Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem to danie, które trudno zjeść w rozsądnej ilości. Ale śmietana w tym daniu dobrze współgra także z wytrawnymi dodatkami, takimi jak łosoś wędzony czy rukola. Dobrze, że z przepisu zawsze wychodzi spora porcja, więc spokojnie – starczy dla każdego. Danie jest łatwe do zrobienia, ale wymaga czasu, bo ziemniaki najlepiej zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. I jeśli macie taką możliwość, dobrze jest wymieniać się przy patelni, bo placki mają to do siebie, że znikają od razu po usmażeniu.
Stockfood
(średnia 4.52 z 168 głosów)
Przygotowanie: obieramy i myjemy. Cebulę obieramy z łupiny. Obydwa składniki ścieramy na tarce. Odlewamy wodę.
Przygotowanie masy na placki: dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz. Mieszamy łyżką, łącząc składniki.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i delikatnie rozprowadzamy, aby placki ziemniaczane były cienkie i chrupiące. Czekamy, aż zarumienią się z jednej strony i obracamy na drugą. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawanie: na porcję nakładamy 3–4 placki, na wierzch dajemy śmietanę – wystarczy 1 łyżka. Niektórzy wolą placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, innym pasują posypane szczypiorkiem.
Porady
- Aby skrócić czas przygotowywania, możecie zetrzeć ziemniaki w malakserze. Placki wyjdą wtedy trochę grubsze i mniej chrupiące, ale również bardzo smaczne.
- Można zrobić także placki ziemniaczane ze śmietaną na gotowanych ziemniakach – będą bardziej delikatne i aksamitne w smaku. Oczywiście, dochodzi czas gotowania ziemniaków, ale nie trzeba ich wtedy ścierać na tarce. Wystarczy zmiksować składniki i gotowe.
- Mąkę pszenną można zastąpić mieszanką bezglutenową.
- Zanim zaczniecie smażyć placki, upewnijcie się, że olej na patelni jest rozgrzany. Jeśli odrobinka wody zacznie skwierczeć, można rozpocząć smażenie.
- Przy smażeniu placków nie należy się spieszyć. Delikatnie sprawdźcie, czy placek od spodu jest już rumiany i dopiero wtedy przewróćcie go na drugą stronę.
W wersji wegańskiej można wykorzystać 1 z 6 zamienników jajka, np. siemię lniane. Wystarczy jedna łyżka, czyli ok. 15 g i nie trzeba ich wcześniej namaczać, bo namiękną od wody z ziemniaków. Wyjdą także, jeśli po prostu pominiecie ten składnik. Masę na placki ziemniaczane można przygotować tylko z ziemniaków i mąki z dodatkiem przypraw.
Nie tylko ciasto można zrobić bez jajek, ale także śmietanę bez nabiału. Wegańska śmietana wymaga wcześniejszego przygotowania, ale również jest bardzo smaczna. Można ją zrobić z płatków owsianych, mleka roślinnego i oleju kokosowego lub po prostu kupić ją w sklepie.
Możecie wykonać również pyszne ziemniaczane placki bez mąki – będą odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. W tym przypadku trzeba dobrze odcisnąć wodę z ziemniaków. Najlepiej zrobić to dwa razy:
W tej wersji wystarczy dodać jajka i właściwie już można smażyć. Do placków ziemniaczanych najlepsze będą odmiany typu C, które zawierają najwięcej skrobi i co za tym idzie miąższu. Nie będą więc aż tak bardzo podchodzić wodą.
Komentarze