ziemniaków i dodajemy do nich startą cebulę (można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli lubimy ostrzejsze smaki), jajko i pieprz. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, a następnie łyżką nakładamy równe porcje startych ziemniaków. Smażymy około 2-3 minuty z obu stron na średniej mocy palnika, aż placki się zarumienią.
Gotowe placki ziemniaczane możemy podawać z odrobiną jogurtu naturalnego i szczypiorkiem lub z ulubionymi dodatkami, np. surówką z cukinii.