Moskole, czyli placki po góralsku
Moskole, czyli placki po góralsku - Przepis na Moskole, czyli placki po góralskuMoskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku.

placki ziemniaczaneNaleśnikiPrzekąski
- Czas przygotowania:
- 25 min.
- Kalorie:
- 475.00 kcal
- Dla ilu osób:
- dla 6 osób
Ocena:
(średnia 4.3 z 178 głosów)
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- 1.Ziemniaki na moskole obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić. Do ziemniaczanego purée wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić na; plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o grubości około 1 cm. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Moskole podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.; smacznego - moskole gotowe!
Kalorie: 475.00
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
20 min.

Placki z gotowanych ziemniaków rodem z góralskiej kuchni
Moskole
Czas przygotowania:
60 min.

Zapiekane w kiszonej kapuście
Golonko po góralsku
Czas przygotowania:
60 min.

Przywędrowały na Podhale w czasie I wojny świat. wraz z rosyjskimi jeńcami.
Moskole
Czas przygotowania:
120 min.

Ulubiona potrawa mojego męża. Zawsze gdy jest jakaś mała uroczystość robię na obiad to danie.
Placki po węgiersku
Czas przygotowania:
120 min.

góralskie flaczki mojego wykonania
Flaczki po Góralsku
Czas przygotowania:
80 min.

Placki po cygańsku to obiad dla każdego. Bardzo smaczna, kolorowa potrawa.
Placki po cygańsku
Czas przygotowania:
60 min.

wyjatkowy smak
Placki po wegiersku
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszna odmiana dla zwykłych placków ziemniaczanych
Placki po zbójnicku
Poziom trudności:
Średni
Czas przygotowania:
20 min.

Rosti ziemniaczane to chrupiące placki, których możemy spróbować w Szwajcarii. Wersja berner rosti to grubo starte ziemniaki, a placki obowiązkowo podane są z chrupiącym boczkiem. Placki rosti świetnie smakują z sosem, ale też po prostu same. Można zrobić je naprawdę szybko, a zawsze wyjdą pyszne!