Hash browns to smażone, starte ziemniaki, lekko doprawione - głównie papryką w proszku. Są popularnym składnikiem bardzo pożywnego, angielskiego śniadania. Ale z powodzeniem można je jeść samodzielnie lub potraktować jako dodatek do obiadu. Chrupiące i aromatyczne hash browns doskonale komponują się z sadzonym jajkiem i bekonem. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to najwyższy czas to zmienić.
iStock
(średnia 3 z 2 głosów)
Przygotowanie ziemniaków: obieramy je, ścieramy na dużych oczkach, zalewamy zimną wodą, mieszamy i po 5 min. odlewamy. Ponownie wlewamy czystą wodę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie osączamy, a ziemniaki mocno odciskamy.
Doprawianie: do odciśniętych ziemniaków dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy.
Smażenie: na nieprzywierającą patelnię nakładamy masło klarowane, rozgrzewamy je. Dodajemy ziemniaki i na średnim ogniu smażymy hash browns ok. 25 minut, kilka razy mieszając.
placki ziemniaczane - zobacz inne inspiracjePorady
- Hash browns możemy przygotować również w formie placków, wystarczy do startych ziemniaków dodać trochę mąki i jajko. Będą bardziej przypominały klasyczne placki ziemniaczane.
- Masę możemy zapiec w gofrownicy, w ten sposób uzyskamy wersję beztłuszczową.
- Angielskie śniadanie podawane jest z różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianych jajek sadzonych i bekonu, dokładana do nich jest też fasolka w pomidorach, smażone pomidory i pieczarki.
- Jeśli chcemy, żeby danie było jeszcze bardziej sycące, możemy uzupełnić je o podgrzane lub podpieczone kiełbaski.
Komentarze