Placki ziemniaczane fit

Ocena:

5 (1)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Placki ziemniaczane fit to danie, które pokochają miłośnicy ich klasycznej wersji. Starte ziemniaki, usmażone bez użycia tłuszczu, są równie pyszne i chrupiące, jednak pozostają niskokaloryczne. Poznajcie prosty przepis, dzięki któremu będziecie mogli cieszyć się wybornym smakiem placków ziemniaczanych, bez obawy o nadliczbowe kalorie.

Składniki:

  • ziemniaki  500 g

  • cebula  120 g

  • jajka kurze  1 szt.

  • sól  0.25 g

  • pieprz  3 g

Placki ziemniaczane fit - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do miski, doprawiamy odrobiną soli, dobrze mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, aż ziemniaki puszczą sok.

  • Krok 2:

    Obieramy cebulę i ścieramy na dużych oczkach. Odlewamy wodę z ziemniaków i dodajemy do nich startą cebulę (można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli lubimy ostrzejsze smaki), jajko i pieprz. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.

  • Krok 3:

    Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, a następnie łyżką nakładamy równe porcje startych ziemniaków. Smażymy około 2-3 minuty z obu stron na średniej mocy palnika, aż placki się zarumienią.

  • Krok 4:

    Gotowe placki ziemniaczane możemy podawać z odrobiną jogurtu naturalnego i szczypiorkiem lub z ulubionymi dodatkami, np. surówką z cukinii.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne