Placki ziemniaczane z roquefortem i gruszką

Przepis na placki ziemniaczane z serem pleśniowym

Dodany przez:

Placki ziemniaczane z roquefortem i gruszką

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 25 dag sera z niebieską pleśnią
  • 5 dag cukru
  • 7 łyżek masła
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • 1 kg kartofli
  • jajko
  • 100 ml oleju
  • sól

Przygotowanie

  1. Ser kruszymy na grubsze kawałki. Na gorącej patelni roztapiamy połowę cukru, dodajemy połowę masła i karmelizujemy gałązki rozmarynu przez 3 min. Gruszki obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy pozostały cukier, dodajemy resztę masła, sok z cytryny oraz pieprz i podsmażamy gruszki przez ok. 3 min. Kartofle obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko, solimy i formujemy 8 placków. Smażymy na złotobrązowo z każdej strony na oleju. Pomiędzy dwa placki nakładamy pokruszony ser, dla zachowania ciepła wkładamy do nagrzanego do temp. 80ºC piekarnika, aż pozostałe placki będą gotowe. Na talerzach układamy podwójne placki z połówką gruszki i rozmarynem. Podajemy natychmiast.
kolacja ziemniaki placki ziemniaczane ser pleśniowy kartofle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy