Placki ziemniaczane z roquefortem i gruszką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ser kruszymy na grubsze kawałki. Na gorącej patelni roztapiamy połowę cukru, dodajemy połowę masła i karmelizujemy gałązki rozmarynu przez 3 min. Gruszki obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy pozostały cukier, dodajemy resztę masła, sok z cytryny oraz pieprz i podsmażamy gruszki przez ok. 3 min. Kartofle obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko, solimy i formujemy 8 placków. Smażymy na złotobrązowo z każdej strony na oleju. Pomiędzy dwa placki nakładamy pokruszony ser, dla zachowania ciepła wkładamy do nagrzanego do temp. 80ºC piekarnika, aż pozostałe placki będą gotowe. Na talerzach układamy podwójne placki z połówką gruszki i rozmarynem. Podajemy natychmiast.
Komentarze