Berner rösti (Szwajcaria)

Rosti to chrupiące placki kuchni, których możemy spróbować w Szwajcarii. Wersja berner rosti to grubo starte ziemniaki, a placki obowiązkowo podane są z chrupiącym boczkiem. Rosti wyjdą pyszne!

dania mięsneplacki ziemniaczane

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
310.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 188 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • łyżeczka kminku
  • 12 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki mleka
  • cebula
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Berner rösti czyli berneńskie placki należą do kanonu światowej kuchni. To słynne danie z tartych ziemniaków robi się w każdym kantonie Szwajcarii inaczej.
  • Szwajcaria jest nie tylko krajem banków, zegarków i czekolady, ale także krajem ziemniaków. W kuchni różnych kantonów przyrządza się z nich wiele pomysłowych potraw. Największą sławę zdobyły Rösti, złocistożółte omlety z tartych gotowanych ziemniaków, przypominające nasze placki. Niegdyś stanowiły one typowo chłopskie śniadanie. Gorący placek kładziono na półmisku na środku stołu i każdy oddzielał sobie łyżką kawałek. Dzięki szwajcarskim kucharzom te proste placki stały się daniem znanym i jadanym na całym świecie. Jednak najlepsze Rösti zjemy w Alpach, choćby dlatego, że przyrządza się je tam codziennie, stosując wypróbowane od lat proporcje składników i najodpowiedniejszy czas smażenia.
  • Jak to zrobić rosti?
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem, zahartować i jeszcze ciepłe obrać z łupin. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (to znak rozpoznawczy berner rosti). Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z ziemniakami i posolić. Boczek pokroić w drobną kostkę i stopić na patelni.
  • Do boczku dodać ziemniaki z cebulą i tak długo smażyć, mieszając na patelni, aż wchłoną tłuszcz. Uformować płaski placek wielkości patelni. Smażyć, aż spód będzie złotobrązowy. Skropić mlekiem, za pomocą talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony.
  • Rosti z innych Kantonów:
  • Appenzeller Rösti - z makaronem, boczkiem i serem appenzeller.
  • Basler Rösti - z cebulą pokrojoną w talarki.
  • Glarner Rösti - z ostrym serem ziołowym.
  • Tessiner Rösti - z boczkiem i rozmarynem.
  • Zürcher Rösti - z drobno posiekaną cebulą i kminkiem.

Kalorie: 310.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy