Placki ziemniaczane z roquefortem i gruszką

Przepis na placki ziemniaczane z serem pleśniowym

placki ziemniaczaneNaleśniki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 163 głosów)

Składniki:

  • 25 dag sera z niebieską pleśnią
  • 5 dag cukru
  • 7 łyżek masła
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • 1 kg kartofli
  • jajko
  • 100 ml oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ser kruszymy na grubsze kawałki. Na gorącej patelni roztapiamy połowę cukru, dodajemy połowę masła i karmelizujemy gałązki rozmarynu przez 3 min. Gruszki obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy pozostały cukier, dodajemy resztę masła, sok z cytryny oraz pieprz i podsmażamy gruszki przez ok. 3 min. Kartofle obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko, solimy i formujemy 8 placków. Smażymy na złotobrązowo z każdej strony na oleju. Pomiędzy dwa placki nakładamy pokruszony ser, dla zachowania ciepła wkładamy do nagrzanego do temp. 80ºC piekarnika, aż pozostałe placki będą gotowe. Na talerzach układamy podwójne placki z połówką gruszki i rozmarynem. Podajemy natychmiast.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy