Placki z batatów

Ocena:

5 (2)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Placki z batatów to smaczne i chrupiące danie, któremu nie sposób się oprzeć. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, możemy więc podać je na obiad, kolację, a nawet zabrać jako przekąskę do pracy lub szkoły. Są świetną alternatywą dla klasycznych ziemniaczanych, a ponieważ są słodkie, uwielbiają je dzieci. Poniżej podajemy przepis na pieczone placki ziemniaczane z batatów.

Składniki:

  • bataty (słodkie ziemniaki)  1 kg

  • cebula  200 g

  • czosnek  10 g

  • jajka kurze  2 szt.

  • mąka pszenna  40 g

  • mąka ziemniaczana  20 g

  • sól  5 g

  • pieprz  0.5 g

  • słodka papryka  4 g

  • oliwa z oliwek  10 ml

Placki z batatów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bataty obieramy i myjemy. Obieramy cebulę i czosnek. Bataty i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (możemy również zetrzeć warzywa na dużych oczkach, będą wtedy przypominały szwajcarskie placki rosti), czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

  • Krok 2:

    Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy na jednolitą masę. Jajka wlewamy do startych warzyw, wsypujemy mąkę, dolewamy oliwę i dobrze mieszamy.

  • Krok 3:

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie łyżką nakładamy jednakowe porcje startych batatów, formując okrągłe placki. Pieczemy 40 minut do czasu, aż brzegi placków będą rumiane. Podajemy lekko przestudzone. 

  • Krok 4:

    Chrupiące placki z batatów świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego i świeżej bazylii. Możemy podać je także ze śmietaną i pomidorami lub w wersji na słodko, z odrobiną cynamonu i ulubionymi owocami.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne