Gofry ziemniaczane to wariacja na temat najchętniej i najczęściej spożywanego przez nas warzywa, czyli ziemniaka. Są chrupiące, aromatyczne w smaku i podobne do placków ziemniaczanych, ale znacznie mniej kaloryczne i szybsze w przygotowaniu. Masz ochotę na pyszną kolację lub obiad? To przepis na gofr ziemniaczany jest w sam raz dla Ciebie.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Ziemniaki: szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy. Przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem na purée.
Cebula: obieramy, bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 75 ml oleju, dodajemy cebulę i mieszając, lekko ją podsmażamy. Studzimy.
Ciasto: do ziemniaków dodajemy chłodną cebulę wraz z olejem, mąkę, wbijamy jajka, dokładamy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Uzyskane ciasto będzie lepiące i gęste.
Pieczenie: gofrownicę smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju, rozgrzewamy. Łyżką nakładamy porcje masy. Gofry ziemniaczane pieczemy kilka minut do wyraźnego zezłocenia.
Porady
- Do przygotowania gofrów ziemniaczanych możemy użyć ziemniaków np. z poprzedniego dnia, które zostały z obiadu.
- Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Im większa, tym czas jest krótszy i uzyskamy bardziej chrupiące gofry.
- Po wyjęciu z gofrownicy układamy je na kratce, żeby lekko wystygły. Gorące są gumowate i miękkie. Jeśli ułożymy takie na talerzu, będą parować i zrobią się miękkie.
- Gofry ziemniaczane w smaku przypominają placki ziemniaczane, ale zawierają zdecydowanie mniej tłuszczu.
- Gofry z ziemniaków można podać z lekko posolonym jogurtem i szczypiorkiem. Możemy też pokusić się o dodanie bogatszych składników, np. łososia wędzonego z majonezem, posypanego koperkiem. Bardzo dobrze smakują z serkami twarożkowymi, sosem serowym czy sosem grzybowym, gulaszem mięsnym i warzywnym.
Komentarze