Moskole, czyli placki po góralsku

Placki ziemniaczane po góralsku.

placki ziemniaczaneNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
475 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 169 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kwaśnego mleka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  • ■ Utłuc na purée lub zemleć w maszynce. Ostudzić. Do ziemniaczanego purée wbić jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko.
  • ■ Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm. Pokroić na
  • plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o grubości około 1 cm.
  • ■ Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.
  • smacznego:)

Kalorie: 475

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy