Placek ziemniaczany z szynką

Przepis na duży placek ziemniaczany z szynką

Plackiplacki ziemniaczaneNaleśniki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)

Składniki:

  • 75 dag kartofli
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
  • 20 dag szynki gotowanej
  • 3–4 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • biały pieprz
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kartofle obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Dymkę ze szczypiorem kroimy w cienkie krążki. Część szczypioru odkładamy. Szynkę kroimy w paski i lekko podsmażamy na łyżce oleju. Wszystkie składniki mieszamy w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy masę ziemniaczaną i wyrównujemy łopatką. Placek smażymy pod przykryciem ok. 15 min, aż spód się ładnie przyrumieni. Dobrze ścięty placek odwracamy na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykrywamy drugim i ponownie zsuwamy na patelnię, dodając resztę oleju. Smażymy dalsze 15 min na małym ogniu, aż będzie gotowy. Patelnię zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w niej placek na ok. 10 min. Posypujemy tartym parmezanem, dzielimy na 4 porcje i podajemy od razu.

Porady

Zobacz też: przepis na placek ze śliwkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy